SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

07.02.2012.      

Autor: Goran Razić

Foto i video: Goran Razić

 

Hochkönig

Hochkönig predstavlja drugo najveće skijalište u sklopu Ski Amadea. Samo taj podatak već je dovoljna pozivnica za posjet ovom skijaškom raju, dok su blizina autoceste, lak pristup i brojni smještajni kapaciteti sigurno dodatan adut koji mu ide u prilog.

Hochkönig
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 357 km
udaljenost od Zagreba 387 km
 

Čak niti respektabilna veličina skijališta nije bila dovoljna da skijaši s ovih prostora u većoj mjeri pobliže upoznaju najsjeverniji dio Ski Amadea. Pogled pri odabiru destinacije najčešće se zaustavlja na Flachauu, Schladmingu ili pak dolini Gastein. No Hochkönig broji čak 150 km povezanih skijaških staza (i 33 skijaške žičare), koje objedinjuju četiri prilično udaljena mjesta. Ovaj podatak svrstava ga na drugo mjesto po veličini u cijelom Ski Amadeu, odmah nakon povezanih skijališta Flachau-Wagrain-Alpendorf. 

Putujete li iz Hrvatske potrebno je prevaliti put od 387 km (iz Zagreba) te 357 km (iz Rijeke). Put nije nimalo stran čestim posjetiteljima austrijskih Alpa, a vodi preko Ljubljane i Karavanki preko Katschberg i Tauern tunela do Bischofshofena, od kojeg je dalje potrebno krenuti 14 km dugom lokalnom planinskom cestom prema prvom od četiri mjesta - Mühlbachu. 

-.-Goran Razić-.-

Cesta od Bischofshofena, iako prevaljuje nekoliko stotina visinskih metara, vrlo je dobro održavana i čišćena te čak niti većim autobusima ne bi smjela predstavljati veći problem. Od autoceste je tako potrebno oko 25 minuta vožnje do prve gondole, koja je smještena samo kilometar nakon centra Mühlbacha. Osim Mühlbacha, regiju Hochkönig čine još mjesta Dienten, Hintertal, Hintermoos i najveći Maria Alm, dok se nešto dalje od skijališta nalazi grad Saalfelden.  

Gondola Karbachalm s početnom stanicom na 950 mnv čini idealnu polazišnu točku za pravu (150 km dugu) skijašku avanturu. Spomenuta gondola jedina je, i sasvim dovoljna, poveznica Mühlbacha s ostatkom skijališta, dok je povratak skijama u mjesto moguć isključivo crnom stazom koja vodi ispod trase gondole, ili pak dugom i prilično položenom plavom stazom. Dolaskom na vrh Schneeberg, koji se nalazi neposredno iznad Mühlbacha, znakovi na skijalištu jasno će svakog ambicioznijeg skijaša odvesti u smjeru "narančastog Königstoura", koji vodi sve do nasuprotnog dijela skijališta. Povratak je također moguć, ali ovoga puta žutom varijantom tzv. Königstoura. Snalaženje u oba smjera je vrlo jednostavno i uvelike podsjeća na sličnu signalizaciju poput obertauernove Tauernrunde ili pak popularne Sellaronde u Italiji.

-.-Goran Razić-.-

Valja napomenuti kako je Königstourom moguće preskijati čak 7.700  visinskih metara te 32 neprekinuta kilometra na skijama od jednog kraja skijališta do drugog.  

Snalaženje na skijalištu je vrlo jednostavno, usprkos tome što su staze vrlo razvedene te se prostiru na čak 5 međusobno povezanih brda. Razlog tome je što svako brdo nudi tek nekoliko logično orijentiranih staza sa svake strane i kad jednom krenete prema odredištu s orijentacijom problema nema. 

Glavna prednost skijališta su relativno duge staze. Iako niti jedan vrh ne prelazi visinu od 2.000 mnv, visinska razlika skijališta iznosi preko 1.100 m (skijalište se proteže od 820 mnv do 1.921 mnv), dok većina staza ima visinsku razliku veću od 400 - 500 metara. Upravo ovaj podatak 'kriv' je za najveći adut Hochköniga, a to su staze dužine od dva, tri pa i više kilometara, a od kojih gotovo svaka ide sve do doline i čini skijanje vrlo ugodnim i neprekinutim. 

Staze su po subjektivnom dojmu dosta široke te su pogonjene novim sjedežnicama i gondolama, od kojih su neke stare možda samo sezonu ili dvije. Kako su vremenski uvjeti za vrijeme obilaska skijališta bili vrlo teški, s jakim vjetrom, nove natkrivene sjedežnice bile su prava blagodat. 

-.-Goran Razić-.-

Tako je upravo u sezoni 11/12. predstavljena nova šesterosjedežnica koja je ujedno i glavna spojnica između dvije strane skijališta (u mjestu Dienten). U samoj dolini su uz sjedežnicu napravljena i dva spojna mosta koja služe za prijelaz s jedne strane skijališta na drugu, dok je neposredno uz sjedežnicu napravljena i velika multifunkcijska garaža na nekoliko katova. Cijela investicija stajala je oko 40 milijuna eura (vidi video prilog i fotogaleriju, nap.a.). 

Smještaj je prvenstveno moguće birati u nekom od brojnih apartmanskih kuća, kojih ne manjka niti u jednom mjestu. Ovisno o preferencijama i raspoloživosti apartmana gotovo je pa svejedno gdje ste smješteni. No jednu stvar svakako možemo savjetovat i. Ukoliko ste slabiji (čitaj nesigurniji ili sporiji, nap.a.) skijaš ili border, svakako je smještaj bliže Maria Almu ili Dientenu bolja opcija. Na tom području nalazi se glavnina staza, pa ćete samim time imati na izbor više staza u kraće vrijeme. Isto tako, u Maria Almu je i najveći broj plavih staza idealnih za učenje skijanja. Mühlbach će pak biti dobar prvenstveno boljim i zahtjevnijim skijašima, kojima će spust po crnoj stazi do apartmana na kraju skijaškog dana biti samo točka na 'i'. 

Cijene su više manje ujednačene s ostalim skijalištima u Ski Amadeu. I dok je skipass standardiziran te drži istu cijenu kao i susjedna skijališta, tipični alpski restorani će na skijalištu ponuditi solidan ručak za 10-ak eura po osobi. Gužve, barem one na kakve smo navikli na nama bližim i razvikanijim skijalištima nema. A budući da su Nijemci (zbog blizine granice) ovdje najbrojniji gosti, poželjno je prije planiranja odmora provjeriti termine njemačkih školskih praznika. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 04. veljače 2019.   16:33h

    Član od:
    09.02.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Pozdrav,

    meni je to vrhunsko skijalište. Kada sam u ski amadeu tamo sam sigurno 2 dana.

    Zadnje 2 godine sam imao srece da je bilo jako puno snjega i sve mi je idealno. Nova infrastruktura, jedino je stara dvosjed sjedeznica mislim od Dientena do drugog brda.

    Inace tamo trenira Austrijska ski reprezentacija, a prednost mi je bila i da nema bas guzvi kao u npr. Flachau ili Schladmingu.

    Takoder ima kraljevska ruta i jako je jednostavna za snalaziti.

    Moja prepororuka svakako.

    Lp,
    Edo
  • Objavljeno: 25. siječnja 2018.   13:36h

    Član od:
    23.08.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Koprivnica

    Evo i jednog manje zadovoljnog posjetitelja tog skijališta koje izgleda odlično na kartama. Odlučili smo se za vikend 13-14.01. zbog vremena koje je tu trebalo biti bolje nego na drugim destinacijama koje smo planirali.

    Što mi se nije dopalo:
    - većina staza je na sjevernim obroncima i tijekom cijelog dana staze su u sijeni što povremeno otežava dobru vidljivost na stazi
    - staze su pripremljene sa pretežito umjetnim snijegom (zbog relativne nizine skijališta) što često dovodi do pojave "betonizacije" staza koje nisu ugodne za skijanje prosječnih rekreativcima, pogoto u kombinaciji sa lošom vidljivošću
    - cijene na stazi i smještaja su više od onih koje susrećemo na koruškim skijalištima

    Treba mu dati drugu šansu (mada se cijene neće popraviti) negdje krajem veljače/početkom ožujka kada bi moglo biti puno prirodnog snijega, a sunce bude više na horizontu.



    Pozdrav

    Darko
  • Objavljeno: 15. siječnja 2018.   15:23h

    Član od:
    26.09.2016.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Bio jučer na jedan dan i jako, jako ugodno iznenađen.

    Staze duge i široke, uglavnom prave plave i crvene.

    Infrastruktura prilično dobra, samo jedan malo stariji i sporiji dvosjed.

    Pristup skijalištu s autoceste brz i dobar, cca 15 km do Muhlbacha.

    Cijelo skijalište u šumi, s prekrasnim pogledima, posebno s vrha Aber-Langeck s kojeg kao na dlanu gledate na Groslockner i Kitzsteinhorn.

    Za svaku preporuku ako ste u blizini ili želite potpuno iskoristiti Ski amade višednevnu kartu.


  • Objavljeno: 22. siječnja 2014.   20:56h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Da, spojeno je sve do Maria Alma. Za svaku preporuku je skijaliste. "
    (Član gogh)

    Preporuka stoji �� spojeno nije uvijek....!
  • Objavljeno: 20. kolovoza 2013.   16:43h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Da, spojeno je sve do Maria Alma. Za svaku preporuku je skijaliste. "
    (Član gogh)

    Tnx za info. Odlucih se za Dientnen, bila je bolja cijena od Maria alma, i apartman kod lifta.
  • Objavljeno: 15. kolovoza 2013.   13:25h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Da, spojeno je sve do Maria Alma. Za svaku preporuku je skijaliste.
  • Objavljeno: 14. kolovoza 2013.   15:43h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Jel' Maria Alm spojen s ostatkom skijališta. Koliko vidim na karti nekakva ski ruta postoji, ali sam nešto pročitao da nije u funkciji uvijek?

Prikazano 7 od 7 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 212912
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr