SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

18.02.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Innerkrems

Schi-dorado regija kako ga lokalno stanovništvo voli nazivati, nije baš 'eldorado' kakvim ga većina zamišlja slušajući o čestoj destinaciji skijaške reprezentacije i zamjenskom mjestu održavanja Otvorenog prvenstva Hrvatske.

Mjesto koje ćete dosta teško naći na karti jer je zaista vrlo malo. Orijentaciono mjesto po kojem se na karti možete bolje orijentirati je Kremsbrücke. Put do njega je već standardan i vodi preko Karavanki i broji 310 km. No međutim, nemojte se ovaj put previše pouzdati u austrijsku pedanciju i prometnu signalizaciju, jer ćete završiti radeći desetke kilometara previše. Naime, kritično je skretanje prema Gmundu, gradiću poznatom po Porscheovom muzeju, a od njega dalje prema Innerkremsu postoje, kakvi-takvi putokazi.

Od Gmunda do Innerkremsa prema znakovima ima 10 km, ali rekao bih da se ipak radi o malo većoj udaljenosti po uskoj i dosta zavojitoj cesti.

Innerkrems ne možete promašiti jednom kad ste u Gmundu dobro skrenuli, jer se skijalište nalazi uz samu cestu.
Skijalište je od table Innekrems udaljeno 1-2 km. Parkinga ima dovoljno, čak postoji i garaža za parkiranje, a gužve najčešće nema. Nešto nam kazuje da je ovdje nikad nema. Odmah uz parking nalaze se i dva ski servisa (i ski renta) i dućan skromno opremljen skijaškim rekvizitima ali zato dosta visokih cijena.

Ski karta košta 29,5 eur i može se kupiti samo na jednoj, centralnoj blagajni, što jest mala nezgoda, ali budući da sa spomenutog parkinga voze samo dvije žice, nije tako strašno. Karta je proximity karaktera čak i ona jednodnevna, a na povrat iste vas stimulira 5 Eur. Sa spomenute centralne točke, ishodišnog parkinga vas na dva brda, na koliko se proteže skijalište voze dvije sjedežnice, i to su jedine sjedežnice na koje ćete naići, ostalo su sve nepopularnija sidra. Sjeverna sjedežnica vozi jako dugo (20 minuta) na ogoljele vrhove iznad Innerkremsa.

Snijega u pravilu ima dovoljno, ali vodite računa da su padine na ovom brdu okrenute prema jugu i ne baš na prevelikoj nadmorskoj visini pa se često događa scenografija uređenih staza bez hupsera ali uz dosta očite poderotine i zemlju. Topovi postoje, ali se ne upotrebljavau baš ažurno pogotovo pred kraj sezone. Ovaj brdo karakteriziraju vrlo, vrlo blage staze, praktički livade, uopće nije za skijanje, jer vas na ovom brdu voze jako duga sidra, a vožnja po stazi traje svega minutu-dvije, pa ste stalno na žici.....

Plan skijališta je točan i prema njemu se možete dobro orijentirati. No, prema planu postoji i treće brdo na kojem se možete skijati, ali se nigdje ne naglašava da staze baš nisu spojene, te ukoliko želite prijeći na te staze iznad mjestašca Schönfeld morate na skijama ili pješice uzbrdo 200-ak metara. A to nije malo. Jedina staza vrijedna spomena na tom sjevernom brdu je staza koja vodi u dolinu (br. 9) koja je solidne konfiguracije, ali je zato često dosta rastopljena, pogotovo za nešto toplijeg vremena kad je cijela na udaru sunca. Nekako to je jedina staza na sjevernom brdu koju bismo mogli nazvati crvenom, sve ostale staze su neupitno plave klasifikacije.

Prelazak na južno brdo koje je za razliku od sjevernog brda okrenuto prema sjeveru i vidno u boljem stanju, zahtijeva skidanje skija i prelazak ceste pješice. Ovdje se nalazi nekoliko staza koje su naizgled, puno ozbiljnije i duže. Sjedežnica ne vozi dugo i vozi na vrh sa kojeg sve staze kreću prema istom cilju u podnožju, opet na donju stanicu sjedežnice u samom Innerkremsu, različitim putevima i obroncima. Staze su zaista u boljem stanju, podloga je tvrđa, održavana, i staze su ozbiljnije, u nekim segmentima čak i jako strme. Tek ponegdje pokoja komad zaleđene staze. Sve se to može zahvaliti činenici da su staze okrenute prema sjeveru, što znači da su dobar dio dana u sjeni.

Klasifikacija staza je crvena, no sa mjestimičnim primjesama čistih crnjaka, bez imalo dvojbe! Neke od tih staza već i sa sjedežnice izgledaju upozoravajuće. Obično staze izgledaju blaže, pa tek dolaskom na stazu dobijete pravi uvid u situaciju. Dok je ovdje situacija obrnuta. Sjedežnica je veoma pametno postavljena tako da ste puno dulje na stazi nego na žici koja vozi svega par minuta, dok se spuštanje stazom za srednjeg rekreativca može razvući i na 10-15 minuta. Naravno, ako baš niste Didier Cuche ili Stefan Eberharter ...

Prava je glupost što postoje slijepe staze, tj. staze koje vode u dolinu, ali nemaju nikakvu mogućnost povratka na vrh, nego pješačenje na početne stanice one dvije sjedežnice, a radi se o udaljenostima reda veličine kilometar na dalje, a na to nema nikakvog upozorenja, stoga kad čitate plan staza, budite koncentrirani.

Ukupna kilometraža koja je deklarirana kao 60 km za cijelu regiju Innerkrems-Schönfeld-Karneralm po nmaa nije točna, čak štoviše, jako je pretjerana. 35-40 km, na to bismo pristali, ali 60, to je ipak malo pretjerano.

Restorana ima i previše - šest, dva na sjevernom i 4 na južnom brdu. Gužve u njima, kao ni na stazama nema. A k tome još je i samo mjesto puno almova, gästehaus-ova, apartmana i nekoliko hotela.

U mjestu imate mogućnost iznajmljivanja ski opreme, što samo po sebi i nije nikakvo čudo, ali je solidno iznenađenje to što za 16-20 Eur na cijeli dan možete iznajmiti top skije (samo kao usporedba u Bad Kleinkirchheimu je cijena iste klase skija oko 28 Eur), što je više nego povoljno. Gotovo da dovodi u pitanje isplativost kupnje vlastitih skija, pogotovo za one kojima je godišnje tjedan dana skijanja dovoljno.

U cjelini gledano, skijalište na koje mogu svi od eksperata do apsolutnih početnika, s tim da će eksperti imati malo posla, pogotovo oni koji ganjaju dnevnu kilometražu. Skijalište je simpatično, nepretenciozno, sa nešto slabijom ponudom, dovoljnom bojim se samo za dan, eventualno dva.

Noćni život ne postoji, ipak se radi o malom i mirnom turističkom mjestu orijentiranom isključivo prema skijanju, bez ovih dodatnih noćnih začina. Kvalitetom daleko od Obertauerna ili Schladminga, ali nekako toplo i simpatično. Ako su vam ostale obližnje destinacije dosadile, obiđite Innerkrems, inače nisam baš siguran da bih vam ga olako preporučio.
Schi-dorado (ipak) nije eldorado.

INFO: www.innerkrems.at

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 191629
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr