SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

01.01.2014.      

Autori: Goran Razić, Željko Ivnik 

Kals - Matrei

Nacionalni park Höhe Tauern jedna je od najvećih zaštićenih zelenih oaza srednje Europe. Zahvaljujući činjenici da se prostire preko tri pokrajine - Tirola, Koruške i Salzburga, dio je geografskog mozaika od preko 200 vrhova visokih 3.000 metara

Kals - Matrei
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 298 km
udaljenost od Zagreba 373 km
 

Osim besprijekornih ekoloških faktora u carstvu ledenjaka, vodopada  te raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta navedeno područje slovi kolijevkom austrijskog alpinizma, ali i dobrog skijanja.

2009. godine u blizini najpoznatijeg i najvišeg vrha austrijskih Alpa - Grosglocknera, kabinskom žičarom su povezana skijališta Kals am Grosglockner i Matrei.  Time je dobivena jedinstvena cjelina pod nazivom Großglockner Resort Kals - Matrei.

Navedeno skijaško područje prostire se od 925 do 2.621 mnv. Ranije spomenuto  okruženje planinskim vrhovima, osim jedinstvenog pogleda, nudi i specifičnu mikroklimu. Obilje sunca, ali i snježnih padalina uz temperaturne minuse omogućuje početak sezone već krajem studenog te završetak u svibnju. Usprkos toj činjenici ništa nije prepušteno slučajnosti i sve su staze pokrivene sustavom snježnih topova.

-.-Željko Ivnik-.-
 Kals i Matrei imaju 15  skijaških žičara te deklariranih 110 km staza, uz visinsku razliku veću od 1.600 metara. Ti podaci svrstavaju skijalište među najveća skijališta u regiji. Pristup je moguć iz dva pravca. Prvi vodi preko Ljubljane i Karavanki dalje preko Spittala sve do Lienza i Matreia. Taj put pogodan je za putnike iz sjevernog dijela Hrvatske i ukupno broji 374 km. Iz Rijeke pogodniji je put preko Udina, Tolmezza, Oberdrauburga i dalje na Matrei. Ovaj put je nešto brdovitiji te je potrebno savladati nekoliko prijevoja, no znatno je kraći i jeftiniji od drugih alternativa. U tom slučaju potrebno je prevaliti oko 300 km. U mjestu Matrei nalazi se veliki parking, a u njegovoj neposrednoj blizini je centar za iznajmljivanje opreme te nezaobilazni lokal za apres ski partije.

Početna stanica kabinske žičare "Goldried I"  smještena je na 925 mnv te prevozi putnike do 2.197 mnv odnosno rubnog dijela planine. Ovdje svakako valja obratiti pozornost na još jedan dućan u čijem sklopu postoji mogućnost odlaganja opreme u ormariće za 2 eura (nalazi se u sklopu gornje stanice šesterosjedežnice Goldried II).

-.-Željko Ivnik-.-
Pristup skijalištu je moguć i iz Kalsa, no u tom slučaju neposredno pred Matreijem je potrebno skrenuti na oštru planinsku cestu koja nakon 10-ak km stiže u pitoreskni Kals. Tamo je moguć smještaj u jednoj od brojnih obiteljskih apartmanskih kuća, ili pak u najnovijem (izgrađen 2012. godine, nap.a.) Gradonna hotelu (****s) koji će ponuditi vrhunski odmor i za najizbirljivije.  

Mišljenja smo da su ovakvim dolaznim pravcem na planinu u maloj prednosti svi oni koji vladaju solidnim skijaškim znanjem. Crvene staze koje se rasprostiru s vršnog dijela skijališta su tipično tvrde te više nego dovoljno široke, a konfiguracija terena s brojnim prijelomnicama čini skijanje zabavnim i dinamičnim. Valja istaknuti da je kombinacijom staza moguće realizirati impresivan spust do doline Matreia, u duljini od 11,3 km. Isto tako valja imati na umu kako je u ovim predjelima čest jak vjetar, stoga oprez. 

Za brzi prijevoz ovdje se brinu moderna (kakve su uostalom i po cijelom skijalištu) četverosjedežnica i šesterosjedežnica sa zaštitnom kupolom protiv vjetra.

-.-Željko Ivnik-.-
No i za one najmlađe, koji rade prve korake na skijama, ili one pak manje vješte, tu je pozicioniran najjednostavniji tip ski lifta - "pokretni tepih". Paralelno s crvenim stazama na raspolaganju su i tri plave staze te dva sidra. Ranije spomenuti spust u dolinu moguć je i plavim stazama tako da nitko neće ostati zakinut.

Pet  ugostiteljskih objekata na ovome dijelu planine (od ukupno 11 na raspolaganju) nudi idilično utočište od hladnoće ili naprosto priliku za ljenčarenje u ležaljci s pogledom na planinske vrhove. Cijene ne odskaču od prosjeka. Dječji meniji stoje oko 6 eura, ručak od 8 eura na više, a donja granica alkoholnih pića iznosi 2,5 eura.

-.-Željko Ivnik-.-
 Najviši vrh Cimaross na 2.621 mnv predstavlja zajedničku centralnu točku skijališta Grossglockner Resort Kals-Matrei te nudi opciju silaska  prema Matreiu ili Kalsu. Središnji dio planine na kojem se nalaze po dvije crne, crvene i plave staze povezuje šesterosjedežnica. Zbog svoje prostorne otvorenosti  ovdje postoji mogućnost napraviti neponovljive kadrove fotoaparatom ili kamerom. Iz tog će se razloga zahtjevniji skijaši više zadržati na ovom središnjem dijelu planine, baš kao i borderi zbog snowparka pozicioniranog neposredno uz umjetno jezero.

Sugeriramo obavezan posjet Adler Lounge baru, koji je ujedno i višenamjenski apartmanski objekt u sklopu gornje stanice kabinske žičare na 2.621 mnv.  Međutim, budite spremni da za vaše eventualne želje posegnete dublje u novčanik. Nakon toga spust prema Kalsu definitivno nudi adrenalinski izazov zbog kombinacije crvenih i crnih staza  na putu prema dolini.

-.-Željko Ivnik-.-
 Alpsko mjesto Kals, smješteno na 1.324 mnv, mišljenja smo, pogodnija je pristupna točka skijalištu obiteljima s djecom ili početnicima, nego Matrei. Razlog se skriva u jednostavnoj činjenici. U samom podnožju, tik uz  parking, na raspolaganju vam je nekoliko plavih staza, koje međusobno povezuju vučnice. Tu su i dvije četverosjedežnice, koje će vas prebaciti na staze crvenog i crnog indeksa. U slučaju lošeg vremena ili iz nekog drugog razloga, nije nužno da se penjete dalje na planinu.

Ali to nije sve, uz pet ugostiteljskih objekata ovaj dio planine krije dodatak koji će vašim najmlađima zasigurno izmamiti smiješak na lica. Popnete li se kabinskom žičarom Kals I do međustanice, u prilici ste uživati u dnevnom ili noćnom sanjkanju.

Na oko 370 km od Zagreba te oko 300 km od Rijeke nalazi se skijalište koje biste svakako trebali uvrstiti na vašu listu poželjnih skijaških destinacija.  Garantirani snijeg, a prema podacima zavoda za statistiku u istočnom Tirolu, prosječno i najveći broj sunčanih sati u Austriji, pozivnica su koju svakako treba prihvatiti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 07. siječnja 2018.   22:02h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Tada kada je recenzija pisana, 110 km je bila sluzbena deklarirana brojka. Zato i je istaknuto ono "deklariranih" jer vrlo cesto ta brojka zna odstupati od realne (http://brochures.austria.info/pdfs/0000/5156/ski-hit-magazin_12_13.pdf)

    Npr. http://www.snow-forecast.com/resorts/Grossglockner-Kals-Matrei
    ili
    http://www.nationalpark-camping-kals.at/index.php/wintercamping/skifahren-im-gg-resort.html

    itd.
  • Objavljeno: 07. siječnja 2018.   17:28h

    Član od:
    03.10.2016.

    Mjesto:
    Hrvatska, osijek

    Ne znam odakle vam podatak o 110 km staza????- deklarirano je 40 km- ogromna razlika-..
    (pogledaj BERGFEX,SKI REsort.info, moje osobno iskustvo..)..
    ALi...staze odlično pripremljene i poluprazno skijalište u hrv.tjednu - staze očuvane do popodne - Matrei za bolje skijaše -crvene staze odlične, KALS - za početnike super...
  • Objavljeno: 24. veljače 2014.   21:37h

    Član od:
    16.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    nakon 2 dana uživanja u GrossGlockner resortu, kako se službeno zove ovo skijalište, mogu iznijeti samo pozitivne dojmove...ili barem u 90% slučajeva.

    1. ne znam o kakvih 110km "Kovza" ovdje priča, jer je službena mjera 37km i toliko ih zaista i ima

    2. obilje snijega, savršeno vedar i sunčan dan

    3. priroda koja me oduševila - panorama od 360 stupnjeva sa miljon vrhunaca od kojih njih čak 63 preko 3000 m/nv...breathtaking
    (meni je i taj segment bitan)

    4. postoji centralna točka (Adler) i s nje se spuštaš na koju stranu hoćeš...ima puno staza, a opet ti ne treba mnogo vremena da dođeš s bilo kojeg mjesta na bilo koju prema trenutnoj želji

    5. staze su vrlo dugačke i gotovo sve su i vrlo široke, apsolutno bez zamjerki oko pripreme

    6. staze su veoma raznolike i zbilja ih ima svih kategorizacija i to gotovo u podjednakom omjeru

    7. preporuka je skijati od jutra u Kalsu jer tamo sunce zađe već iza podneva pa bude sjena (ovisno o dijelu godine kada ste na zimovanju), dok je Matrei praktično cijeli dan "osvjetljen"

    8. ima sasvim solidno ozbiljnih staza - crne 13 i 20 bih izdvojio, a ne zaostaje puno ni 17...dok domaći carvaju naveliko po njima, za većinu je ipak primjereniji "sitni vez"

    9. za široko carvanje kao favorite bih izdvojio crnu 9ku te crvene 2 i 3

    10. radnim danom ujutro dok je fino speglano i nema gužve (čitaj: prazno), ako ste ovisnici o brzini možete na gornjem dijelu crne 12ice potegnuti spust i sigurno se zaustaviti spojem lagano uzbrdo prema stazi broj 8 - da se pohvalim, meni uspjelo danas par puta preko stotke, od čega najbrže 109,8 km/h

    11. kao prvi nedostatak izdvojio bih 3 sjedežnice očito starijeg datuma pa su stoga iritantno spore u gubi se dosta vremena na njima - Happeck, Figol i Blauspitz

    12. drugi feler je što još nije do kraja oformljen spust prema Matreiu - nede do gondole, nego samo do hotela

    13. treća zamjerka je što je ponekad više staza označeno istim brojem - primjerice postoje čak tri 17ice - od toga su dvije varijante crnih, a jedna je crvena

    14. i na kraju detalj - hladna voda u WCu Adlera - mislim, ak si već tolko prepotentan da WC nazoveš "Erlebnis", onda daj barem stavi i toplu vodu

    15. kada se staze razvoze, kada je k tome i toplo vrijeme sa puno skijaša, naravno da nastaju na strminama hupseri, al to je svugdje tako

    Zaključak: za moj pojam iznimno dobro skijalište, posebno što se tiče raznolikosti, širina i duljina staza te povezanosti cijelog kompleksa

    Kada se poprave ovi nedostaci, prije svega ubrzanje ovih triju pobrojanih sedežnica, mislim da će mi biti još draže, iako mi i ovako super, al to je naravno subjektivno

    [Editirano] 24. veljače 2014. u 21:47h
  • Objavljeno: 14. travnja 2013.   22:06h

    Član od:
    14.04.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Neka vas ne zavara brojka od 110 km staza, napuhano je jer jednu stazu broje kao njih 3-4 četri koje su se spojile. Ali staze su široke i jako uredne te kvalitetne. Za početnike idealno skijanje, za osrednje jako dobro skijalište

Prikazano 4 od 4 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 44066
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr