SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

19.01.2014.      

Autor: Skijanje.hr
Foto: Dario Bernobić 

 

Kraj siječnja konačno označava ulazak u zimu

Dočekali smo i taj trenutak. Nakon tjedana toplog vremena kojeg osim ugostitelja i čangrizavih zimogroznika nitko nije dočekao s osmjehom na licu, konačno nam dolazi hladnije vrijeme. Sada je to već vrlo izgledno.

Portali su se raspisali, a meteorolozi sve glasnije pričaju o mogućnostima razvoja hladnog sustava u zadnjoj dekadi siječnja. Iako u žuto umotana najava brojnih portala, koji su pisali o zimi stoljeća, nije ugledala svijetlo dana, kraj siječnja i početak veljače trebao bi konačno ponuditi vrijeme kakvo bi trebalo biti normalno za ovaj dio godine. 

Osim hrvatskih skijališta koja gotovo da nisu odradila niti probni rad svojih žičara, ovakav razvoj situacije objeručke će dočekati gotovo svi. Poznato je da osim talijanskih Dolomita, koji jedini grcaju u snijegu, s nedostatkom snijega se bori i Austrija. O Sloveniji da niti ne pričamo. Tako primjerice Kranjska Gora sve čće izvještava o prekidu rada skijališta zbog “loših vremenskih razmera”, dok je Cerkno primjerice propustilo već dobar dio sezone te nije ulovilo niti jedan jedini dan ove skijaške sezone. 

U BIH je situacija isto iznimno loša. Tek nešto malo snijega prekriva Jahorinu, Bjelašnicu, Kupres, ali i Vlašić, te će rad na navedenim skijalištima ovisiti prije svega o razvoju vremenske situacije.  

Meteorolozi su sve jedinstveniji u tumačenju karata za naredni period, pa tako, primjerice, Crometeo poručuje; Današnji prognostički materijali predviđaju na kraju sljedećeg tjedna intenziviranje jezgre hladnoga zraka, čija bi temperatura na plohi od 850hPa pala i ispod -20°C, te bi se s područja zapadne Rusije, Bjelorusije i Ukrajine postupno približavala području Rumunjske, Mađarske i Češke. Bilo bi to prvo jako hlađenje toga područja ove godine. Konačno, na početku tjedna iza (oko 28.1.) postoji mogućnost daljnjeg napredovanja hladne zračne mase, sve do srednjeg Sredozemlja, kada je moguće stvaranje jake ciklone kao posljedice dolaska hladnog zraka nad relativno toplo more. Zonalno visinsko strujanje u potpuno bi zamijenilo hladno sa istoka i sjeveroistoka.

Nadamo se samo da će prva ciklona u veljači nadoknaditi sve propušteno u prvom dijelu zime.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 21. siječnja 2014.   11:02h

    Član od:
    12.10.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ozalj



    da šefic...učinjeno

  • Objavljeno: 21. siječnja 2014.   10:41h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    mike, mozes li prekopirati svoj post u pravu temu pa tamo nastavite? bit ce korisnije kad budu drugi trazili iskustva o La Plagneu, ovjde je ipak to off topic

    http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/forum.php?a=2&b=466&cnt=0
  • Objavljeno: 21. siječnja 2014.   09:53h

    Član od:
    12.10.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ozalj


    "mblataric" - očito smo bili na istom mjestu u isto vrijeme.
    Kako je bilo prilično toplo (i sunčana ) poslije podne su se sredinom tjedna i staze na 2000m/nm počinjale "sramiti" od leda i kamenja koje te ponekad uspjelo iznenaditi (po noći je sanirano..ali...) a ispod 1800m - juhica.
    La Plagne..prekrasna priroda, veliko skijalište,puno staza, ali odlično za početnike i manje zahtjevne skijaše.Ozbiljne staze(crvene i "+") - razštrkane na sto strana sa puno praznog hoda.Free riede od kolura do padina dovoljno, ali možda ipak premalo snijega za guštanje pravim znalcima.
    Les Arcs (osobito južno orjentiran dio prema velikoj gondoli) meni osobno je bolje legao jer su crvene duge staze bolje grupirane i moglo se guštat.
    Glečeri:
    La Plagne- lijepo za vidit,jaje - prastaro jaje, a silazak serpentinom širine 2(dva metra-dužina skija) spust jedino moguć u bočnom otklizavanju ili free ridom, nije baš za svakoga i ne budi želju za povratkom.
    Les Arcs- velika gondola za 100 ljudi, strm uspon, lijep vidik sa vidikovca do kojeg se dopuže pjehe, defakto free ride silazak,pa tri metra široka serpentina za kratko vijuganje, ali meni osobno u ljepšem sječanju.
    Restorana-sunčališta (polupraznih) dovoljno - pivo od 4,80e da 8,50e, ako ništa ne trošiš - toalet bez obzira 1e.
    Puno bogatih Rusa (kavijar,kamenice etc)- cca 25%-30%,Danaca i Nizozemaca te Britanaca 20%,ostalo mi i Srbi, a nisam nigdje vidio toliko aktivnih skijaša u kategoriji 75(80) godina+, što me je fasciniralo- ljudi skijaju i uživaju...
    Apartmani - francuski minimalizam - trebat će im obnova uskoro, ali su ski-in, ski- aut, žica pod balkonom i poznata "francuska ljubaznost".
    Agencija Izazovna - korektna (može i bolje-sitnice), bus "Molnar" -5
    REZIME:
    Paradiski ; dođoh - vidjeh - odskijah, ali nemam želju za povratkom...sveukupno -4/4


    volio bih čuti i druge komentare.....
  • Objavljeno: 21. siječnja 2014.   07:55h

    Član od:
    25.11.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ludbreg

    Famozno razvikani La Plagne.
  • Objavljeno: 20. siječnja 2014.   17:07h

    Član od:
    05.01.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    a gdje ste to bili u Francuskoj?
  • Objavljeno: 20. siječnja 2014.   14:50h

    Član od:
    29.09.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zaprešić

    Da, i mi bili u Francji. Kad smo došli, skoro sam plakao - subota poslijepodne, pada kiša, snijeg se topi u potocima, na stazama ima malo snijega i to je to...
    Srećom, po noći je palo četrdesetak cm, što je bilo dovoljno za cijeli tjedan. Više nije padala kiša, nije bilo jako vruće iako je bilo dosta sunca i kroz tjedan se skoro sve otopilo, pa je dio staza na kraju i zatvoren. Svakako, lijepo smo se i dobro naskijali, iako je od srijede bio potreban dodatni oprez na stazama, tu i tamo se pojavljivalo kamenje i zemlja.
    Ali u usporedbi sa Slo i Hr genijalno...
    Makar jedva čekam da i kod nas nešto padne, pa da odem koji put na Sljeme i na jedan dan u Slo...
  • Objavljeno: 19. siječnja 2014.   20:19h

    Član od:
    25.11.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ludbreg

    Vratio se s France, da, ali s pristojno razderanim skijama, čak je i rubnik pošteno dobio na jednom mjestu. rnAl' da, naskijali se što nažalost nebi da smo čekali snijeg u Sloveniji.
  • Objavljeno: 19. siječnja 2014.   17:04h

    Član od:
    30.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Jazavci kaj ste čuli ono ; prvo skoči a onda reci hop.
    Još u rujnu 2013. ste se zagrijavali i spikali o nekim meteo prognozama koje su otišle u hamper.
    Ajmo dan za danom.Svima kaj su se vratili iz France sa skijače a i Itali,bravo na izboru.Onima kaj čekaju na skijaču u HR,e ti buju se bogme još načekali.
    Da ne zaboravim na zimsku službu.Jadni ko i uvjek budu nepripljemljeni za snijeg,pa nebuju očistili ceste.A onda se nebu moglo na skijališta,a ak i dojdemo do skijališta onda nebu struje za žicu,il ratrak nebu delal.
    Hihihi,ugodnu Vam zimu,i dalje se spremajte u fitnes centrima da nebute zgubili mišiče.

Prikazano 8 od 8 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 115270
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr