SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

28.10.2010.      

Autor: Goran Razić

Napomena: Cijene su važeće za sezonu 2010/2011.

 

Pitztal

Najviši skijaški glečer u Austriji smješten je u srcu Tirola. No oni koji si daju truda i potegnu iz Hrvatske do doline Pitztal mogli bi biti nagrađeni vrhunskim skijaškim iskustvom.

Pitztal
Službene stranice: link
Web-cam: 
link
udaljenost od Rijeke 570 km
udaljenost od Zagreba 700 km

Na 700-tinjak km od Zagreba te oko 570 km iz Rijeke nalazi se dolina Pitztal. Pitztal nudi tri skijališta. Prvi je Hochzeiger, zatim na kraju 32 km duge doline nalazi se Rifflsee, dok je u njegovoj neposrednoj blizini i kralj doline - Pitztal gletscher, koji je svoje prve radne sate odradio ne tako davne 1983. godine. 

Put od Hrvatske vodi preko Karavanki, Salzburga te putem kroz Njemačku, preko Rosenheima do Innsbrucka i dalje još 90-ak km do Pitztala. Ovaj put broji ravno 700 km, no najkomforniji je od svih ponuđenih i gotovo cijelim putem vozi se po autocesti, što je vrlo značajno za ovako dug put, pogotovo u zimskim mjesecima. 

Druga varijanta je preko Karavanki i Villacha na Lienz i dalje preko Felbertauern tunela na autocestu za Innsbruck. Ovdje se spajaju prva varijanta puta i druga, a ukupna dužina ove varijante je 610 km, no vremenski nije brža zbog vožnje državnom cestom, koja je inače vrlo dobro čišćena no ipak puno sporija od autoceste. 

-.--.-Za putnike iz Rijeke i primorskog dijela Hrvatske najbolja varijanta je preko Trsta, Venecije i dalje preko Belluna i Cortine d'Ampezzo za Lienz i Innsbruck. Po navedenoj varijanti potrebno je prevaliti 570 km, a vremenski je gotovo jednako kao i put iz Zagreba preko Njemačke. 

Dolina Pitztal smještena je u sredini između Ötztala i Kaunertala. Poznate skijaške doline već više od 30 godina nude odlične snježne uvjete, kako u jesen, tako i u kasno proljeće. Upravo ovo je glavni adut koji privlači brojne skijaške reprezentacije na pripreme u srcu Austrije, gdje je većina staza smještena iznad 2.900 mnv. 

Za one koji dolaze zimi, kada snijega ne nedostaje, skijati se mogu na samom ulazu u dolinu, ponad mjesta Jerzens, smještenog na 1.100 mnv. Uputimo li se gondolom koja vozi sve do 2.395 mnv došli smo na skijalište Hochzeiger, koje u svojoj ponudi ima 9 skijaških žičara te oko 50 km staza. Skijalište je odlično kako za obitelji, tako i za one željnije zahtjevnijeg skijanja. Većinom crvene staze, uz nekoliko dugih crnih zadovoljit će i one izbirljivije. 

-.--.-No, ono zbog čega će većina zaviriti u dolinu Pitztal zasigurno je skijaški ledenjak. Pitztal glečer, koji je povezan sa skijalištem Rifflsee (na skijalištu operira gondola koja kreće iz doline te tri sjedežnice, dok je najveća visina skijališta 2.800 mnv, nap.a.), nudi odlične uvjete ponajprije zbog svoje visine. Najviši skijaški glečer (Stubai je najveći, dok je Hintertux jedini koji radi cijelu godinu, nap.a.) ima gondolu koja doseže respektabilnih 3.440 mnv, neposredno u blizini impozantnog gospodara Tirola, 3.774 m visokog vrha Wildspitze

Pitztal glečer ima ukupno 37 km skijaških staza te visinsku razliku veću od 600 metara. Od mjesta Mandarfen, gdje je početna stanica gondole potrebno je još proći nekoliko stotina metara do Mittelberga, koji je smješten na 1.740 mnv, a gdje je na raspolaganju veliki parking i početna stanica podzemnog vlaka, koji za desetak minuta vožnje dolazi na dno glečera, na 2.840 mnv. Vlak je vrlo sličan onome na Mölltaleru i iznimno je koristan, pogotovo za lošeg vremena. Za razliku od skijaša, borderi i skijaši trkači ovdje će pronaći stazu sa speed timingom, snowpark, boardercross te halfpipe i vrlo lijepu 7 km dugu stazu za skijaško trčanje, smještenu na 2.600 mnv

-.--.-Odlična povezanost i infrastruktura Pitztal izdvajaju iz mase teško dostupnih i malih glečera. Nakon brze vožnje vlakom, Pitztal nudi daljnji transport velikom gondolom za osam ljudi, imena Mittelbergbahn, koja vodi na 3.300 mnv i pokriva pet crvenih i jednu crnu stazu. Navedena crna staza je najčešće otvorena samo kada su dobri snježni uvjeti. 

Osim nje, moguće je ići spojenom tzv. "vlakić gondolom" imena Pitz - Panoramabahn, koja nakon međustanice vozi sve do najvišeg vrha Pitztala, na 3.440 mnv. Od tamo se prostiru tri crvene staze uz još nekoliko varijanti. 

Natjecateljima, koji ovdje borave velik dio godine, posebno je zanimljiva vučnica Brunnenkogel. Ona vodi do nekoliko kilometara duge crvene i plave staze te daje odličnu konstantu nagiba i prave uvjete za trening, budući da je orijentirana istočno te ne podliježe popodnevnom suncu. 

-.--.-Trend postavljanja snježnih topova prisutan je i na Pitztalu. Iako zbog visine ne treba često posezati za mehanizacijom takvog tipa, Pitztal vlada suvremenim postrojenjem za proizvodnju snijega, a posebno ponosno ističe postrojenje za proizvodnju snijega na pozitivnim temperaturama, koji za sada postoji jedino na Pitztalu i Zermattu. Takav sustav u 24 sata može proizvesti 900 kubika mokrog snijega, a postrojenje, koje su patentirali Izraelci, na Pitztalu djeluje od 2009. godine.

Susjedstvo s Kaunertalom i Söldenom neprocjenjivo je. S Kaunertalom Pitztal dijeli poseban skipass, koji je po nešto višoj cijeni moguće nabaviti na blagajni (isto kao i skipass 5 glečera koji stoji 317 eura za 10 dana, a obuhvvaća Hintertux, Stubai, Sölden, Pitztal i Kaunertal), dok sa Söldenom Pitztal planira direktno povezivanje. Svoj dio posla Pitztal planira odraditi uskoro, izgradnjom nove gondole kapaciteta 1.000 skijaša na sat.  

-.--.-Cijene na Pitztalu su ujednačene s ostalim glečerskim cijenama u Austriji. Tako je gotovo nemoguće pojesti pošteni ručak ispod 10 eura, dok će slastice stajati između 2 i 5 eura, isto koliko i (bez)alkoholna pića. Restoran, u sklopu kojega su i vrlo korisni 2 eura vrijedni ormarići za odlaganje opreme, nalazi se na gornjoj stanici Gletscherexpressa. Ispred restorana smješten je popularni "okrugljak" za apres ski partije, a u istom kompleksu djeluje i popularni Race Center Benni Raich, u vodstvu Bennijevog brata Floriana. Race centar je namijenjen prvenstveno mladim skijašima željnima učenja skijanja i natjecanja.  

Benni Raich, koji s partnericom Marlies Schild živi podno glečera, ovdje je pravi heroj i istinski zaštitni znak te ga je nerijetko moguće susresti u brojnim promotivnim akcijama tijekom sezone. 

-.--.-Skijaška sezona na Pitztalu najčešće traje od kraja 9. mjeseca ili početka 10. pa sve do drugog vikenda u 5. mjesecu. Ljetno skijanje nije u pogonu već nekoliko godina zbog lošeg stanja snijega, koji tijekom ljeta nerijetko djelatnici pokrivaju zaštitnim presvlakama.

Statistički podaci u zanimljivi i respektabilni. Tako je Pitztal npr. do sada bilježio čak 1 milijun noćenja u godini, dok je u isto vrijeme na stazama imao čak 450.000 skijaša. Smještajni kapaciteti su dostatni potrebama te je uvijek moguće izabrati jedan od 8.200 kreveta, s koliko dolina raspolaže. 

Pitztal nije potrebno puno predstavljati skijaškim natjecateljima iz gotovo svih europskih zemalja, dok će prosječan gost pronaći mnogo bližih skijališta. No želite li iskusiti nešto novo. Duh i tradiciju Tirola te skijati u regiji s čak 4 skijaška glečera u neposrednoj blizini, onda ćete sigurno pronaći nešto za sebe i nećete ostati razočarani.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 04. travnja 2016.   06:50h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Jos bih dodao da je Pitztal (nakon odskijanog Soldena) u uvjetima kada je u dolinama +20 odlican zbog svoje visine. Snijeg je u takvim uvjetima neusporedivo bolji na Pitzu jer zicara ide do skoro 3500 m.....ali ne mogu opet se ne vratiti na cijene....bio sam u Soldenu prije par godina i nije mi se cinio tako skup.....opcenito cijene su otišle ful gore, a ne vidim nikakave novitete, nego vidim po skijalistima sve vise fosila....ne sjećam se kada sam vidio zadnji put nekog komada na skijalistu (nije da ih trazim nego samo primjecujem). Ne volim kada rade budalu od mene s cijenama, jer imao i 2000 eura u dzepu ne namjeravam placati pive po 5 eura, bruskete tvrde kao kamen 9 eura, sokove 4,5 eura.....o ski passevima da ne pricam....! Ispadne dva dana skijanja kao pola prosjecne hrvatske place!
  • Objavljeno: 02. travnja 2016.   17:57h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Evo bijah i na njemu i tako skupio kolekciju svih austrijskih ledenjaka. Naskijao se jesam i to ful, da je super nije, da bih ga ponovio...teško. Ima realno dvije staze (i zice) koje su istina super, ali manje više svi drugi u blizini su mi bolji....cijene na gleceru katastrofa....najskuplje ikad....!

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 116084
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr