SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

02.10.2013.      

Autor: Ivan Kašuba

Foto: Ilustracija Skijanje.hr

 

Ski karta u Austriji kao luksuz za odabrane?

Godišnja poskupljenja karata polako dovode u pitanje hoće li u budućnosti skijanje biti zabava za globalni puk ili prestiž rezerviran za duboke džepove.

Ovogodišnji, već redoviti, porast cijene ski karata na austrijskim skijalištima počinje opasno izazivati nervozu kod većine skijaša. Naime, nekolicina velikih skijališta već je prošle godine imala cijene karata iznad 45 eura za dnevni skipass, pa smo se nekako ponadali da će se rast usporiti, kad već neće posustati. No ove godine vidimo da to i nije baš tako. Cijene idu i dalje gore, pa tako na ponekim skijalištima, ukoliko uzmemo i depozit, prelaze i vrtoglavih 50 eura za jedan dan uživanja na snijegu.

Ovakve vijesti navode nas na pitanje koliko će karte koštati za tri do četiri godine? Hoće li skijanje tada biti rezervirano samo za odabrane, odnosno hoće li si skijaši s prosječnim primanjiima još uvijek moći priuštiti kakav takav zimski odmor?

» Tko će ostati na skijama za 10 godina?

Pogledamo li primjerice Kitzbühel gdje je cijena skipassa pred nekoliko sezona iznosila 40,5 eura, vidljiv je vrtoglavi rast od gotovo 7 eura. Naime, za nadolazeću sezonu predviđena cijena skipassa iznosi 47 eura. Za Flachau sada morate izdvojiti 45,50 eura za skipass koji je prošle sezone stajao 44 eura. Schladming ove sezone košta 46 eura, a ukoliko želite skijati na glečeru to će vas zimi, primjerice na Hintertuxu, stajati 47 eura.

No paralelno s poskupljenjem dnevnih ski karata poskupile su i višednevne. U poznatoj regiji Skiamade sada 6-dnevno korištenje žičara za odraslu osobu košta 227 eura, dok se u Tirolu cijene penju i preko 240 eura za 6 dana.

Trenutno tračak nade za uštedom nude sezonske karte, no one su namijenjene isključivo za skijaše i bordere koji provode više od 15-ak dana na snijegu. Osim sezonskih karata tu je i kupnja karata koje su iskoristive nekoliko puta u sezoni, no cijena nije drastično povoljnija. Posljednja opcija uštede je kupnja karata u pretprodaji ili pak preko online shopova koji su sve učestaliji posljednjih nekoliko godina.

-.--.-canyons
Iako pogled u budućnost ne ostavlja previše nade za pojeftinjenje ski karata, i dalje se nadamo kako će se trend poskupljenja ipak malo usporiti. Dok god većina ski centara ne bilježi pad broja skijaša te dok god svake sezone zadovoljno trljaju ruke s višemilijunskom zaradom, udruženja skijališta teško da će promijeniti svoju politiku cijena. Zaokret je moguć no tek kada drugih opcija za vlasnike skijališta neće biti.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 04. listopada 2013.   08:45h

    Član od:
    07.03.2009.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Je, preskupo je, ali još uvijek vrijedi. Prošle sezone sam odradio 1 dan Nassfeld, 2 dana Cerkno, 2 dana Roglu i 20 dana Sljeme. I mogu reći nikad bolja sezona. Pogotovo na Sljemenu. Austrija je prekrasna, Italija isto, ali dajem prednost Cerknom. Bliže je, jeftinije, odlično uređeno, i meni osobno najljepše skijalište ne aamo u Sloveniji nego i šire. I još uvijek su na 28€ i to otkad sam počeo skijati (6.sezona sad kreće).
    Ako bude volje i sreće s vremenom, možda proskijamo i na Čelimbaši ove zime. To bi fakat volio.
    Kad nam sve to postane preskupo, prebacujem se na zmaja i skije. I onda neću trebati kartu.
    ;-)
  • Objavljeno: 03. listopada 2013.   19:04h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    ...a jos sto se tice ovog kupanja, prirode, gljiva,plaza, slobode opcenito....ja znam reci da sam sretan sto sam odrastao u 80tima. to je bilo drugo vrijeme, vise manje sve se moglo. shuma, more, obala, barka...sve...

    danas ova korporancijsko investicijska djubrad organiziraju zivot vecine po mjeri i u interesu profita manjine. takozvanih poduzetnika i investitora - elite.
    gadi mi se to ! zao mi je danasnje,obicne, djece, koja ce odrasti u sasvim drugom svijetu, bas ko stoka sitnog zuba, kojoj je jedina svrha biti konzument. mi to nismo bili. zato kazem da smo bili sretni.
    zato klinci ucite, jedino znanjem kako tako mozete profitirati....

    sorry na


    [Editirano] 03. listopada 2013. u 19:09h
  • Objavljeno: 03. listopada 2013.   18:54h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    skupo je, ali jos ne dovoljno da skijalista pocnu zbrajati gubitke.
    Izvjestan broj ljudi,koji nije mali, jednostavno obozava skijanje i takvu vrst odmora a imaju i novca. sve to skupa je dovoljno da vlasnicima ski centara ,uz visoke cijene, osigura profit.

    neznam, mozda je suludo na jedan dan skijanja potrositi minimalno 600 kn. ali opet, ima ljudi koji to glatko zapiju u kafani. pa i vise.
    Osobno, dok imam i dok mogu ja cu dati, pa i vise, na ustrb puno drugih stvari, ali dok mogu....nisam kreten, kad mi recunica vise nece drzati vodu, kada se mozda malo zasitim skijanja, kada ulete neki drugi prioriteti, kada ovo , kada ono,.....i kada nas bude vise takvih da ovi na skijalistima to osjete, onda ce smanjiti cijene.

    skijanje je u posebnoj kategoriji kod mnogih ljudi, i to ovi znaju i koriste....ali da ,opet, ide previse u elitizam, ide. sto mozda i nije tako lose....bumo vidli, rekli bi slepci

    [Editirano] 03. listopada 2013. u 18:55h
  • Objavljeno: 03. listopada 2013.   12:55h

    Član od:
    23.08.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Koprivnica

    Ja sam stalno razmišljao o toj paraleli i zaključio slijedeće:

    BESPLATNO
    Šetanje po skijalištu, pješke otići gore uzbrdo, turno skijanje = staviti ručnik na plažu i kupati se.

    Mada po Istri se već i dolazak na plažu naplaćuje na mnogo mjesta gdje su dali u koncesiju

    PLAĆA SE
    Ski pass da te vuče gore = iznajmiti brod i kružiti po otocima i skrivenim uvalama
  • Objavljeno: 02. listopada 2013.   16:07h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Deru, nas deru sa kartama......!!! I ja bih da sam u prilici. 47 eura za Hintertux je puno previse, očito treba nadoknaditi ljetni pogon skijališta!! Moramo mi na moru izmisliti neke see-passeve za kupanje, pa malo po malo do love doći!
  • Objavljeno: 02. listopada 2013.   10:17h

    Član od:
    23.08.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Koprivnica

    Na našu žalost, sve je rečeno u zadnje tri rečenice :(.

    Nevezano uz to, još nam se želi naplatiti pečenje rakije, branje gljiva, kestena i sl.

    Očekujmo i naplatu zraka uskoro.

    [Editirano] 02. listopada 2013. u 10:17h

Prikazano 6 od 6 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 196927
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr