SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

05.09.2013.      

Autor: Ivan Kašuba

Foto/video: Ivan Kašuba 
Napomena: Cijene su važeće za sezonu 13/14.

 

SkiWelt Wilder Kaiser Brixental

U Tirolu se krije ski dragulj koji je uz sve svoje prednosti i mane, najveće "najnepoznatije" skijalište skijašima južno od Karavanki. Jeste li čuli za Ellmau, Scheffau ili Söll?

SkiWelt Wilder Kaiser
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 465 km
udaljenost od Zagreba 495 km
 

 Iako podnaslov može djelovati malo bombastično, ipak se radi o statistici i činjenicama koje jednoznačno potvrđuju gore navedenu tvrdnju. SkiWelt je, u stvari, skijaška regija koja se sastoji od nekoliko međusobno posebno povezanih brda u Tirolu, nedaleko od mnogo poznatijeg skijaškog centra - Kitzbühela. Tih nekoliko vrhova izdiže se iznad više manjih turističkih mjesta koja gotovo kružno opasuju skijalište, a neka od tih imena se čitateljima možda učine i poznatima: Ellmau, Söll, Brixen, Going, Scheffau, Itter, Hopfgarten.

Söll i Ellmau su i najveća mjesta koja su svojevrsni centar regije i administrativno, ali i smještajnim kapacitetima. Sva su ta mjesta relativno mirna, bez prometnih gužvi i pretjerane živosti, no još uvijek uz dovoljno mjesta za noćni izlazak u specijalizirane "disco pubove" ili restorane. Privatni i hotelski smještaj je jeftiniji nego u obližnjem Kitzbühelu i njemu gravitirajućim mjestima, pa ne čudi da je prosjek godina skijaša relativno nizak i da se na ovu destinaciju odlučuju mlađe grupe ljubitelja snijega, ali i obitelji. Smještaja na samom skijalištu uz neku stazu ima vrlo malo, ali ski bus vozi vrlo precizno i često tako da transport do glavnih stanica gondola u dolini ne bi smio predstavljati veći problem. Prijevoz ski busom je, naravno, uključen u cijenu tjednog ski passa.

-.--.-

Na skijalište se možete popesti iz bilo kojeg od ovih mjesta, a imate li sreće s vremenom (i temperaturama) i doskijati skroz nazad do doline. S tih glavnih donjih punktova prema prvim međustanicama, upravo zbog rizika od vremena i temperatura (osim iz Goinga), voze gondole, tako da se spust u dolinu može bez problema odraditi i vožnjom u žičari. Skijalište je doslovce ogromno, sačinjava ga čak 279 km staza od čega je vrlo malo spojnica i puteljaka, tako da procjenjujemo da je brojka dosta realno deklarirana. 


Tih 279 km staza poslužuje čak 91 lift, uglavnom sjedežnica ,koje su u vrlo dobrom stanju, poneke su čak i grijane s poklopcem. Vučnica ima vrlo malo i uglavnom voze uz baby staze, na kojima se zadržavaju ski škole s malom djecom ili totalnim početnicima, ili se ti liftovi mogu mimoići upotrebom nekog alternativnog i ugodnijeg vida transporta po skijalištu.

Kao posebnu zanimljivost spomenut ćemo svojevrsnu uspinjaču (Hartkaiserbahn) koja po nadzemnim šinama vozi sa donje stanice Ellmaua. Iznutra jako podsjeća na vlakić koji vozi na Mölltaler, osim što će dosta ljudi kao olakšavajuću činjenicu primijetiti da ovdje nema nikakvih tunela.

-.--.-

Prema klasifikaciji staze su uglavnom crvene i plave, na cijelom skijalištu postoji samo 5 crnih staza, koje postoje u vidu posebnih odvojaka, tako da se, ne želite li veći izazov, lako mogu i obići. Konfiguracija staza i njihova klasifikacija je dosta realna, s tim da je raspon crvenih staza dosta razvučen i pod crvenom kategorijom naći ćete i relativno blage, ali i nešto strmije staze.

Iako brojnih zahtjevnih strmina nema, ljubitelji izazova će svakako naći nešto za sebe jer postoje staze koje su zaleđene i u sjeni, pa zatim neke staze koje imaju zaista čudne nagibe, koje prate čudna suženja i sl. Staze na vrhu nisu pretjerano duge, no mogu se kombinirati sa spustevima u dolinu, što se opet može pretvoriti u zaista duge staze i bez pretjeranog gubitka vremena na žičarama s respektabilnih 5-6 km ukupne duljine. Na nekoliko punktova postavljene su staze na kojima možete mjeriti brzinu skijanja, na nekoliko brda stalno su postavljene staze s vratima za veleslalom na kojima možete oprobati vožnju na postavljenoj stazi.

"Snježna artiljerija" je dosta jaka i dobro zastupljena, a djelatnici imaju jako puno iskustva i s održavanjem podloge i s borbom s gužvama. I zaista, iako na stazama zna biti uistinu dosta ljudi, na žicama se u pravilu ne čeka predugo, zahvaljujući angažmanu djelatnika i činjenici da su ski karte proximity chip karaktera.

-.--.-

Također, s obzirom na razvučenost skijališta, postoje dvije staze za noćno skijanje, jedna u Brixenu te jedna u Söllu, uz još nekoliko staza za noćni tobogganing. Ski pass, kako to već biva u Tirolu, nije baš prejeftin; dnevni ski pass stoji 44 eura dok 6-dnevni ski pass za SkiWelt stoji 219 € plus depozit za chip kartu. Također je moguće izvršiti i nadoplatu za proširenu regionalnu kartu koja uključuje i Kitzbühel. Pohvalna je činjenica da se upotrebom ski busa i uz poneku stanicu vožnje preko Westendorfa možete popeti na još jedno brdo koje se sa svoje istočne strane spušta u Aschau, koji je jedna od krajnjih stanica skijališta iznad Kizbühela, i naravno istim se putem vratiti.

Namjeravate li skijati cijelom regijom, pa i u Kitzbühelu, možda je strateški najpovoljnije odsjesti u Brixenu ili Kirchbergu, a ukoliko su vremenske prilike nepovoljnije, preporučamo da smještaj tražite sjeverno, u Söllu ili Ellmau.

Freeride zona nema previše (one koje postoje su ipak neuređene staze koje uglavnom vode do doline) jer je gotovo cijelo skijalište položeno kroz šumu, a razloge možemo tražiti u jednom potencijalno velikom problemu za skijalište - nadmorskoj visini. Naime, cijelo se skijalište proteže u rasponu od nekih 650 m pa do 1800 m, s tim da se većina vrhova "jedva" penje iznad 1500 m. Samim time, realno je očekivati da staze nisu glečerski široke, no samo na nekim dijelovima postoje suženja koja bismo mogli nazvati uskim grlima skijališta, ali to nikako nije redovit slučaj. Staze koje se penju iz Sölla i Ellmaua su položene na sjever pa su dobar dio dana u sjeni, no to u slučaju toplijeg vremena može biti vrijedno saznanje jer te staze najdulje odolijevaju otapanju. S druge strane, dijagonalno, nalazi se Brixen, čije staze uglavnom gledaju na jugozapad. I one su prve koje stradavaju i prve na popisu za popuštanje i eventualno zatvaranje, krene li značajnije zatopljenje.

Restorana po skijalištu ima mnogo, najviše na trokutu Brixen - Ellmau - Söll, a cijene su nešto veće nego što smo navikli u Koruškoj. Slična je stvar i sa ski rentovima kojih ima na svakoj stanici gondole, a cijena najma skija se kreće od 20-35 Eur po danu, ovisno o klasi skija koju želite unajmiti. Što se ski škola tiče, zaista smo ih vidjeli više od deset. Svako od mjesta ima barem jednu ski školu, pa ukoliko budete trebali usluge neke od njih preporučamo da konzultirate turistički ured u pojedinom mjestu kako biste sve potrebne stvari učinili što bezbolnije.

-.--.-

Plan pista pruža iznimno puno informacija, čak štoviše, na prvi pogled čini se jednim od najboljih koje smo do sada imali priliku vidjeti. Panoe po skijalištu možete vrlo često susresti koji vas dobro informiraju ukoliko nemate plan pista uz sebe. Kao jedinu zamjerku koju možemo reći za skijalište je ponekad nedostatak oznaka uz stazu, što može biti dosta zbunjujuće ukoliko neznate točno kuda idete. No, izgubiti se je praktički nemoguće.

Kao što to i obično činimo, izdvojit ćemo neke od nama najljepših staza: spust u dolinu 80 (Ellmau), prekrasna i duga kombinacija staza s vrha Höhe Salve do Hopfgartena (na liftovima 21, 22 i 23), te jedna iznimno zahtjevna crna sa predivnim pogledom na Alpe koja se spusta sa vrha Höhe Salve pod brojem 2c. Postoje četiri snow parka, a oni su ravnomjerno raspoređeni duž skijališta - na vrhovima iznad mjesta Westendorf (pri vrhu Gampenkogel), Kelchsau (koji nažalost ima svega par staza koje su potpuno odvojene od ostatka skijališta) i Ellmau (Eiberg i Hartkaiser). Ako želite što više proći u jednom danu, na planu pista imate predloženo nekoliko rundi koje će vas provesti od jednog do drugog kraja skijališta po stazama koje su, po mišljenju uprave skijališta, najljepše. Za te runde morate prati strelice po znakovima (Salven Tour - žute, Kaiser Tour - narančaste, Westendorf Tour - zelene). Svakako ne treba propustiti obilzak alpskog Iglu sela koji se nalazi na vrhu Hochbrixen, te nezaboravnu terasu sa ledenim šankom.

-.--.-

Cestovne oznake su dobre te nije nikakav problem naći jedno od željenih skijališta u sklopu Skiwelta Brixental. Ukoliko putujete autocestom za Innsbruck trebate tražiti izlaz Wörgl. Ukoliko idete preko Kitzbühela najpametnije je pratiti mjesto Reith. Ukoliko Vas put ipak nanese preko Njemačke, obavezno pratite smjer München. Kod Grada Rosenheima skrenite za Innsbruck i izadjite na Kuffstein Süd. Dalje je potrebno pratiti putokaz St. Johann in Tirol.

Također za obitelji s malom djecom, moguće je organizirati čuvanje djece za djecu koju su starija od 6 mjeseci. Poseban community stvara i Ski Bunny club - chat i forum na kojem možete dijeliti dojmove sa ostalim skijašima u SkiWeltu, učlanjenjem i ostvariti neke sitne popuste na smještaj i sl.

Ovo skijalište obiluje odličnom infrastrukturom te izvanrednom organizacijom i da je marketinški više eksponirano, zacijelo bi bilo jedno od popularnijih mjesta za odlazak na skijanje, unatoč svojoj relativno velikoj udaljenosti od granica Hrvatske. Također ga dodatno poželjnim čine i cijene koje su ipak zamjetno povoljnije nego u obližnjem Kitzbühelu, a staza ima na pretek i u slučaju da Vam je vrijeme blagonaklono nema šanse da ovdje ikome bude dosadno, osim možda ovisnicima o adrenalinu, kojima u tom slučaju preporučujemo vožnju balonima iznad Wilder Kaisera.

Skiwelt je visoka preporuka svakome ljubitelju sniježnih padina. Ovaj samozatajni dragulj koji ima prekrasan ambijent - s Wilder Kaiserom kao pozadinom koja uživo zaista oduzima dah.

SkiWelt Wilder Kaiser: Velika ulaganja za novu sezonu

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 15. ožujka 2017.   23:35h

    Član od:
    11.11.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb


    Evo, ove zime odskijah svoj prvi Skiwelt !
    Zovu ga i Brixental, a najćešće po imenima gradića smještenim ispod skijališta.
    Skijalište je zaista veliko. Svi podaci su vam na Internetu, a ja ću ovdje napisati svoje dojmove.
    Dakle, prvo kada dođete autom veseli organizacija parkinga, uvijek dežuraju ljudi iz tvrtke te vas usmjeravaju gdje da se parkate da ne bi bez veze nastala gužva. Parkirališta su velika, bez obzira da li je subota ili nedjelja ima mjesta i nema gužve.
    Bio sam tri dana, dvije nedjelje i jednu subotu , znači krcato ljudima, ali nigdje nema gužve, najduže čekanje na žicu je cca 4-5 minuta , a u restoranima isto tako.
    To je inače najdraže skijalište Munchnera, tako da je svaki drugi auto na parkingu registracije M . Puno ima Engleza i Nizozemaca. Naš jezik za ta tri dana nisam čuo (na sreću).
    Za one koji vole opake staze je spust sa vrha Hohe Salve (1829 m), strmiju stazu nisam nigdje vidio ! Naravno, ne cijela, prvih 300 metara sa vrha...
    Sa ovog vrha vodi nekoliko dobrih staza, te do same doline , tzv. Talabfahrt stazama, se zaista može naskijati.
    Skijalište je perfektno označeno tako da u svakom momentu možeš vidjeti gdje si ili kuda trebaš ići.
    Staze se nižu jedna na drugu, žice su solidne, ima novih, puno koje griju guzu, a i jedna gondola grije ...
    Za ta tri dana nisam uspio obići sve staze, a na brdo iznad Westendorfa uopće nisam stigao od želje da upoznam prvi dio iznad Solla, Scheffaua i Elmaua...
    Restorana ima na pretek, zaista čarobnih. Za mlade ima dvije tri ogromne terase gdje trešti moderna glazba kao na Zrću i sve je krcato. Cijene su pristojne: piva je između 3 i 4 eura, kave između 2 i 3 jureka, Germknodel je 5,50-5,80, a Gulaschsuppe između 4,80 i 6,50 eura.
    Iz Zagreba ima samo 500 km tako da nije predaleko.
    U želji da odskijam još bar jedan dan ove godine pa ću napraviti cjelokupan dojam, pozdrav !
  • Objavljeno: 29. rujna 2013.   21:03h

    Član od:
    29.09.2013.

    Mjesto:
    Austrija, Wörgl

    " Ove godine nista od Tirola, ali prethodnih sam dosta skijao tamo. Daleko mi je to najbolji dio Alpa. Nazalost u Brixentalu nisam jos bio, ali svakako je u planu!! "
    (Član Danko17)

    Eto jednom prilikom moras doci i ovdje,jer je stvarno lijepo ali Leogang mi je lijep bio sam 3 puta i tamo.
  • Objavljeno: 29. rujna 2013.   19:47h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Pa neznam ali hoce uskoro,prije 2-3 tjedna je bilo zahladilo i vec je bilo snijega po brdima,bit ce ga u svakom slucaju,bez brige,ovdje ga nece nedostajati.Ides okolica Innsbrucka na skijanje? "
    (Član Kruno_KB)

    Ove godine nista od Tirola, ali prethodnih sam dosta skijao tamo. Daleko mi je to najbolji dio Alpa. Nazalost u Brixentalu nisam jos bio, ali svakako je u planu!!
  • Objavljeno: 29. rujna 2013.   14:02h

    Član od:
    29.09.2013.

    Mjesto:
    Austrija, Wörgl

    Daj mi reci zasto nemogu sliku ubaciti kraj moga profila?uvik se javlja neka greska.
  • Objavljeno: 29. rujna 2013.   13:52h

    Član od:
    29.09.2013.

    Mjesto:
    Austrija, Wörgl

    Pa neznam ali hoce uskoro,prije 2-3 tjedna je bilo zahladilo i vec je bilo snijega po brdima,bit ce ga u svakom slucaju,bez brige,ovdje ga nece nedostajati.Ides okolica Innsbrucka na skijanje?
  • Objavljeno: 29. rujna 2013.   07:31h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Jako lijepa skijalista,staze odlicne,sve mi je poznato jer tu i idem na skijanje.Jedva cekam snijeg.Pozdrav svima iz Wörgl-Tirol. "
    (Član Kruno_KB)
    Kroz Worgl sam dosta puta prosao na putu za Innsbruck....kad ce snijeg, slabo ga ima po glecerima ove godine?
  • Objavljeno: 29. rujna 2013.   04:49h

    Član od:
    29.09.2013.

    Mjesto:
    Austrija, Wörgl

    Jako lijepa skijalista,staze odlicne,sve mi je poznato jer tu i idem na skijanje.Jedva cekam snijeg.Pozdrav svima iz Wörgl-Tirol.

Prikazano 7 od 7 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 17471
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr