SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

16.05.2011.      

Autor i photo: Goran Višekruna
Napomena: Cijene su važeće za sezonu 10/11. 

 

Isola 2000

Odlučni ste krenuti na skijanje, a željeli biste vidjeti Nicu, Cannes ili Monte Carlo? Isola 2000 je svakako jedna od opcija. Samo 2h vožnje prema jugu nalazi se Nica, a one željne isključivo skijanja Isola će svojom ponudom ugodno iznenaditi.

Isola 2000
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 889 km
udaljenost od Zagreba 1.024 km
 

Isola 2000 smještena je u južnim francuskim Alpama te predstavlja jedan od prvih kompleksa sagrađenih na tim prostorima, koji se prostire na više od 20 km2. Blizina Genove (Genovska ciklona, nap.a.) zaslužna je da ovo skijalište tijekom cijele zimske sezone obiluje snijegom, a nerijetko i s akumulacijom više od 10 metara, uz 300 sunčanih dana tijekom godine. Obzirom da skijalište kroz sezonu gotovo nikada nije bilo bez snijega upućuje da je ovo mjesto pravi raj za ljubitelje svih zimskih sportova. 

-.-Goran Višekruna-.-

Zaputite li se osobnim automobilom prema Isoli, tada preporučamo rutu Trst (autoput A4 prema Veneciji i Milanu) - Brescia (prema Genovi, Savoni) - Ventimiglia - Nica - izlaz br. 52 Grenoble/Digne - Isola - Isola 2000. Za sve one koji nisu ljubitelji dugih putovanja ovaj izbor će se činiti kao potpuni promašaj, no ubrzo nakon savladanih 1.024 km od Zagreba ili 889 km iz Rijeke (od čega je 90% vožnje autocestom) shvatite razlog zbog čega bi vas ovo skijalište moglo osvojiti. Ukoliko radi udaljenosti prijevoz osobnim automobilom nije opcija tada se pruža prilika stići nekim alternativnim prijevoznim sredstvom koristeći Nicu kao odredište. Upravo su blizinu Nice, i njezinu transportnu povezanost, lokalne vlasti  iskoristile za bolju popularizaciju skijališta te omogućile prijevoz iz centra grada do skijališta (90 km) uz simboličnu cijenu od 1 euro.

-.-Goran Višekruna-.-

Nakon savladanih i posljednjih serpentina, cesta dolazi do 2.000 mnv gdje se nalazi centar mjesta Isola 2000, a koje je okruženo s čak 15 vrhova visine između 2.450 m i 2.974 m. Upravo onako kako smo i navikli viđati na francuskim skijalištima, svojim rasporedom i sadržajem mjesto se ne izdvaja od klasičnog izgleda i ponude, pa stoga slobodno možemo reći da je turistički koncept gotovo isti. Glavna "zgrada", odnosno galerija, smještena je u podnožju skijališta, odmah do skijaških staza i centar je gotovo svih zbivanja te je do nje iz bilo kojeg dijela mjesta lako doći. U prilog tome ide i uspinjača koja se nalazi u samom mjestu povezujući udaljenije apartmane s centrom do kasnih noćnih sati.

Unutar galerije moguće je pronaći sve što je potrebno, bilo da se radi o dnevnom ili noćnom životu. Na raspolaganju su brojni restorani i barovi, kino dvorana, kuglana, dva disco kluba, ljekarna, dućani, tri samoposluge, dućani za najam ski i snowboard opreme, ski servis, škola skijanja, turistički ured i sl. Za sve koji traže hot-spot ili free Wi-Fi veza je omogućena u blizini turističkog ureda i na raspolaganju je cijelog dana, kao i utičnice koje su neophodne za dugotrajniji rad. Nadalje, za sve koji žele aktivan odmor osim skijanja i snowboardanja, u ponudi još možemo izdvojiti vožnju snowmobilom ili cross kartom, klizanje, hodanje na krpljama, heliskiing i paragliding. Za one željnije mirnijeg odmora na usluzi su zaprežna kola te relaksacija i uživanje u wellness/spa centru.

-.-Goran Višekruna-.-

Prilikom posjeta skijalištu obradovala nas je vijest da krajem 2011. godine u zaborav odlazi vizualan način provjere karata, kao i prisutnost do sada neizbježne vlastite fotografije. Ono što je već odavno standard i nadasve očekivana usluga svih ozbiljnijih skijališta bit će novitet u Isoli 2000, jer se uvodi upotreba key karda.

Cijene hrane i pića su u rangu ostalih francuskih skijališta, no s obzirom na apartmanski smještaj svakako preporučamo nabavku u jednom od brojnih velikih shopping centara koji se nalaze na putu između Nice i Isole 2000. Navedimo da cijena ponude dana (glavno jelo, prilog, salata i vino) u jednom od najboljih restorana na stazi (Cow Club) stoji 12,90 eura po osobi, što i nije toliko skupo uspoređujući cijene na konkurentskim skijalištima. Jedina zamjerka, uzimajući u obzir broj kilometara staza, je da ovo skijalište prema našem mišljenju ne pruža dovoljan broj restorana na stazama. Svi oni koji su naviknuli na vrhu planine uživati u brojnim restoranima ovdje će biti zakinuti, jer imaju priliku izabrati samo dva.

-.-Goran Višekruna-.-
Ostali restorani koncentrirani su jedan do drugoga na zelenoj stazi (Boulevard i Chastillon) ispred kompleksa galerije, gdje sudeći prema konfiguraciji terena i deklariranju skijališta cirkulira najveći broj skijaša.

Veliki raspon ponude ski karata (poludnevne, za početnike) i prihvatljiva cijena dnevne karte od 29,50 eura za odrasle, 25 eura za studente i srednjoškolsku djecu te 22 eura za djecu do 12 godina pozicionira skijalište u jedno od povoljnijih destinacija. Spomenemo li još da u toj cijeni možete koristiti obližnje skijalište Auron sa svojih 135 km nešto strmijih staza, smješteno 35 km sjeverozapadno od Isole 2000, tada cijena za ukupni broj staza od 255 km, koje vam stoje na raspolaganju, djeluje zaista povoljno.

-.-Goran Višekruna-.-

Upravo radi svoje dostupnosti i pristupa lakšim stazama skijalište se predstavlja kao family friendly odredište, no prvi pogled ne smije zavarati. Možemo reći da je Isola 2000 raj za početnike, no 42 staze (ukupno 120 km staza, nap.a.) od čega 3 crne, 11 crvenih, 21 plava i 7 zelenih dovoljno je da pruži zadovoljstvo svim profilima skijaša i snowboardera. 20 liftova (2 gondole, 10 liftova, 7 sjedežnica, 1 uspinjača) odlično povezuje cijelo područje, premda se ne možemo oteti dojmu i spomenuti prisutnost francuskih liftova "tanjurića", koji znaju voziti unedogled. No s druge strane ipak je pohvalno ulaganje u infrastrukturu, koje će uskoro donijeti i zamjenu oronulih žičara sa suvremenim žičarama.

Skijalište je pregledno i većinu dana osunčano, a staze su pripremljene, široke i vidljivo označene, pa je samo par dana dovoljno da sa sigurnošću vladate svim stazama. Unatoč navedenom svakako za početak preporučamo korištenje mape skijališta. S dvije gondole brzo se dolazi na vrh i na drugu stranu skijališta (južnu), gdje se nalaze pravi izazovi za iskusnije skijaše, kao i mogući freeride (Cîme de Merlier - 2.575 mnv).

Gondola TC Pelevos polazi iz galerije i pokriva istočni dio skijališta, dok novo obnovljena gondola TCD Mercantour vozi s glavnog parkinga na visinu od 2.300 mnv i pokriva dio koji se spušta prema snow parku te dalje na južnu stranu gdje se nalaze i jedine crne staze (Super vallon, Morisset i Mesclun). Svakako možemo preporučiti skijanje po stazama (St Sauveur i Cloutas) koje vode na najvišu točku skijališta (2.610 mnv) i vidikovac Cîme de Sistron od kuda se širi pogled na cijelu regiju.

Iako se putem prema vidikovcu mora koristiti već navedeni "tanjurić" TK ST Sauveur i dvosjed TSF Sistron, patnja je vrijedna truda čim se domognete vrha. Ujedno jedan od rijetkih restorana na brdu nalazi se upravo kod stanice TK ST Sauveur i glavno je okupljalište svih zainteresiranih za dobar provod i glasan party. Freestyle populacija zainteresirana za uživanje u snow parku i boardercrossu doći će na svoje korištenjem četverosjedežnice MT Marmottes, a dnevni sadržaji u parku zadovoljiti će kriterije i onih najzahtjevnijih (half-pipe, slope style, big air, jib area…).

-.-Goran Višekruna-.-
 Na sjevernoj strani skijališta nalaze se isključivo plave staze do kojih se lako dolazi šesterosjedežnicom COMBE GROSSE na visinu od 2.289 mnv ili dvosjedom TSF Lombarde, na čijem je vrhu vidikovac s pogledom na talijanski park prirode.

Kako količine snijega ovdje nisu upitne, ipak je uloženo u svojevrsno "osiguranje" te je sustav umjetnog zasnježenja staza na raspolaganju. Iz tog razloga skijalište je u potpunosti operativno već početkom prosinca i radi punim kapacitetom sve do kraja travnja. Radno vrijeme skijališta se mijenja s obzirom na sezonu, tako da od kraja veljače pa sve do zatvaranja sezone skijalište radi od 9:00 pa sve do 17:00 sati.

Obzirom na ponudu, održavanje staza te omjer uloženo/dobiveno, Isola 2000 (zajedno sa Auronom) je svakako destinacija koja ima što ponuditi svojim posjetiteljima. Činjenica da se konstantno ulaže u funkcioniranje i modernizaciju skijališta govori da će usluga ubuduće biti još bolja. Skijalište neodoljivo, na mahove, a sudeći po konfiguraciji terena, podsjeća na  Tignes, no naravno u znatno umanjenoj verziji. Svi koji odluče svoj odmor provesti na ovom skijalištu svakako će uživati u čarima južnih Alpa, kao i velikoj ponudi koje im ova destinacija pruža.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 212474
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr