SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

23.04.2008.      

Autor: Hrvoje Šolman

Photo: Les Arcs official, Hrvoje Šolman, Lovro Šolman

 

Les Arcs

Velikan francuskih Alpa, centar koji je bilježio ubrzan razvoj i sada s La Plagneom spada u kompleks jednog od najboljih i najvećih skijaških centara - Paradiski.

Les Arcs
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 781 km
udaljenost od Zagreba 921 km

Isto tako, prema istraživanju "World Snowboard Guide-a", spada među najbolje snowboard destinacije, te svakako jednu od najboljih u Francuskoj. Nedaleko od malo poznatijeg brata, skijališta La Plagne, u području Savoie, unutar rhônskih Alpa, smjestio se Les Arcs. Udaljen je za francuska skijališta standardnih 900 km od Zagreba i 160 km od Grenoblea, najvećeg grada u blizini. Les Arcs se sastoji od 5 naselja "vrlo maštovitih" imena: Bourg Saint Maurice, Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950 i Arc 2000.

Arc 1600 najniže je naselje na skijalištu i direktno je povezano sa Bourg Saint Maurice gradićem preko Arc en Ciel željeznice. Vožnja traje otprilike 7 minuta, a postoje i 2 međustanice, sela Montrigron i Les Granges. Arc 1600 je također povezan sa ostalim naseljima sustavom skijaških liftova.

Po nadmorskoj visini sljedeće naselje, Arc 1800 ujedno je najpopularnije i najveće, a predstavlja i težište skijališta. Sastoji se od 4 manjih sela:  Charvet, Villards, Charmettoger i Chantel. Uzevši u obzir topografiju planine i vremenske uvjete, Arc 1800 nalazi se na idealnoj poziciji. Karakteriziraju ga modernistička arhitektura, hoteli i brojni chaleti, kao i dućani, restorani, barovi, klizalište i 2 kina.

Arc 1950 nastao je pod utjecajem tradicionalne arhitekture, po čemu se bitno razlikuje od ostalih naselja,  a čine ga luksuzne i moderne rezidencije sa podzemnim parkingom za aute. Kanadska kompanija Intrawest, jedna od vodećih u svijetu u području gradnje skijaških naselja, zaslužna je za planiranje i uređenje Arc 1950. Osmišljeno u tipično europskom stilu, selo ima tradicionalne trgove i dugačke ulice sa restoranima, kafićima i buticima sa svake strane, kao i unutarnje i vanjske bazene i jacuzzije na rubovima skijališta.

Arc 2000, najviši je od naselja u Les Arcsu. Smješten je u podnožju glečera Aiguille Rouge (3.226 mnv) i usko je povezan s Arc 1950. Nudi najbolji pristup stazama, ali u usporedbi s ostalima ima najslabiju ponudu dodatnih sadržaja.

Skijanje u Les Arcsu je moguće na 105 staza (preko 220 km) međusobno povezanih sa 60-ak ski liftova. Teren u Les Arcsu je svestran i nudi veliki izbor svim kategorijama skijaša i snowboardera. Plave staze na nižim nadmorskim visinama polako prelaze u crvene kako napredujete prema glečeru. Sistem ski liftova je odličan, velikog kapaciteta i moderan, tako da nećete stajati u beskonačnim redovima, već ga naprotiv nećete ni primijetiti. No, to je također zasluga i samog skijališta koje je u velikom dijelu kompaktno i bez uskih grla, te nudi više ski liftova za određenu destinaciju. Crvene i malo zahtjevnije staze u podnožju Aguille Grive vrha (2.732 mnv) vertikalno se spuštaju prema podnožju, a plave staze ih gotovo horizontalno (s malim nagibom) presijecaju, tako da je moguće doći s jedne na drugi kraj planine u jednom spustu.

Odličnih off piste trailova također ne manjka, a najviše dolaze do pravog izražaja u slučaju dubokog snijega. Crna staza Ours u podnožju L'Arpette vrha (2.413 mnv) nudi vrlo strmi nagib, grbe i pri samom dnu vožnju kroz dubok snijeg između malobrojnih borova. Preporuke idu i dvjema stazama, crnoj Refuge i crvenoj Grand Col u podnožju istoimenog vrha Grand Col (2.832 mnv). No kao najveću poslasticu ljubiteljima crnih staza preporučili bismo 7 km dugu i zahtjevnu stazu Aiguille Rouge koja počinje sa samog vrha glečera Aiguille Rouge (3.226 mnv), prelazi u crvenu, i završava u malom mjestu Villaroger (1.200 mnv), i jedna je od najdužih u svijetu.

Les Arcs je jedno od rijetkih skijališta koje ima svoju olimpijsku speed skiing stazu, The Flying Kilometre. Ovdje se možete, pod budnim okom profesionalnih voditelja, spustiti brzinom od preko 100 km/h i eventualno osvojiti koju od medalja i/ili diplomu (110 km/h - bronca, 130 - srebro, 150 - zlato). Hladno preporučamo, ali samo za one vještije i iskusnije!

Spomenimo i Apocalypse snowpark u podnožju Claire Blanc sjedežnice sa mnoštvom elemenata i kickera, kao i boardercross stazu ispod Col de La Chal vrha (2600 m). Za ljubitelje nordijskog skijanja postoji 15 km staza u nacionalnom parku Vanoise.

Kako je u Francuskoj vrlo moderno i trendovski povezivanje dvaju velikih skijaških centara u jedno mega-ultra-veliko, kao i maštovito nazivlje takvih centara, tako ovdje možemo pronaći novu abrevijaciju – Paradiski. Paradiski povezuje 3 skijaška područja (La Plagne, Peisey-Vallandry i Les Arcs) u jedno velebno. La Plagne i Les Arcs povezani su Vanoise Express žičarom, jedinstvenom double-decker žičarom na svijetu, kapaciteta 200 ljudi, koja premošćuje 1800 metara u 4 minute vožnje, brzinom od 12.5 m/s. Pitoreskni pogled iz žičare na Ponthurin dolinu s 380 metara visine, čak i one najravnodušnije, ispuniti će raznoraznim osjećajima, rangiranih od strave do veličanstvenog ushita i neopisive sreće prilikom dolaska na cilj. Vanoise Express izgrađena je u sezoni 2003-04, u njenu je izgradnju uloženo 15 milijuna EUR, i predstavlja jednu od najvećih gondola na svijetu.

Paradiski je golemo skijaško područje, tako da će iskusnijim i tehnički zahtjevnijim skijašima i snowboarderima predstavljati pravi izazov. Samo skijaško područje proteže se od 1200 – 3250 m nadmorske visine, s ukupnim fondom od 239 (425 km) skijaških staza. Od toga su 29 staza crne, 66 crvene, 133 plave i 12 zelene kategorije, što nam daje spektar staza raznovrsnih tehničkih karakteristika, koji mogu koristiti svi, od apsolutnih početnika pa do tehnički najnaprednijih skijaša i snowboardera. Moderan „proximity ski pass“ sustav koji postoji na skijalištu omogućuje vam vrlo praktično i brzo prolaženje ski liftova (dovoljno je približiti se terminalu koji prepozna čip kartica u vašem džepu). Sve u svemu, kada je u pitanju infrastruktura i popratni sadržaji, Paradiski ostavlja dojam modernog i odlično opremljenog skijališta.

Uz odličnu ponudu restorana, Les Arcs još na jelovniku ima kuglanje u Arc 1800, kupanje u otvorenim bazenima uz skijalište, izlete helikopterom preko Mont Blanca (u susjedstvu) ili cijelog Paradiski područja, letove balonima, noćenje u igluima, utrke psećih saonica, paragliding, vožnje po ledu quadovima, itd.

A propos zabave, Arc 1800 ima definitivno najbolji noćni život u Les Arcsu, sa povećom ponudom noćnih barova u Charvetu (Gabotte kao odličan apres ski bar, L'Equipe funky bar s gusarskom tematikom i internet cafeom) i Villardsu (Ambiente, cool apres ski bar s pikadom i koktelima, Benji Bar gdje je vrlo često happy hour, Jungle Cafe tematski uređen, sa velikim muralima na zidu, Apokalypse noćni klub sa živom muzikom...). U Arc 1950 naselju spomenimo ekskluzivan Le Club 1950 bar, te Red Rock i El Latino Loco barove u Arc 2000. 

Kada bismo trebali u nekoliko riječi opisati Les Arcs ne bismo uspjeli. Iako po mnogim karakteristikama predstavlja klasično francusko skijalište, ono je puno više. Jedina dilema koja muči autora ovog članka je, kako iskoristiti tu fenomenalnu površinu za skijanje, odoljeti nebrojenim popratnim sadržajima i ne spavati, sve u 7 dana?

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 11707
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr