SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

26.01.2006.      

Autor: Hrvoje Šolman

Photo: Risoul, arhiva Skijanje.hr i www.simandl.cz

 

Risoul

Ukratko... skijalište koje će zadovoljiti potrebe svih kategorija skijaša i boardera, vrlo pristupačno i dobro opremljeno, s tendencijom proširenja staza i modernizacije.

Risoul
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 777 km
udaljenost od Zagreba 917 km
 

Dom čuvenog Surflanda (gdje treniraju snowboard reprezentativci za nadolazeću zimsku Olimpijadu 2006., op.a.), Risoul, mali francuski gradić na nadmorskoj visini od 1900 m, smješten je u srcu predivne šume četinara. Risoul je postao zimsko turističko utočište 1977. godine, i mlađi je "brat" Varsa u skijaškoj "obitelji" Foret Blanche. Učeći na pogreškama starijeg uspio je ispraviti neke dječje bolesti i postati jedno od renomiranih ski središta u francuskim Alpama. Budući da je izgrađeno namjenski, mjesto je vrlo kompaktno i prilaz žičarama i skijalištu je vrlo dobro riješen.

Zajedno s Varsom, koji se nalazi na drugoj strani Pic de Chabrières (2750m) vrha, Risoul čini skijaško područje Domain de la Forêt Blanche. Kao jedno od rijetkih francuskih ne-glečerskih skijališta, Forêt Blanche krasi bujna vegetacija, što je specifično za alpska skijališta niske nadmorske visine.

Sa svojih 180 km staza i visinskom razlikom od 1650m – 2750m, to je najveće skijaško područje u ovom dijelu francuskih Alpa (Hautes Alpe). Ukupno 104 skijaške staze podijeljeno je na 17 zelenih, 40 plavih, 37 crvenih i 10 crnih, koje su povezane sa 56 ski liftova i vučnica. Spomenimo još i 40 km staza za cross country, kao i 2 snowparka. Na papiru, skijalište je vrlo raznovrsno i nudi veliku mogućnost izbora za sve vrste skijaša i boardera. U praksi se pokazalo još i bolje. Naime, zbog velike površine skijališta, postoje mnogi off piste trailovi koji nemali broj puta prolaze i kroz šumu, tako da u slučaju dobre pokrivenosti snijegom, skijanje i boardanje postaje pravi užitak za ljubitelje freeridea.

U podnožju planine, uz samo mjesto, nalazi se nekoliko plavih staza idealnih za početnike i one koji žele poraditi na tehnici (La plane, Clos du vallon, Lapins). Surfland je smješten vrlo blizu Risoula i oduševit će sve ljubitelje vožnje po parku - 600m vertikalne razlike i dovoljno postavljenih elemenata, 140m dug superpipe i boarder cross staza, a vikendom česta natjecanja u big airu. Nešto više, protežu se brojne crvene staze, među kojima bismo izdvojili Stade de slalom u podnožju Melezet sedežnice. Za one najiskusnije preporučili bismo crne staze Vauturs (s vrha Razis 2570m), Epervier (s vrha Peyrefolle 2457m) i crvenu stazu Col sans nom (s Pic de Chabrieres vrha 2750m) zbog odličnog nagiba i adrenalinskog spusta.

Ljubitelji freeridea, u slučaju svježeg powdera, biti će oduševljeni ponuđenim. Nama je ipak daleko bolja bila strana Varsa za istraživanje off piste trailova, no i Risoul nije zanemariv. Ipak je nužan oprez zbog kamenja koje zna izroniti ispod površine i lavina, no koje nisu toliko učestale.

Dovoljan broj snježnih topova spreman je zasniježiti dijelove gdje se najviše može osjetiti manjak snijega, a ratraci gotovo svakodnevno izlaze na skijalište i uređuje staze. Na stazama nismo primijetili nikakvu gužvu, osim na Surflandu, a nije bilo dugog čekanja u redu za ski liftove.

Na raspolaganju gostima skijališta je velik spektar dodatnih aktivnosti: skidoo, quad, paragliding, klizalište, zatvoreni bazen, teretana, itd. Planinarenje je vrlo popularno u ovom kraju, te je moguće istražiti predivan krajolik po označenim rutama s krpljama ili uspeti se na pokoji zaleđeni vodopad s derezama. Risoul je među ostalim i idealno utočište za obitelji s djecom. Dovoljno aktivnosti za djecu nudi poveće dječje selo (svojevrsni vrtić u kojem možete ostaviti djecu na čuvanju i skijati u miru) i vrlo dobro organizirana škola skijanja, te učitelji koji "navodno" govore engleski, tako da ipak preporučujemo naše ski učitelje.

Ako ste smješteni u samom Risoulu, na raspolaganju je širok spektar dućana, ski trgovina, ski servisa, trgovina odjećom, gift shopova (za one koje ste ostavili kod kuće) itd. Apres-ski barova i diskoteka je malo, no velik broj restorana i barova povezan je s hotelima ili je dio istih. Spomenimo nezaobilazni Yeti bar, zatim noćne klubove La Place, La Licorne, Le Cherine i La Apache, kao i diskoteku The Morgan.

Zahvaljujući dobroj povezanosti s Varsom, skijalište nudi iznimno veliko skijaško područje, koje će zadovoljiti potrebe svih kategorija skijaša i boardera. Vremenske prilike su izuzetne: preko 300 sunčanih dana godišnje, a položaj i veličina planinskog masiva osigurava dovoljno snijega u zimskim mjesecima. Risoul vam stoji spreman ponuditi sve što je potrebno za ugodno skijanje, a jedino je pitanje dubina vašeg novčanika. Iako nije skup i bogato opremljen kao pojedine renomirane francuske ski industrije, svakako želi postati jedna od njih.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 22118
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr