SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

27.02.2008.      

Autor: Tomislav Matošin

Photo: Val Cenis official, arhiva Skijanje.hr

 

Val Cenis

Val Cenis je manje netipično francusko skijalište koje zbog konfiguracije brda i staza te autohtonog mjesta u podnožju više podsjeća na austrijska skijališta.

Val Cenis
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 716 km
udaljenost od Zagreba 856 km

Skijalište je smješteno u dolini Maurienne, blizu talijanske granice te je jedno od tamošnjih petnaestak skijališta. Skijaši koji su imali prilike posjetiti Val Thorens, odnosno Trois Vallees, prolazili su kroz mjesto Orelle, koje je udaljeno 20-tak kilometara od Val Cenisa te je dio doline Maurienne. Samo mjesto Val Cenis sastoji se od dva sela, Lanslebourg i Lanslevillard te je smješteno na 1400 mnm. U mjestu živi 1200 stanovnika dok je za turiste rezervirano 10 000 kreveta.

80-tak kilometara uređenih staza podijeljenih na 6 crnih, 18 crvenih, 10 plavih i 9 zelenih, povezano je s 2 gondole, 10 sjedežnica i 8 vučnica (sidro i tanjurići). Obzirom da su se dva sela širila u dužinu, uz cestu te na kraju i spojila u jedno mjesto, postoje četiri glavne ukrcajne točke odakle se gondolom ili sjedežnicom kreće prema vrhu skijališta. Stoga, gdjegod da ste smješteni nećete imati više od nekoliko minuta hoda do najbliže žičare. Posebnost ovoga skijališta je to što se kroz cijelo brdo, pa tako i na samome vrhu, koji se nalazi na 2800 mnm, protežu plave i zelene staze. Tako će i početnici odnosno slabiji skijaši imati priliku proći kroz cijelo skijalište i većinu žičara. Ovdje se nalazi i najduža zelena staza u Europi, l'Escargot, duljine 10 kilometara.

Val Cenis krpljeZa nordijsko skijanje na raspolaganju vam je 16 kilometara uređenih staza za tu namjenu dok su za ekstremne skijaše i snowboardere predviđena dva snowparka. Ljubitelji dubokog snijega i off-piste skijanja ovdje će na mnogo mjesta moći testirati svoje znanje i tehniku, no vrlo je bitno pratiti upozorenja opasnosti od lavina. Na, već spomenutim ukrcajnim točkama nalaze se škole skijanja, gdje možete usavršiti svoje skijaško znanje ili pak unajmiti vodiča da vas provede izvan obilježenih staza. Tamo se također nalaze i posebno ograđeni prostori s raznim igračkama u kojima se održava škola skijanja za predškolsku djecu. Ukoliko niste skijaš možete iznajmiti krplje te se prošetati planinom, a cijelu regiju možete promotriti iz zraka kao paraglider uz instruktora.

Na nižim dijelovima skijališta nalazi se nekoliko uskih šumskih putova i staza kroz šumu što nije čest slučaj u francuskim Alpama obzirom na visinu skijališta. Ljeti se te staze pretvaraju u ceste pomoću kojih se dolazi do raznih dijelova brda. Kvalitetno uređene staze osiguravaju 110 topa za umjetni snijeg raspoređena po cijelom skijalištu. Sezona skijanja otvara se u prosincu, zatvara se u travnju, a za vrijeme ljetnih mjeseci skijalište posjećuje mnogo planinara i ljubitelja prirode.

Val Cenis brdoZa razliku od razvikanijih francuskih skijališta, ovdje nećete naići na apartmanske zgrade već ćete smještaj naći u manjim kućama s po nekoliko apartmana, najčešće polupansionskog tipa. Nakon skijanja možete posjetiti brojne restorane u kojima se nude razni francuski specijaliteti te razna jela od sira. Ukoliko ste raspoloženi za sportske aktivnosti imate na raspolaganju kompleks s bazenima, sportska igrališta, skate park, klizalište i sl. Lokalnim i besplatnim autobusom također možete obići i razgledati mjesto. Noćni život je vrlo siromašan, u mjestu postoje tek dva puba i jedna diskoteka.

Ukoliko vam je 80-ta kilometara staza premalo za vaš ukus, u dolini Mauirienne se nalazi petnaestak skijališta te za 10-tak Eura nadoplate na tjednu ski kartu možete posjetiti jedno od susjednih skijališta. Avanturisti mogu iskoristiti ponudu za petodnevnu safari ski kartu koju možete kupiti za 78 Eura uz uvjet da svaki dan skijate na drugom skijalištu.

Kao što smio već napomenuli, Val Cenis je netipično francusko skijalište koje neće oduševiti mlađe skijaše ali zato svi željni odmora ovdje će se moći u potpunosti opustiti.

 

Val Cenis selo

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 9232
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr