SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

23.01.2009.      

Autor: Elinka BarišićPhoto: Pogled na more s Radeševa, arhiva Skijanje.hr 

10 pitanja za ... Platak

Čitatelji Skijanje.hr-a pitali su ono što ih najviše zanima o Platku. Evo i odgovora

Na Vaša pitanja odgovarao je g. Dalibor Mladenović iz Žičara Platak d.o.o..

Moniku je zanimalo zbog čega staza Tešanj ne radi već godinama?

Staza Tešnje nije nikad građevinski uređena do kraja, stoga da bi stroj mogao izaći na stazu da je uredi potrebno je da na stazi ima više od 1 metra mokrog i gustog južnog snijega. U proteklih 5 godina samo je jedna zima bila bogata sa snijegom (2005/06) kada je na stazi bilo preko 2,5 metara snijega. Nažalost te zime smo sa Tešnjem radili svega par dana. Razlog je malo bizaran, previše snijega na trasi žičare. Naime kako vam je vjerojatno poznato trasa žičare jednim djelom ide kroz usjek i na tom mjestu u duljini od nekih 250 metara jak vjetar je u dva dana kompletno zatrpao žičaru snijegom. Na pojedinim mjestima se nije vidjela ni sajla. Pokušali smo je iskopati strojevima ali zbog uskog prostora nismo imali gdje odgurati snijeg sa trase žičare. Inače prije nekoliko godina zamijenili smo čelično uže žičare Tešnje i komplet upravljačku automatiku.

Goran je pitao: Zašto ski karta na Bjelolasici kosta 30 kn manje, a Bjelolasica ima više žičara i staza od Platka?

Bjelolasica godišnje dobije od države velike dotacije (7-9 milijuna kuna). Žičare Platak dobiju 0 kn (nula kuna).

Tomislav misli da je Platak zasigurno najbolje hrvatsko skijalište, no smeta ga da na skijalištu nema niti jednog sanitarnog čvora, osim onih u planinarskim domovima koji su udaljeni. I David je imao slično pitanje i zanima ga zašto na Radeševu nema barem kemijskih WC-a

To pitanje muči i nas. Kemijski wc otpada zbog hladnoće i nemogućnosti pristupa vozila za njegovo pražnjenje. Za bilo što drugo potrebna je barem lokacijska dozvola, a to je u ovom trenutku još uvijek nemoguća misija. Još nije izrađen urbanistički plan uređenja Platka bez kojeg je nemoguće ishodovati potrebne dozvole.

Ana pita: Kakvi su planovi za budućnost... koliko još traje koncesija Žičarama Platak i namjeravate li ju produžiti nakon isteka?

Žičare Platak imaju u planu daljnju izgradnju nekoliko žičara, restoran i manji hotel, međutim, na žalost kako stoj sa papirologijom na koju mi ne možemo utjecati, prvi, optimistični, pomak može se desiti tek kroz nekoliko godina (najoptimističnije 3-4 godine). Što se tiče koncesije, ako netko može napraviti nešto više u ovim okolnostima Žičare Platak su spremne na razgovor. O produljenju koncesije će ovisiti prvenstveno uvjeti u natječaju i mogućnosti za dobivanje građevinskih dozvola za daljnju izgradnju.

Patriciju je zanimalo zašto Grad Rijeka i tvrtka koja upravlja bazenima i dvoranama u Rijeci ne preuzme i Platak i napravi od njega sportsko-rekreacijsku zonu kakvu Riječani zaslužuju? Postoji li uopće interes za tako nešto? Odgovor na ovo pitanje potražili smo u Rijeka Sport d.o.o., tvrtki koja upravlja navedenim sportskim objektima, a stigao je od gđe. Sandre Velčić, rukovoditelja službe prodaje i marketinga.

Rijeka sport d.o.o. tvrtka je u 100% vlasništvu Grada Rijeke koja upravlja s desetak sportskih objekata. Pitanja vezana za Platak složenijeg su tipa. Naime, da bi se Platak u potpunosti valorizirao kao zimska ali i ljetna destinacija potrebno je izraditi urbanistički plan uređenja kao i projektno rješenje kompletne infrastrukture (cesta, voda, odvodnja, telekomunikacije i ostalo).

Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Općina Čavle i Općina Jelenje sufinancirat će nove zaposlenike u Rijeka sportu koji će raditi na pripremi navedenih dokumenata. To je preduvjet ozbiljnijih investicija na Platku. U međuvremenu će se provoditi aktivnosti na modernizaciji i daljnjoj izgradnji Sportsko-rekreacionog centra Platak što bi podrazumijevalo uređenje postojećih staza u skijaški poligon za treninge i natjecanja s mogućnošću dobivanja značajnijih natjecanja ali i za rekreativno skijanje. Navedene aktivnosti mora pratiti izrada akumulacijskog jezera, izrada slivnih voda, denivelacije staza, instalacije za zasnježivanje staza, potrebne opreme i mehanizacije za uređenje snijega na stazama.


G. Mladenoviću i gđi. Velčić se zahvaljujemo na odvojenom vremenu i odgovorima, a čitatelje podsjećamo da provjere za koga mogu postavljati pitanja ovaj tjedan.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 244676
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr