SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

24.01.2007.      

Autor: Goran VukelićPhoto: arhiva Skijanje.hr i www.delnice.hr 

''Ozbiljno u kandidaturu za Univerzijadu!''

Marijan Pleše, gradonačelnik Delnica, pojašnjava sljedeće korake u kandidaturi Gorskog kotara za zimsku Univerzijadu 2013.

Nakon potpisivanja Sporazuma o institucionaliziranju i izvorima sredstava za pripreme na kandidaturi Gorskog kotara za Zimsku univerzijadu 2013. u Delnicama 6. studenog 2006. nije bilo daljnjih medijskih istupa čija bi tema bila Univerzijada koju Gorani priželjkuju ugostiti 2013. Podsjetimo, potpisanim su se sporazumom goranske općine i gradovi obvezale ustrojiti povjerenstvo sa 16 članova koje bi trebalo raspisati natječaj za voditelja projekta i dvoje suradnika koji bi profesionalno prionuli provođenju kandidature Gorskog kotara za zimsku Univerzijadu.

Povjerenstvo još nije ustrojeno, kao niti raspisan natječaj. Zbog čega je došlo do zastoja, upitali smo gradonačelnika Delnica, Marijana Plešea (slika desno). Pleše, uz neizostavnog Milana Tumaru, figurira u javnosti kao "lokomotiva" ideje o kandidaturi Gorskog kotara za Univerzijadu.

Točno, 6. studenog 2006. potpisan je Sporazum kojim smo željeli provedbu kandidature podignuti na višu, profesionalnu razinu. Bilo je neprimjereno da g. Tumara i ja nastavimo sami raditi na kandidaturi, pomalo stihijski, budući da smo okupirani i sa drugim obvezama. Namjera nam je zato zaposliti 2-3 osobe koje će se profesionalno, s punim radnim vremenom posvetiti kandidaturi. U tu svrhu su se i goranske općine i gradovi, potpisnice Sporazuma, obvezale izdvajati mjesečno 3,000 kuna za troškove tih ljudi.

A gdje je zapelo? Pa, još uvijek nismo dovoljno financijski jaki da samostalno "izguramo" taj projekt. Zato čekamo odgovore od Vlade i nadležnog Ministarstva, kojima smo uputili zahtjeve za financijskom pomoći u ovom pitanju. Kada dođe do dogovora s njima, što bi trebalo biti ubrzo jer su već podržali projekt, krenut ćemo u formiranje povjerenstva koje će raspisati natječaj kojim se traže mlade, visoko obrazovane osobe sa znanjem više svjetskih jezika i poznavanjem sporta, a koje će raditi na kandidaturi za zimsku Univerzijadu.


Je li dosad bilo kakvih kontakata sa zemljama koje su uspješno provele kandidaturu i samu Univerzijadu, primjerice obližnji Tarvisio 2003.?

Da, baš sa predstavnicima talijanske regije Friuli-Venezia-Giulia smo imali dobre kontakte pri pokretanju ideje o kandidaturi. No, treba biti svjestan da Gorski kotar i, primjerice, Tarvisio kreću sa različitih početnih pozicija. U navedenoj se regiji godišnje u zimski turizam ulažu svote koje su nama ovdje nepojmljive. Naravno da je i njima onda lakše krenuti u kandidaturu kad imaju odličnu polaznu osnovu.

No, upravo zato i stalno naglašavamo da je zimska Univerzijada prvenstveno razvojni projekt za naš kraj. Ukoliko dobijemo to natjecanje, u Gorskom će kotaru biti izgrađena sportska infrastruktura koja ostaje za uporabu i nakon 2013.; otvorit ćemo novih 800 radnih mjesta za obrazovane ljude, privući turiste i zaustaviti negativan trend iseljavanja iz našeg kraja.


Trenutačno se održava 23. zimska Univerzijada; hoće li tko pohoditi Torino da se upozna s organizacijskim značajkama priredbe?

Da, vjerojatno će to biti g. Milan Tumara u svojstvu počasnog predsjednika Hrvatskog skijaškog saveza.

Uz Univerzijadu se stalno ističe goranski predznak. Da li postoji volja ili inicijativa da se u kandidaturi povežete s, primjerice, ličkim općinama i gradovima? U Lici bi u dogledno vrijeme trebala niknuti barem dva respektabilna skijaška centra, u Lovincu i Gračacu. Bila bi to idealna prilika za dijeljenje troškova kandidature i prilika za razvoj još jednog ruralnog kraja Hrvatske?

U tom smislu nije bilo razgovora sa zainteresiranim iz Like. No, po programu Univerzijade mi smo dužni organizirati i jedan izborni sport, u našem slučaju mali nogomet. To bismo natjecanje prepustili Gospićanima.

Neovisno o Univerzijadi, Delnice kao centar Gorskog kotara imaju perspektivu lijepog zimovališta u Hrvatskoj. Na čemu se trenutačno radi?

Upravo je riješen projekt klizališta u Delnicama i uskoro bi se trebalo krenuti u gradnju istoga u 3 faze. U prvoj ćemo napraviti natkriveno klizalište otvoreno sa 3 strane; u 2. fazi bi se to klizalište i zatvorilo, dok 3. faza ovisi o dobivanju Univerzijade. Ukoliko je dobijemo, povećao bi se broj sjedećih mjesta, dodale svlačionice, ugostiteljski objekti… U planu je i uređivanje postojeće skakaonice te, uz nju, izgradnja male skijaške staze s vučnicom.

Skijalište Petehovac?

Staza je u privatnom vlasništvu i tu bi trebalo urediti vlasničke odnose prije no što Grad može ulagati. No, svakako da treba povećati kapacitet vučnice te, vezano, proširiti i produžiti stazu.


Potencijalne lokacije za natjecanja u sklopu zimske Univerzijade:

Tršće – slalom (ž)
Platak – slalom (m), snowboard (m i ž)
Vrbovsko – veleslalom (ž)
Snježnik – veleslalom (m)
Bjelolasica – spust i superveleslalom (m i ž)
Brod Moravice – skijaško trčanje (ž)
Ravna Gora – skijaško trčanje (m)
Mrkopalj – biatlon (m i ž)
Delnice – skijaški skokovi 90m, nordijska kombinacija, hokej
Zagreb – hokej, brzo klizanje
BiH ili SLO – skijaški skokovi 120m, curling

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 240657
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr