SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

06.10.2015.      

Autor: Goran Razić 

“Plasa” - na vidiku novo skijalište u Fužinama

Nakon priče s Jelenčom donosimo priču o još jednom projektu koji bi, po svemu sudeći, uskoro trebao ugledati svijetlo dana. Riječ je o ljetno/zimskom rekreacijskom centru - Plasa.

Dugogodišnji plan Općine Fužine polako dobiva jasne konture. Rekreacijska zona Plasa, koja bi ovu turistički vrlo osviještenu goransku općinu trebala dodatno popularizirati, već ima jasno razrađene razvojne faze. Riječ je o zoni koja se nalazi neposredno nakon izlaska s autoceste A6 Rijeka - Zagreb, u mjestu Vrata.

Prema riječima načelnika Općine Fužine, Marinka Kauzlarića, već krajem prošle godine su odobrena sredstva za izradu projektne dokumentacije te urbanističkog plana u zoni izgradnje, a paralelno s time odrađeno je i idejno rješenje za prateće objekte.

Turistička zona Plasa trebala bi nuditi brojne cjelogodišnje aktivnosti svojim posjetiocima. Takva ponuda lijepo bi se uklopila u imidž Fužina, koje već sada bilježe lijepe turističke rezultate, prije svega u outdoor rekreaciji. Već u prvoj fazi u planu je izgradnja turističkog objekta kapaciteta s 10 soba, ski servisom, garažama i restoranom. Isto tako, u planu je i izgradnja potpuno nove skijaške staze u duljini od 500-tinjak metara, uz koju bi se realizirala i kupnja stroja za uređenje navedene staze. Visinska razlika skijališta bila bi oko 120 metara, a skijaše bi preko zime posluživala jedna vučnica (tanjurić).

Cijeli kompleks bio bi smješten na površini od približno 10 hektara, dok bi vrh skijališta bio na visini od približno 900-tinjak mnv. Prema riječima Kauzlarića dobra je vijest što je kompletno zemljište u vlasništvu Općine Fužine, čime će se izbjeći potencijalni problemi s imovinsko pravnim poslovima. Kako visina skijališta nije jako velika, centar se mora orijentirati na cjelogodišnji turizam. Na Plasi bi se, tako, zimi skijalo na umjetnom i prirodnom snijegu, a ljeti bi se skijanje nastavljalo na umjetnoj podlozi, što bi zasigurno privuklo brojne goste znatiželjnike.

Osim izgradnje ski staze i glavnog objekta u planu je i izgradnja ugostiteljskog objekta na vrhu staze, koji bi također bio otvoren za posjetitelje tijekom cijele godine, a do njega bi se u ljetnim mjesecima moglo doći i pješice po nekoj od novouređenih planinarskih staza.

-.--.-

Ono što nam je vjerojatno najviše privuklo pažnju je planirana izgradnja prvog hrvatskog “Alpine Coastera”, odnosno poligona za sanjkanje na unaprijed izgrađenoj trasi s tračnicama. Ova atrakcija bi također bila u funkciji tijekom čitave godine, a za transport posjetitelja na raspolaganju bi bila posebna žičara smještena uz sami Alpine Coaster. Vrijednost ove investicije procjenjuje se na približno 760.000 eura, a u trenutku pisanja ovog članka ponuda za izgradnju Alpine Coastera već je u ladicama Općine Fužine, te je trenutno u fazi izrada glavnog projekta i ishodovanje građevinske dozvole.

Paralelno s pomacima na terenu trenutno se radi i na planu upravljanja. Iako još uvijek nije do kraja odlučeno tko će upravljati Plasom, Općina Fužine bi uskoro trebala odlučiti hoće li upravljanje povjeriti svom vlastitom komunalnom poduzeću ili će se ipak odlučiti za opciju javno - privatnog partnerstva.

Što se financija tiče, pomaci također postoje. Pozitivno mišljenje dobiveno je od Ministarstva turizma, koje je svoju sklonost projektu potkrijepilo i početnim sredstvima u visini od 400.000 kn, što je bilo dostatno za pokrivanje troškova izrade projekta. No prema riječima Kauzlarića, to bi tek trebao biti početak , jer se projektu smiješi i poticaj od čak milijun eura, dok je paralelno s tim u planu i priprema projekata za povlačenje sredstava iz fondova EU.

Upravo su ta sredstva neophodna za realizaciju izgradnje Alpine Coastera, a budući da je rok isporuke i montaže Coastera oko 6 mjeseci, optimistična procjena bi rekla da bi se prvi gosti mogli provozati u Alpine Coasteru već u drugoj polovini 2016. godine. S nestrpljenjem čekamo naredne mjesece u kojima ćemo imati prilike posvjedočiti (ne)ozbiljnosti ovog projekta. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 08. listopada 2015.   13:28h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Bila je nekada kod Fužina neka mala žica, kod nekakvog doma, ne sjećam se dobro ni gdje je to...

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 207329
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr