SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

31.12.2004.      

Autor: Ante Pašalić 

Uoči nove zimske sezone na Bjelolasici, donosimo vam ekskluzivni intervju sa direktorom HOC Bjelolasica. Dotakli smo se svega, od ulaganja, planova, ideja, te mogućnosti najvećeg hrvatskog skijališta. Evo i razgovora u cijelosti

- Cesta Rijeka - Bjelolasica, kada će biti postavljena, koliko će biti dugačka, hoće li biti prohodna zimi.... Navodno postoji šumski put od Ravne Gore do Bjelolasice svega 15-ak km. To znaci da bi od Rijeke do Bjelolasice trebalo 45 minuta vožnje!? Usporedba radi, od Rijeke do Platka treba nešto više od pola sata... što znači da bi svi Riječani išli češće na Bjelolasicu!?
Postoji šumski put, ali nije odluka o izgradnji u našoj nadležnosti. Svakako smo zainteresirani za skraćivanje puta dolaska na Bjelolasicu skijašima iz Istre i Kvarnera.

- Da li je Bjelolasica u bilo kakvim planovima za organizaciju utrke Svjetskog kupa? Ako da, u kojoj disciplini?
Planovi postoje, mogućnosti su velike. Također, podrška Hrvatskog skijaškog saveza je tu. Odabir discipline prepustili bi našoj struci iz saveza koja kotira visoko u međunarodnim krugovima.

- Umjetno zasnježenje je planirano za ovu godinu, što je s tim? Prošle sezone je navodno vlada RH odobrila novac za umjetno zasnježenje, ali ne i za bazen koji imate u planu napraviti. Komentar?
Vlada je prihvatila Razvojni program HOC-a u srpnju 2003. Ali nisu u ovogodišnjem proračunu odobrena sredstva.

- Koliko topova namjeravate kupiti? Od kojeg proizvođača? Koja je cijena ako se smije znati?
Taj odgovor će dati ponuđač koji dobije na međunarodnom, javnom natječaju za izvođenje sustava zasnježivanja skijališta na Bjelolasici, sukladno Zakonu o javnoj nabavi.

- Da li možda imate u planu omogućiti noćno skijanje?
Taj trendovski segment predviđen je samo kao osnova u projektnoj dokumentaciji zasnježivanja u vidu dimenzioniranja energetskih kablova koji se polažu, a sama rasvjeta bit će predmet zasebnog projekta. Držimo da je zasnježivanje apsolutni prioritet.

- Svijesni ste starosti žičara i njihove sporosti, ima li kak vih planova za njihovu modernizaciju? Nabavku novih? Na koji način se planira obnova žičara i vučnica? Poput reduktora, pokretne trake i ubrzavanja postojeće žičare ili proširivanja na četverosjedežnicu, ako to nosivost dopušta...
(Ovo je vrlo važno pitanje, postavljeno više puta od strane čitatelja, molio bih vas što detaljniji odgovor).

Prvo moramo riješiti sustav zasnježivanja kao esencijalnu investiciju tržišnog opstanka skijališta Bjelolasica. Naravno da ona otvara priču modernizacije vertikalnog transporta na Bjelolasici. No bez obzira na "starost" naši objekti su funkcionalni i sigurni što svake godine dokazuju rezultati ispitivanja. Što se brzine tiče, ona je u zakonskim okvirima i nije uvjetovana "starosti" objekata.

- Da li postoje planovi za izradu novih staza? Dobili smo pitanja od ljubitelja Bjelolasice, sa željom da se izradi "lakša" staza do Jasenaka, koja bi išla paralelno sa crnom, samo bi bila više razvučena i time lakša za skijanje za početnike... Da se početnici ne moraju spuštati sa žičarom prema dolje, nego da doskijaju?
Postoje planovi, no upitna je realizacija zbog pomanjkanja sredstava.

- Postoji li procjena visine investicije za uređenje Bjelolasice kao ski centra? Hoće li ta sredstva ići iz gradskog/državnog proračuna? Koliko je odobreno financijskih sredstava za ovu godinu/sezonu?
Postoji aproksimacija investicije izgradnje sustava zasnježivanja od cca 28.000.000,00 kn, no točnije podatake ćemo imati po dobivenim ponudama po raspisu međunarodnog natječaja. U permanentnoj potrazi smo za rješenjima izvora financiranja investicije zasnježivanja. Ove godine nisu nam odobrena sredstva za investiciju.

- Da li možda ignorirate skijalište na Bjelolasici ili ostali projekti koje HOC Bjelolasica vodi su unosniji od samog skijališta. Skijaši/snowboarderi dobivaju dojam da se ne ulaze u skijalište koliko bi možda trebalo?
Ulažemo maksimalne napore da skijašku infrastrukturu iz 80- tih prošlog stoljeća tehničko-tehnološki održavamo.

- Koje novosti ste pripremili za nadolazeću skijašku sezonu?
Želimo Vas ugodno iznenaditi...

- Da li imate kakvo rješenje za vikend gužve? Odnosi si se na gužve na drugoj dvosjedežnici? Nova žičara većeg kapaciteta, možda? Pokretna traka?
Poznajemo tu problematiku jer je živimo duže vrijeme, no ona će se moći djelomično riješiti otvaranjem A staze. Konačno rješenje je izgradnja novog vertikalnog transporta Vrelo-Gomirkovica (Livade).

- Namjeravate li uvesti automate za ski karte?
Naravno, to je dio koji će pratiti investiciju zasnježivanja.

- Što je sa idejom da se skijalište da nekome pod koncesiju. Hoće li možda skijalište u privatizaciju? Navodno je bilo interesa za koncesiju na 20 godina, ali država je odobrila koncesiju samo na 5 godina?
Ne raspolažem takvim informacijama.

- Koliko je novca ove godine uloženo u organizaciju i uređenje skijališta. Tko donosi izvršne odluke u svezi s investicijama?
Organizacija je jedna priča i ona nema troškovnu stranu jer imamo ljude iz hrvatskog ski saveza koji su nam uvijek na usluzi i upoznati sa našom realnošću, a koja je vezana za financije. Svojim iskustvom s međunarodnih skijališta pomažu koliko je to izvedivo. Naša tehnička struka od prvih dana izgradnje skijališta na Bjelolasici izrađuje terminske godišnje planove skijališta, koje obrazlaže i troškovno brani pred upravom društva. Odluke u vezi s investicijama donašaju organi upravljanja HOC-a kao i u ostalim trgovačkim društvima u vlasništvu RH.

 

 

 

 

Sljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 21107
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr