SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

21.02.2010.      

Autor: Mario Iličić
Photo: Skijanje.hr i Slatina.net

 

Tominac

Slavonija i skijanje? Netko će odmah pomisliti kako je to nespojivo. No u Slavoniji je skijanje moguće na nekoliko brda i staza i, iako slavonska skijališta ne nude previše, nude dovoljno.

Jedno od takvim malih slavonskih skijališta je i Tominac iznad Slatine. Skijalište je udaljeno od grada 2,5km, a od podravske magistrale 2km. Vrlo je jednostavno doći - na magistralnoj cesti dovoljno je pratiti putokaz prema mjestu Voćin, a postoji i jasna i vidljiva oznaka za skijalište. Cesta koja vodi do skijališta čisti se i posipa, tako da ni u zimskim uvjetima ne bi trebalo biti problema. Auto se može ostaviti uz cestu od kuda se je potrebno skijama spustiti prema skijalištu uređenim putem. Kako se tim putem prelazi i mostić preko potočića sve djeluje živopisno kao iz priča.

Na samom skijalištu postoji plato gdje su klupe i stolovi za odmor i sunčanje, kućica lokalnog ski kluba te početak vučnice. Ona nije velika, no sasvim je dovoljnog kapaciteta kako bi zadovoljila potrebe staze.

Staza je duljina oko 300 metara, te visinske razlike 30 metara. Kako je sama staza vrlo široka, podijeljena je na dva dijela - jedan dio koji se uređuje te odnedavno jedan dio koji se ne uređuje te ga koriste prvenstveno borderi.

Staza se za sada uređuje ručno, bez pomoći mehanizacije, a za što su zaslužni članovi skijaškog kluba Slatina. Sredstva koja ovo malo skijalište dobiva od grada (4-6 tisuća kuna, op.a.) nedostatna su za bilo kakve investicije, te služe za pokrivanje osnovnih potreba, dok se samo skijalište održava od donacija. No, unatoč činjenici kako ovdje ne postoji ratrak, staza je solidna tek tu i tamo s ponekim hupserom te dovoljno tvrda da se može uživati u skijanju cijeli dan.

Zanimljiva činjenica je da se ovo skijalište nalazi na samo 200 m nadmorske visine, no kako je sjeverne orijentacije te zaklonjeno šumom, snijeg se ovdje zadržava dulje od očekivanog. U dobroj sezoni, kao što je ova 2009/2010, skijalište je sakupilo već 22 skijaška dana.

U razgovoru s tajnikom kluba te učiteljem skijanja g. Borislavom Radanovićem doznali smo kako su ovdje prije dvije godine bili u obilasku Reno Fleiss te Josip i Dag Modrić, ponudivši pomoć u realizaciji podizanja skijališta na viši nivo i izrade idejnog projekta te cjelokupne dokumentacije. Plan je, ukoliko se naravno uspiju dobiti potrebna sredstva, dogodine postaviti rasvjetu za noćno skijanje, što bi svakako privuklo i veći broj skijaša ne samo iz Slatine, već i iz Našica i Osijeka te drugih mjesta kojima je ovo skijalište trenutno najbliže aktivno skijalište s vučnicom. Također u planu je i širenje skijališta na obližnje brdo koje ima odlične predispozicije te time dobiti nove i duže staze duljine 600m, čime bi skijalište premašilo brojku od 1km staza. Montažni objekt, koji je već nabavljen, postavio bi se na donjem platou gdje bi bio manji ugostiteljski objekt s terasom, prostorije kluba te sanitarni čvor. Za postavljanje se trenutno čeka na potrebne dozvole. Potočić s početka priče u budućnosti bi se mogao iskoristiti za akumulaciju vode te postavljanje dva topa za umjetni snijeg.

Gostiju ovdje ima, naravno, najviše vikendom kada dolaze mnogi skijaši iz okolice, ali i ostalih slavonskih gradova, te mnogi željni sanjkanja. Osim snijega i dobre zabave okrijepiti se možete uz njihov specijalitet "Skijaški čaj": skuha se voćni čaj od šumskog voća u jednom loncu, dok se u drugom napravi kuhano vino s dodatkom sušenog voća (kruške, jabuke, dunje), klinčići, vanilija. Prilikom serviranja čaj i vino pomiješaju se u omjeru pola-pola.

Skijalište je otvoreno svaki dan kada ima snijega od 10:30-16:30h, a kako još uvijek nemaju web stranicu sve informacije mogu se dobiti na telefon 095/523-4515 kod tajnika Ski kluba Slatina. Cijena dnevne karte je 30kn za odrasle i 20kn za djecu, poludnevna je karta točno u pola cijene, dok članovi matičnog ski kluba ovdje skijaju besplatno.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 166871
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr