SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

09.04.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

Cesana/Claviere

Cesana i Claviere predstavljaju kariku koja veže talijanski i francuski dio skijaškog kompleksa Vialattea.

Cesana/Claviere
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 700 km
udaljenost od Zagreba 845 km
 

Vialattea, skijaški kompleks od 400 km staza, je nastala povezivanjem talijanskih skijališta grupiranih oko Sestrierea te francuskog Montgenevrea. Ključna karika u tom povezivanju su talijanska mjesta Cesana i Claviere što leže tik uz granicu, a čine centar predjela poznatog pod nazivom Monti della Luna.

Od spomenutih 400 km skijaških staza na Monti della Luna otpada, neslužbeno, oko 50 km staza. Nevelika brojka, te je zato mudro doplatiti za skijašku kartu kojom je moguće skijanje na cijelom području Vialattee. Cesana se nalazi u dolini na 1.350 m n/m, točno na raskrižju puteva što vode prema Sestriereu ili Montgenevreu. Mjesto ne osvaja ljepotom niti živahnošću te je možda bolje smještaj potražiti u okolnim Sestriereu ili Sauze d'Oulxu.

Goran Vukelić-.--.-

Iz Cesana se skijaške žičare dižu prema Sansicariju i dalje prema Sestriereu te s druge strane prema Claviereu i francuskom Montgenevreu. Do same se Cesane ne može spustiti na skijama već se transport skijaša obavlja kabinskom žičarom na strani prema Sansicariju, tj. vremešnom dvosjedežnicom na strani prema Francuskoj. Kako je ovo jedini spoj talijanskog i francuskog dijela skijališta, a žičare nisu u cvijetu mladosti, moguće su gužve. Posebice je to izraženo vikendima kada ovdje nagrnu skijaši iz Torina kojima je Cesana zbog pristupačnosti i dobrog položaja idealno polazište za skijanje po cijeloj Vialattei.

Sve skijaške staze što pripadaju Cesani nalaze se na brdima prema Clavieru i Francuskoj. Do tamo voze tri uzastopne sjedežnice koje skijaše iskrcavaju na 2.293 m visokom Colle Bercia. Odavde se pruža lijep pogled na okolne planinske vrhunce, no još je ljepši doživljaj skijanja niz crvenu stazu br. 93. Razvedena i iskrčena kroz gustu šumu idealna je za prve jutarnje spusteve. Završava na predjelu La Coche gdje se nalazi restoran kojih pomalo manjka ovdje, baš kao i u cijeloj Vialattei. Nastavite li spust plavom stazom br. 91 doći ćete do Clavierea, posljednjeg talijanskog mjesta pred granicu s Francuskom.

Goran Vukelić-.--.-

Claviere je oku puno ugodniji od Cesane, a umnogome podsjeća na tipična francuska skijaška naselja s redovima apartmanskih kuća i pokojim hotelom. Nalazi se na 1.760 m n/m što jamči dobre snježne uvjete. Apres ski ponuda je ovdje tek nešto bolja nego u Cesani te se posjetitelji mogu navečer zabaviti u pokojem restoranu, baru ili na klizalištu, a malo življe je u susjednom Montgenevreu do kojeg se može i na skijama.

Zaokružen cjelodnevni izlet ovim djelom Vialattee predstavlja kretanje iz Cesane, skijanje do Claviera i Montgenevrea te povratak u Cesanu, ali sada sjevernim krakom skijališta koji vodi preko 2.560 m visokog Colletto Verde. Ovdje su česti zapusi vjetra zbog čega se žičare zaustavljaju usred dana. Natrag prema Cesani vodi još jedna dobra crvena staza br. 100, a za kraj je rezervirana lagana plava staza br. 90 te nespretno spuštanje do doline uz pomoć dvosjedežnice.

Goran Vukelić-.--.-

Monti della Luna će oduševiti turno skijaše te one željne dubokog snijega. Polazišta za freeride su lako dostupna žičarama, a kada su snježni uvjeti dobri skijati se izvan staza može sve do doline. Treba napomenuti da je u talijanskoj regiji Piemonte još uvijek moguć heliskiing.

Osnovna skijaška karta za odrasle za šest dana stoji 118 eura, a pokriva staze predjela Monti della Luna. Skijaška karta koja pokriva i francuski Montgenevre stoji 192 eura, a najisplativije je uzeti šestodnevnu kartu za cijelu Vialatteu koja iznosi 231 euro. Uz žičare se prodaju jednodnevne karte, za ostale treba potražiti ured u centru Cesane ili Clavierea. U nekolicini restorana na stazi cijene su usporedive s talijanskim prosjekom pa tako predjelo stoji oko 8 eura, glavno jelo oko 13 eura, pivo oko 3 eura, a kava 1 euro. Cijene u susjednom Montgenevreu su osjetno veće.

Goran Vukelić-.--.-

Cesana je zanimljiva kao polazišna točka za skijanje po Vialattei, ne više od toga. Claviere je nešto bolji po pitanju izbora smještajnih jedinica i zabave poslije skijanja, no skijašima iz naših krajeva je nepraktičan zbog pristupa zavojitom planinskom cestom. "Mjesečeve planine" će većina tako posjetiti samo na skijama prolazeći putevima kojima je, po legendi, prošao i Hanibal na svom pohodu iz Afrike.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 5172
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr