SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

05.01.2014.      

Autor: Goran Vukelić

Foto: Skijanje.hr, Turistička zajednica Gitschberg Jochtal

Cijene su važeće za sezonu 2013/14.

 

Gitschberg Jochtal

Maleno skijalište za veliki užitak kojeg jamči više od 300 sunčanih dana u godini i pogled na više od 500 obližnjih planinskih vrhunaca.

Gitschberg Jochtal
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 375 km
udaljenost od Zagreba 450 km
 

Valle Isarco ili, budući da je njemački tu prvi jezik, Eisacktal je dolina na sjeveru Italije, uz samu granicu s Austrijom. Centar se nalazi u gradiću Bressanoneu/Brixenu, a tek desetak kilometara udaljeno od njega je skijalište poznato pod imenom Gitschberg Jochtal.

Skijalište je u današnjem obliku nastalo 2011. godine spajanjem dvaju odvojenih lokaliteta, Gitschberga iznad sela Maranza/Meransen, te Jochtala iznad Vallesa/Valsa. Time su dobivena 44 km skijaških staza, 16 skijaških žičara te jedno vrlo lijepo skijalište čiju kvalitetu potvrđuje i činjenica da je dio poznatog kompleksa Dolomiti Superski.

Goran Vukelić-.--.-

Većina skijaša iz naših krajeva do Gitschberga Jochtala će vjerojatno doći tijekom zimskog odmora na popularnom Kronplatzu koji je udaljen samo 30-ak km, tj. oko pola sata vožnje. Vrijedi odvojiti barem dan za posjet ovom skijalištu jer zauzvrat se može uživati u sjajnoj scenografiji okolnih planinskih vrhunaca, dobrim stazama bez gužve i odličnoj gastronomiji.

Automobilom je najbolje doći do polazne točke kabinske žičare u Maranzi na 1.400 m n/m koja diže skijaše na 2.100 m n/m, a dalje se može sjedežnicama sve do vrha Gitschberga na 2.510 m n/m. Za sunčanih dana kojih ovdje ne nedostaje može se uživati u pogledu na više od 500 okolnih planinskih vrhunaca, a lijepo se vide, primjerice, Kronplatz, Sexten, Hintertux

Gitschberg nudi većinom vrlo dobre, "tamnocrvene" staze kako ih ovdje vole nazivati jer su nešto većeg nagiba od uobičajene talijanske markacije. No, straha nema, većina boljih rekreativaca će uživati u spuštanju od vrha do dna skijališta što daje oko 7 km neprekinutog skijanja. Za nužnu okrjepu, u sredini se skijališta nalazi novootvoreni Gitschhütte. Restorana i barova je ukupno oko 20-ak, popriličan broj s obzirom na veličinu skijališta, a cijene su vrlo umjerene u usporedbi s okolnim većim skijalištima.

Goran Vukelić-.--.-

Na Jochtal se prelazi novosagrađenom kabinskom žičarom, put traje oko 15-ak minuta, a pogodite li se ukrcati na kabinu sa staklenim dnom moći ćete uživati u nesmetanom pogledu na snijegom prekrivenu dolinu između Gitschberga i Jochtala. Vrh Jochtala je na 2.100 m n/m, a pažnju privlači 3 km dugačka crvena staza od vrha do dna. Na samom se kraju skijališta nalazi pitoreskan Anratter Hütte koji nudi 40-ak vrsta knedli kao specijalitet kuhinje.

Sve su staze, inače pokrivene snježnim topovima tako da bojazni za skijašku sezonu nema. Obiteljima s malom djecom posebno će se svidjeti predio u podnožju Jochtala gdje je organiziran vrtić na snijegu i ski škola. Osim alpskog skijanja, ovdje je vrlo popularno turno skijanje te hodanje na krpljama za što postoje kilometri označenih staza. U Vallesu se nalazi i mali snowpark s pet boxova, jednim railom te osam kickera. Nude se i ostale zimske aktivnosti poput sanjkanja, skijaškog trčanja, klizanja, vožnje u zapregi…

Maranza i Valles su mala sela idealna za obiteljski, mirniji odmor. Nešto bučnije zabave se poslije skijanja može potražiti u dnu skijališta u Vallesu, a kratka šetnja nudi nekoliko sportskih trgovina, restorana i barova. Veći shopping i malo urbaniji doživljaj je dostupan u Bressanoneu ili Brunicu koji oboje u prosincu imaju vrlo lijepe božićne sajmove. Gitschberg Jochtal je interesantan za posjet i ljeti kada se nude bezbrojne tematske staze u planinama, tragovima mlijeka, sira, jabuka, vina…

Goran Vukelić-.--.-

Skijaška karta za odrasle za 6 dana stoji 188 eura u normalnoj sezoni, a vrijedi i na obližnjem skijalištu Plose koje broji 41 km staza. Može se kupiti i kombinacija 3+3, 4+1, 4+2 ili 5+1 dana na matičnom skijalištu te ostatku Dolomiti Superski kompleksa gdje su najbliže destinacije Kronplatz i Val Gardena/Alpe di Siusi. Djeca do osam godina skijaju besplatno uz pratnju roditelja.

Možda 40-ak km staza na prvi pogled djeluje malo za tjedni odmor na snijegu, ali onaj tko se odluči na posjet Gitschbergu Jochtalu zasigurno će znati cijeniti obiteljski ugođaj, povoljne cijene i staze bez gužve na kojima se može naskijati do mile volje. Jer, kako i na skijalištu sami ističu, ponekad kvaliteta dolazi ispred kvantitete.

Gitschberg Jochtal from SkijanjeHR on Vimeo.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 224877
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr