SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

28.08.2007.      

Autor: Goran Vukelić

Photo: Arhiva Skijanje.hr, Funivie.org, Carvatech

 

Italija: Noviteti u sezoni 2007/08

Ogromni su novčani iznosi i ovog ljeta uloženi u nove žičare i staze koje bi trebale privući (ili barem zadržati) skijaše i boardere na talijanskim snježnim padinama.

Predah između dviju zimskih sezona u Italiji je za koncesionare skijališta prošao radno. Ponovno su milijuni eura investirani u poboljšanje stare infrastrukture ili izgradnju nove; ambiciozni su planovi pretočeni sa projektnih nacrta na zelene pašnjake i čekaju ocjenu najstrožeg suca – skijaša i boardera koji će ih početi koristiti čim prve pahulje zabijele krajolik.

Dobre vijesti dolaze iz skijaškog kompleksa Dolomiti Adamello-Brenta, koji je do nedavno pomalo rezervirano ulagao u novitete. Potaknuti snijegom siromašnom sezonom 2006/07 odgovorni su na skijalištu Madonna di Campiglio ubrzano pokrenuli projekt povezivanja sa susjednim Pinzolom. Prva etapa podrazumijeva zamjenu stare gondole "Cinque Laghi" sa novom kabinskom žičarom za 8 osoba. To će u prosincu 2007. donijeti povećanje protočnosti sa 465 osoba na sat na čak 2000 o/h. No, prava će se korist od ove žičare osjetiti kada se sljedećeg ljeta konačno ostvari dugo očekivana (i nebrojeno puta odgađana) veza Madonne sa Pinzolom.

Pinzolo bi tada trebao biti dostupan čak iz Folgaride i Marilleve s kojima je Madonna već spojena. Mnogi koji žele skijati u mondenoj Madonni odlučuju se na smještaj u ovim dvjema cjenovno prihvatljivijim skijalištima. To je uzrokovalo poprilične jutarnje gužve na dvjema žičarama iz doline kojima će se stati na kraj novom kabinskom žičarom za 8 osoba "Daolasa-Val Mastellina". Žičara, kapaciteta 2400 o/h, će kretati iz mjesta Daolasa u dolini sa 814 mnv do skijališta na 2043 mnv. Također bitno, bit će povezana s terminalom lokalne željeznice što je način da se smanji upotreba osobnih automobila i sačuva priroda. Ispod žičare spuštat će se nova crvena staza "Mastellina" s umjetnim zasnježenjem.

U Livignu je u planu nova kabinska žičara za 8 osoba "Livigno-Tagliede" koja je polazište za ostvarivanje veze Livigno-Costaccia.

Na području Dolomiti Superski kompleksa također novosti iz više skijališta. Val di Fassa će zamijeniti staru 4-sjedežnicu "Toé-Col dei Rossi" sa novom kabinskom žičarom za 8 osoba kapaciteta 2400 o/h. Na tom području znadu puhati neugodni ledeni vjetrovi što je i bio jedan od razloga instaliranja nove kabinske žičare umjesto sjedežnice. Val di Fiemme/Obereggen sezonu dočekuje s novom 4-sjedežnicom "Prá Fiori" umjesto starog ski lifta te s produženom pripadajućom stazom za 400 m. Prokrčena je i nova staza imena "Salera". Arabba/Marmolada će dva stara ski lifta zamijeniti 4-sjedežnicom "Campolongo", a Alta Badia umjesto 2-sjedežnice "Sponata" postavlja novu 4-sjedežnicu kapaciteta 1200 o/h. Val Gardena umjesto 3-sjedežnice "Sole" postavlja novu 4-sjedežnicu čime postaje skijalište s najvećim brojem 4-sjedežnica na svijetu, njih čak 27! Također, famozni Saslong i ove će godine biti dodatno proširen kako bi bio sigurniji za sve turiste.

U nama bliskim skijalištima u regiji Friuli-Venezia-Giulia također novosti. Promotur, tvrtka-koncesionar skijališta, u velikom je investicijskom zamahu posljednjih godina. Ove će sezone profitirati skijalište Zoncolan/Ravascletto, gdje će se vremešna gondola od Ravascletta (943 mnv) do Monte Zoncolana (1764 mnv) zamijeniti novom, bržom i udobnijom za 100 osoba, kapaciteta 1200 o/h. U malenoj Sella Nevei ostvarivati bi se trebao početi projekt povezivanja sa susjednim Kaninom u Sloveniji. Prvi korak za to je već najavljena kabinska žičara za 16 osoba "Sella Nevea-Rifugio Gilberti", kapaciteta 2400 o/h, koja se prostire u smjeru Kanina. Ukoliko se projekt nastavi prema planu, od sezone 2008/09 ova bi dva skijališta mogla biti povezana.

U Tarvisiu je planirano povezivanje dviju susjednih vrhova, Florianca i Monte Lussari, sa tri nove žičare. Zasada se radi samo na jednoj, 2-sjedežnici "M.Lussari-Florianca", koja bi mogla zaživjeti već od naredne sezone zajedno sa dvije nove staze. Kada poveznica konačno bude ostvarena kilometraža staza u Tarvisiu bi trebala porasti sa sadašnjih 25 na čak 33!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 201877
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr