SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

03.01.2014.      

Autor: Goran Razić 

Novi snijeg za doček skijaša u “hrvatskom tjednu”

Gotovo po svuda svježeg snijega ima u izobilju. U tome svakako prednjače Dolomiti, Istočni Tirol te južne francuske Alpe. “Hrvatski tjedan” može početi!

Austrijska skijališta su dobila nešto veću količinu snijega nedavnim razvojem vremenskih prilika. Tako primjerice Nassfeld broji oko 150 cm snijega na vrhu planine te 15-ak cm u dolini. Bad Kleinkirchheim ima oko 80 cm snijega i u radu su sve žičare. Slična je situacija i na Gerlitzenu na kojem ima do 100 cm snijega, isto koliko i na Katschbergu, ali i u Obertauernu. U Istočnom Tirolu je situacija još povoljnija. Tako popularni Sillian bilježi oko 200 cm snijega, dok je u St. Jakobu 110 cm snijega. 

-.--.- 

Tirol je također pod debelim snijegom. Sölden broji oko 200 cm snijega, dok St. Anton, Lech i Ischgl trenutno imaju nešto tanji snježni pokrivač, u prosjeku između 50 i 70 cm. Kitzbühel nudi 80-ak cm snijega, Saalbach 55 cm, isto koliko i popularni Zell am See.  

U nama bližoj Sloveniji je otvoreno ukupno sedam skijališta, a u prosjeku se do sada akumuliralo između 30 i 60 cm snijega. Iz ovog prosjeka jedino iskače Vogel na kojem je trenutno 110 cm prirodnog snijega i nudi odlične zimske uvjete za skijanje. Za razliku od skijališta ponad Bohinja na Krvavcu je mješavina prirodnog i umjetnog snijega, a u radu je ukupno sedam skijaških žičara. Spomenimo kako su u radu još Mariborsko Pohorje, Rogla, Kranjska Gora, ali i Kope te Golte

U Italiji je situacija također bezbrižna. Na Kronplatzu je palo oko 110 cm snijega uz dostatnu količinu umjetnog snijega. U Val Gardeni je trenutno oko 130 cm snijega, a u Arabbi čak 180 cm. Ne treba posebno napominjati da su sve poveznice za Sella Rondu otvorene i da spremno dočekuju skijaše. 

Goran Vukelić-.--.-arabba marmolada 

Zbog iznimno popularnih aranžmana hrvatskih turističkih agencija spomenimo i francuska odredišta. Tako je primjerice u La Plagneu trenutno oko 130 cm snijega uz otvorene skoro sve staze. Ista situacija je u Val Thorensu, dok Serre Chevalier ima 140 cm snijega, a Les deux Alpes čak 180 cm snijega. Da je u južnim francuskim Alpama palo nešto više snijega nego primjerice u Savojama dokaz je i Alpe d’Huez koji broji preko 200 cm snijega. Chamonix je trenutno između 70 i 120 cm snijega. 

Budući da je novi ogranak ciklone upravo počeo harati Alpama (ali i našim područjem u obliku kiše) za očekivati je kako bi u naredna dva ili tri dana moglo pasti još nekoliko desetaka centimetara svježeg snijega. Stoga, provjerite zimske gume na automobilima, pripremite lance za snijeg, oboružajte se hranom za put te strpljenjem i sretan put! Ovogodišnji “hrvatski tjedan” trebao bi proći u obilju snijega.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 04. siječnja 2014.   17:56h

    Član od:
    04.01.2014.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    O Austriji bi se prije moglo govoriti o manjku snijega, nego o obilju i to prije svega u Sjevernim Alpama. Situacija na pistama nije bas tako optimalna, nailazi se na kamenje i popodne kad piste postanu razvozene, ima tu i tamo tamnijih mjesta (iako je sluzbeno oko 80-95 cm snijega na 2300 m?!). Jedan dan je palo 25 cm, ali su temperature jednostavne previsoke za ovaj period tak da se to malo snjega pocne brzo topiti. Ja sam bila u Voralbergu (Silvretta-Montafon) prosli tjedan, a jos sam i imala srece sa tim skijalistem, u drugim austrijskim skijlistima u zap. dijelu Tirola je situacija jos gora. Veca skijlista si pomazu sa topovima, a manja skijalista se bore... Fazit, ove godine je ispodprosjecno malo snijega svugdje u Alpama...
  • Objavljeno: 03. siječnja 2014.   19:02h

    Član od:
    12.10.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ozalj


    Nije ovo neka raskoš znalo je biti puunnnoooo bolje , ali bobme su znale i tratinčice uz staze cvasti
    Zato želim svima koji nočas i sutra žure ka svojim odredištima da imaju dosta snijega, lijepo vrijeme i da čuvaju sebe i druge na stazi i izvan nje.
    Naravno, vratite se kući sretni, zdravi i zadovoljni u u ovu našu tnurnu stvarnost



  • Objavljeno: 03. siječnja 2014.   15:49h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Pa i nije da baš ima snijega u izobilju. Poprilično je to tanko....!?! Može to i puno bolje!

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 118557
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr