SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

25.02.2009.      

Autor: Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2008/09.

 

Pontedilegno - Temù

Skijalište, staze kojeg se probijaju kroz gustu zimzelenu šumu, profitiralo je nedavnim povezivanjem sa susjednim Passo Tonaleom.

Pontedilegno - Temu
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 520 km
udaljenost od Zagreba 675 km

Tek što se, dolazeći iz smjera Trenta, prijeđe prijevoj Passo Tonale na 1.883 m n/m otvara se pogled na dolinu Valcamonica. Odmah na njenom početku, sjeveroistočno od Lago di Garda i na rubu regije Lombardija, nalaze se mjesta Pontedilegno i Temù, vezana cestom, ali i skijaškim stazama.

Skijalište broji 100 km staza, ali tek od 2006. godine. Tada je ostvarena poveznica sa susjednim skijalištem Passo Tonale - Presena čime je Pontedilegno značajno profitirao, ne samo u pogledu broja staza, nego i mogućnosti da njegovi gosti skijaju na ledenjaku Presena ljeti i uživaju u dobrom freerideu na Passo Tonale. Veza je ostvarena dugačkom kabinskom žičarom Pontedilegno-Colonia Vigili-Tonale. Putovanje žičarom traje 15-ak minuta, a otvorena je i za lokalno stanovništvo koje je njome dobilo brzu i udobnu komunikaciju između između dva mjesta. Nemojte se stoga začuditi ako u kabini vidite djecu koja su krenula u školu ili mještane s vrećicama punim "špeže".

-.--.-

Skijalište je izgledom potpuno drugačije od susjednog Passo Tonalea. Dok je potonje lišeno svake vegetacije, ovdje su staze iskrčene među gustom zimzelenom šumom što daje krasan zimski ugođaj i štiti od vjetra. Sve staze imaju sjevernu ekspoziciju što jamči dugo zadržavanje snijega, a priprema je svako jutro vrhunska. Staze i žičare iznad mjesta Temù su novijeg datuma - 2005. su izgrađene četiri nove 4-sjedežnice i pripadajuće staze koje su ga povezale s Pontedilegnom.

Od zanimljivijih spustova treba izdvojiti zahtjevnu crnu stazu Temù koja se spušta do samog mjesta (jedina vodi do mjesta!). U kombinaciji s crvenom stazom Croce omogućuje spust dužine 3 km i visinske razlike 785 m. Zahtjevniji će skijaši također uživati u crnoj stazi Corno d'Aola, dužine 2.7 km. Ostatak skijališta čine pretežno crvene staze, ne pretjerano dugačke, ali zanimljive konfiguracije. Skijalište je razvedeno između nekoliko brda pa je dinamičnije od Tonalea koje je položeno na samo jednoj padini. Općenito, staze su ovdje primjerenije iskusnijim skijašima i zahtjevnije nego na Passo Tonaleu gdje će se ugodnije osjećati početnici na skijama.

-.--.-

Skijati se može i van uređenih staza. Prema obližnjem ledenjaku Pisgana vodi markirana ruta za turno skijanje, ovdje vrlo popularno. U ponudi je čak i dnevna skijaška karta za turno skijaše koja stoji 14 eura i vrijedi na točno određenim žičarama. Koristeći se njima, moguće je lako doći do Pisgane, odraditi rutu i vratiti se natrag na polazišnu točku. Dosta je onih koji dolaze samo zbog hodanja krpljama i uživanja u krajoliku. Uređeno je i nekoliko kilometara staza za nordijsko skijanje. U centru Pontedilegna se nalazi klizalište i bazen za večernje sportske aktivnosti. Tu su i svi ostali neophodni servisi, poput ski škola, trgovina, ski servisa, ureda za prodaju skijaških karata, ski rentova...

Samo mjesto Pontedilegno je oku puno ugodnije od planski izgrađenog Passo Tonalea. Većina se kuća nalazi na sunčanoj padini, a u vlasništvu su milanskih dobrostojećih obitelji koje ovdje vole doći na zimski odmor. Skijašima iz Hrvatske vjerojatno i neće biti prva opcija kod traženja smještaja zbog udaljenosti, no vrijedi doći prošetati u večernjim satima i zaustaviti se u nekoj pizzeriji ili enoteci. Što se tiče apres-ski ili noćnog provoda, njega ipak treba potražiti u bučnijem Passo Tonaleu. Cijene hrane i pića na skijalištu su povoljne; predjelo stoji oko 7 eura, glavno jelo oko 10 eura, kava i topla čokolada oko 2,50 eura. Na meniju prevladavaju lokalni specijaliteti od tjestenine i divljači, a preporuka je za ručak posjetiti restoran Capanna Valbione na skijalištu. Osunčan i smješten kraj zaleđenog jezera privlači i neskijaše.

-.--.-

Šestodnevna skijaška karta koja vrijedi za Passo Tonale, Presenu i Pontedilegno stoji 143 eura (166 eura u visokoj sezoni). Skijalište je dio Skirama Dolomiti Adamello Brenta kompleksa za koji šestodnevna skijaška karta stoji 184 eura (208 eura), a vrijedi za 380 km staza. Moguća je i kupnja karte samo za matično skijalište s po jednim danom skijanja u obližnjim skijalištima. Djeca do osam godina skijaju besplatno u pratnji roditelja.

Do skijališta se dolazi skretanjem s autoceste A22 na izlazu San Michele all'Adige. Otuda je potrebno prevaliti još oko sat vremena vožnje kroz Val di Sole, uspeti se preko prijevoja Passo Tonale te spustiti prema Pontedilegnu. Dolazite li iz Hrvatske, komocije radi je bolja opcija smjestiti se u Val di Sole, a ovdje doći ski busom, žičarom ili na skijama. Iz Rijeke, putem od Trsta preko Venecije, Verone i Trenta, treba prijeći 520 km. Iz Zagreba se kilometraža istim putem zaustavlja na brojci od 675.

Pontedilegno je simpatično skijalište s vrlo lijepim krajolikom kojim dominiraju šume, potoci i jezera. Užitak ga je proskijati kao nadopunu Passo Tonaleu s kojim je vezan ili kao jednodnevni izlet iz obližnjih Folgaride-Marilleve, Madonne di Campiglio, Andala...

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 226076
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr