SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

12.03.2008.      

Autor: Goran Razić

Photo: Skiforum.it

 

San Martino di Castrozza

O Dolomitima su ispričane gotovo sve priče, a jedna od najljepših svakako dolazi iz elegantnog, pitoresknog i iznimno simpatičnog mjestašca - San Martina di Castrozze.

San Martino di Castrozza
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 340 km
udaljenost od Zagreba 410 km

San Martino di Castrozza, smješten je u talijanskim Dolomitima. Udaljen je 340 km od Rijeke, te nešto više od 400 km od Zagreba. Skijalište je već dugi niz godina iznimno popularno skijašima s ovih prostora, a pogotovo zaljubljenicima u snijeg iz primorskog dijela Hrvatske. Zašto je tome tako? Krenimo redom...

Gradić, te istoimeno skijalište, nalazi se u samom srcu nacionalnog parka Peneveggio Pale di San Martino, koji sasvim sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Osim nezaboravnog pogleda, koji naokolo pada na vrhove Cimon della Pala (3184 mnv), Rosetta (2743 mnv), Pala di S. Martino (2982 mnv), te Vezzana (3192 mnv), koji su smješteni oko gradića po principu amfiteatra, nacionalni park je poznat i po iznimno gustim i bogatim crnogoričnim šumama, domu mnogobrojnim divljim životinjama.

San Martino je oličenje tipičnog alpskog gradića podređenog turizmu. Hoteli, apartmani, restorani, trgovine i sve što prati skijaški turizam ovdje je prisutno u velikom broju. No ne možemo se oteti dojmu kako gradić ipak nosi "miris" pomalo ekskluzivnog mjesta. Iako po cijenama ne odskače od susjednih skijaških odredišta, čak naprotiv, San Martino nosi i duh nekih prošlih vremena. Puno drvene gradnje te arhitektura od prije nekoliko desetaka godina vraća nas u neko drugo "zlatno skijaško doba", u kojem San Martino i dalje živi.

Skijalište je u sastavu Dolomiti Superski što je velika garancija kvalitete koju taj brand sa sobom donosi. Ukupno broji oko 45 km skijaških staza, od kojih je povezano gotovo sve osim predjela ispod vrha Cimon della Pala i Rosetta. Ispod navedenih stijena proteže se staza Col Verde, kompletno osvijetljena za noćno skijanje. Staza je crvenog karaktera, a u gornjem dijelu se razdvaja na dva kraka - plavi i crveni. Na vrhu Col Verde nalazi se restoran te početna stanica gondole koja vozi pod sam vrh Rosette, od kuda se pruža nezaboravan pogled, te je dostupan još jedan restoran. S navedenog platoa ne postoje uređene skijaške staze, te je spust moguć jedino gondolom.

-.--.-

No vratimo se na glavni dio skijališta. San Martino ukupno ima 16 žičara, od kojih je 9 sjedežnica, 3 gondole (od čega su dvije na prije spomenutom nepovezanom dijelu, op.a.), dok su ostalo vučnice. Staze se protežu na tri glavna brda - Punta Ces (2227 mnv), Cima Tognola (2383 mnv) i Tognola (2220 mnv). Sva tri brda su povezana žičarama, koje već na prvi pogled odaju svoje davno porijeklo. Nekoliko desetljeća stare Leitnerove žičare koje prevladavaju ne bi bile toliki problem da neke od njih nisu zaista duge, što vožnju pretvara u dosadno odbrojavanje minuta do izlaska. Skijalištem prevladavaju crvene staze te predjeli oko Malga Cesa i Tognole gdje su odlični poligoni za učenje prvih skijaških koraka. Crnih staza nema puno, tek dvije, jedna imena "Direttissima", koja se kasnije spaja s crvenom stazom, te druga "Tognola 1", koja vodi tik ispod same gondole s istoimenog vrha. Staze su većinom relativno uske, no dobro pripremljene i održavane. Jedina zamjerka išla bi pomalo lošim oznakama uz stazu, što vožnju po lošem vremenu može znatno otežati. Skijaši navikli na brojeve kojima su označene staze ovdje bi mogli ostati razočarani, budući da će brojeve naći u planu staza, no ne i na samoj stazi.

U jednu skijašku cjelinu sa San Martino di Castrozzom spada i skijalište poviše grada, na prijevoju Passo Rolle. Iako nije povezan stazama sa San Martinom, Passo Rolle nudi lijepe staze pogonjene s četiri sjedežnice, te dvije vučnice, a kompletan kompleks u tom slučaju broji 60 km staza (iako nismo previše skloni pribrojavanju skijaških kilometara skijalištima koja nemaju jasnu poveznicu, osim one automobilom, op.a.).

Cijene na stazama su prosječne za ovaj dio Italije. Hamburger stoji oko 4,5 Eura, pizza oko 8 Eura, dok ćete tjesteninu ili lasagne platiti do 7,5 Eura. Dnevni skipass za odrasle, za San Martino di Castrozzu i Passo Rolle u vrhuncu sezone stoji 33 Eura, dok šestodnevni stoji 175 Eura (podaci za sezonu 07/08, op.a.).

Putujete li svojim automobilom valja reći da je najbrži pristup iz Hrvatske preko autoputa Trst - Venecija, izlaz Portogruaro i dalje za Belluno. Put dalje vodi preko gradića Feltre dalje za San Martino di Castrozzu.

Želite li skijalište na kojem je sve na jednom mjestu, koje je pogodno kako za šetnju i uživanje u pogledu, tako i za skijanje te aktivan odmor u prirodi, San Martino bi mogao lako postati vaša destinacija. No ako su vam prevaljeni skijaški kilometri te duge, široke i uređene staze pogonjene brzim žičarama opsesija, onda ipak zavirite malo dalje... skijališta u blizini Selle nisu daleko.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 228529
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr