SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

04.05.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

Sauze d'Oulx

Nekada aristokratsko zimovalište, Sauze d'Oulx je danas skijaški raj kojeg okupiraju Britanci.

Sansicario
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 705 km
udaljenost od Zagreba 840 km
 

Na samom rubu Vialattee, skijaškog kompleksa od 400 km staza, smjestilo se skijalište Sauze d'Oulx. Ovo se nekad omiljeno aristokratsko zimovalište nalazi na 1.509 m n/m u talijanskoj regiji Piemonte, tik do granice s Francuskom. Dobar položaj uz obližnju autocestu što spaja Torino i Lyon čini ga praktičnim izborom za one koji kane skijati u Vialattei.

Od izlaza sa spomenute autoceste do Sauze d'Oulxa automobilom treba tek 15-ak minuta vožnje, pa je ovo mjesto često skijaško polazište vikendaša iz Torina. Ta činjenica u kombinaciji s pomalo zastarjelim žičarama (što je inače boljka cijelog kompleksa Vialattea) znači da vikendom zna biti gužvi, no one nikad nisu tolike da bi na "žicu" trebalo čekati više od desetak minuta. Pametan izbor je krenuti na skijalište iz zaseoka Jouvenceaux od kuda kreće relativno moderna četverosjedežnica, ali treba upozoriti da osim nje nema gotovo nikakvih popratnih sadržaja. Za takvo što je ipak bolje na skijanje krenuti iz samog Sauze d'Oulxa gdje se nalazi i veća blagajna za prodaju skijaških karata, ski rentovi, trgovine, barovi i ski škola.

Goran Vukelić-.--.-

Staze što se spuštaju iznad Sauze d'Oulx su gotovo u potpunosti crvene markacije, a procjena je da ih ima oko 90 km. Skijalište je orijentirano prema sjeverozapadu zbog čega je snježna podloga dobro zaštićena, a uz poslovično odličnu talijansku pripremu može potrajati sve do proljeća. Glavne pravce kretanja skijaša pokrivaju sjedežnice, tri moderna, a ostatak zastario. Mogu se susresti i vučnice, neke vrlo dugačke. Osim ekonomskih razloga, zadržane su i zbog bolje otpornosti na vjetrove koji ovdje znaju puhati toliko jako da ponekad zatvore poveznice s ostalim dijelovima Vialattee.

Staze većinom vijugaju kroz crnogoričnu šumu, a radi se o širokim stazama idealnim za srednje vješte skijaše i obiteljski dan na skijama. Izdvojiti treba Gran Pistu, 7 km dugačku crvenu stazu od vrha do dna skijališta. Cijelom visinskom razlikom skijališta prolazi i crvena staza br. 12 što završava u Jovenceauxu. Dobra je kombinacija crvenih staza br. 27 i 47 što se protežu ispod vrha Monte Fraiteve, a to je točka s koje su dostupna susjedna povezana skijališta Sansicario i Sestriere.

Goran Vukelić-.--.-

Baš kao i dva potonja, i Sauze d'Oulx ima olimpijski pedigre. Ovdje su, naime, 2006. u sklopu Zimskih olimpijskih igara održana natjecanja u slobodnom skijanju, a tereni su i danas dostupni freestylerima. Početnici, s druge strane, neće biti oduševljeni Sauze d'Oulxom. Ovdje nema previše pogodnih poligona za učenje niti plavih staza za prve zavoje. Za to je bolje otići do Sestrierea. Na ulazu u Sauze d'Oulx se nalazi helidrom s kojeg je moguće krenuti u avanturu heliskiinga po okolnim netaknutim padinama. Osim toga, nude se klizanje, vožnja motornim sanjkama, spuštanje olimpijskom bob stazom u obližnjem Sansicariju... Kome dosadi skijanje, može na izlet do sat vremena udaljenog Torina.

Zimi su u Sauze d'Oulxu nazastupljeniji turisti Britanci. Ovdje dolaze preko velikih turoperatora u avio-aranžmanima i ostaju tjedan dana. Dobro je to znati ako tražite zabavu nakon dana provedenog na skijama. Simpatični gradić je navečer pun glasnih otočana koji traže što jeftinije pivo i što glasniju glazbu. Želje im ispunjava zamjetan broj pubova koje nije teško pronaći u centru mjesta. Osim toga, podređene su im i ski škole i rentovi pa je u Sauze d'Oulxu vrlo lako pronaći učitelja skijanja što govori engleski.

Goran Vukelić-.--.-

Vrlo dobra je i ponuda restorana i barova na skijalištu. Za to vrijedi stati na platou pod nazivom Sportinia gdje se nalazi četiri-pet restorana s velikim osunčanim terasama koje su pune od jutra. Pojesti se može gotovo sve, od fast fooda u obliku pizze, hamburgera ili kebaba, preko standardnih talijanskih specijaliteta tjestenine ili palente do mesnih ili vegetarijanskih jela. Cijene su prihvatljive i puno povoljnije nego u Sestriereu ili preskupom Montegenevreu. Predjelo stoji oko 6-8 eura, glavno jelo 10-13 eura, kava 1-2 eura, pivo 2-4 eura.

Smještaj se može potražiti u samom Sauze d'Oulxu, a gradićem dominira jedan toranj sagrađen po uzoru na dva u Sestriereu. U njemu su 2006. bili smješteni olimpijci, a sad ga koriste turističke grupe. Postoji još niz hotela i apartmana, a nešto jeftinije se može proći smještajem u mjestu Oulx što se nalazi oko 400 m niže od Sauze d'Oulxa. Automobilom od jednog do drugog treba tek 5 minuta, a osim toga postoji i redovna linija ski busa.

Goran Vukelić-.--.-

Cijena šestodnevne skijaške karte Vialattea Internazionale za odrasle u normalnoj sezoni je 231 euro. Ona pokriva 400 km staza Vialattee uz dodatak 50 km staza u Pragelatu. Blizu je i Bardonecchia sa svojih 100 km staza za koje treba kupiti odvojenu kartu. Iznos je to koji se isplati dati za skijanje u ovom komadiću skijaškog raja kojim dominiraju široke i blage staze te lijepo i sunčano vrijeme.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 195339
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr