SKIJALIŠTA

»

NJEMAČKA

12.12.2013.      

Autor: Skijanje.hr

 

Ski&City – najbolja skijališta uz gradove

City break odmori ne moraju biti rezervirani samo za proljeće, i zimi se može spojiti uživanje u svjetlima grada sa skijanjem na snježnim padinama.

Većina skijališta je obično "zavučena" negdje visoko u planinama, daleko od civilizacije kakvu svaki dan susrećemo u velikim gradovima. To im je i prednost koju reklamiraju – bijeg od užurbane svakodnevice, uživanje u pitoresknim planinskim selima, pogled na netaknutu prirodu…

Ipak, što ako želimo i tijekom zimskog odmora malo vreve velegrada? Makar za jedan produženi skijaški vikend? Nekoliko je skijališta u našoj okolici koja zadovoljavaju taj uvjet – da se na njima može pristojno naskijati 2-3 dana, a usput i posjetiti kakav kulturni ili zabavni događaj u obližnjem gradu, ili samo uživati u šetnji i gastronomiji.

Najbliži veliki grad sa solidnim skijalištem u okolici je, naravno, Ljubljana. Tek pola sata vožnje od grada je udaljen Krvavec, česta meta hrvatskih skijaša. S 35 km staza, snow parkom i igloo selom, Krvavec je možda i najbolje slovensko skijalište, a pohvalna je činjenica da se njemu zna skijati sve do 1. svibnja. Cijene to i Britanci koji se ovdje znaju "zaletiti" na vikend zahvaljujući blizini zračne luke i jeftinim letovima. Nakon silaska s planine na raspolaganju je šetnja centrom Ljubljane s poznatim Tromostovljem, uspon na dvorac iznad grada s prekrasnim pogledom, večer u kazalištu ili na kakvom koncertu…

-.--.-

Istočno od nas je Sarajevo. Hvali se olimpijskim pedigreom budući da su na stazama obližnje Bjelašnice i Jahorine 1984. održane Zimske olimpijske igre. Skijaških staza je ukupno oko 30 km, a zadnjih je godina bilo ozbiljnih ulaganja u infrastrukturu kojim bosanska skijališta nastoje smanjiti zaostatak za europskim. Sarajevo je priča za sebe, dašak Orijenta u susjedstvu sa nezaobilaznim ćevapima, burecima, slasticama i, naravno, pravom crnom turskom kavom.

-.--.-

Još jedan grad koji se hvali olimpijskom poviješću (i to dvostrukom!) je Innsbruck. Austrijski je grad centar Olympia Ski Worlda, kompleksa od 280 km skijaških staza. Praktički iz grada se može žičarom dignuti na Nordkette, gradsko skijalište od 11 km staza i od kojih jedna doseže 70% nagiba. Nakon sportskih aktivnosti, u gradu se može uživati u kombinaciji austrougarskog šarma s modernim arhitektonskim dostignućima. Ovdje je i redovita postaja Novogodišnje turneje četiri skakaonice što se ne bi smjelo propustiti ako ste u Innsbrucku u to vrijeme.

-.-Goran Razić-.-

Na itinereru Novogodišnje turneje je i Garmisch-Partenkirchen. Skijalište udaljeno 90 km od Münchena s gradom je spojeno željeznicom tako da nema isprike da se ne okušate na njemačkom snijegu ako ste u posjeti prijestolnici Bavarske. Skijalište ima 60-ak km staza, na njemu se redovito voze i utrke Svjetskog kupa, a Garmisch je rodno mjesto olimpijske pobjednice Marie Höfl-Riesch. U Münchenu nikako ne propustiti posjet jednoj od tradicionalnih pivnica, tržnici Viktualienmarkt ili impresivnom Tehničkom muzeju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 25. prosinca 2013.   12:54h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Dok cekamo autora, ja procitah da su kod ulaganja u Sochi, tj. skijalista iznad njega a ispod Mt. Elbrusa, najveci problem tj. mogucu neisplstivost invensticije nalazi u cinjenici da nema milijunskog grada na 3 sati voznje, te da se to uzima kao kriterij izgradnje ski centara u svijetu.
  • Objavljeno: 19. prosinca 2013.   10:19h

    Član od:
    25.11.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Varaždin

    Da, baš se i ja čudim autoru ovog članka: a di je Maribor? Naspram Ljubljane i Sarajeva je sigurno bolji primjer.
    Te se u Mariboru doskijaš u sam grad, te je samo skijalište puno veće od Krvavca i Jahorine.
  • Objavljeno: 18. prosinca 2013.   06:48h

    Član od:
    04.12.2006.

    Mjesto:
    Slovenija, Ruše

    Mi trabunjamo....a gdje je autor članka, da pojasni kriterije???
  • Objavljeno: 17. prosinca 2013.   22:21h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Ma šalio sam se za Maribor... Naravno da je grad, naročito u skijaškom svijetu u kom caruju sela. Zapravo je među najvećim gradovima po ovom kriteriju!
  • Objavljeno: 17. prosinca 2013.   18:01h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    iako mi je Platak drag zbilja ne gledam na njega kao gradsko skijaliste, ono je samo najblize Rijeci ali daleko od toga kao sto je Sljeme
  • Objavljeno: 17. prosinca 2013.   17:32h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Kaj to onda znači da je Rijeka isto veliko mjesto, a ne grad?!? .
    Ali kako god okreneš jedino žice rade (doduše ne puno njih) iznad Maribora, Sljeme i Platak će malo pričekati
  • Objavljeno: 17. prosinca 2013.   17:06h

    Član od:
    04.12.2006.

    Mjesto:
    Slovenija, Ruše

    bilo kuda....wikipedia svuda....

    [Editirano] 17. prosinca 2013. u 17:07h
  • Objavljeno: 17. prosinca 2013.   16:45h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    pa ako Maribor nije grad onda neznam sto je, naravno postoji pun k vecih, ali i manjih ;)

    iako nikada nisam bio na Pohorju ( ) cujem da se na njega dolazi gradskim busom, e to je to!
    kao sto se nekada ( nisam se vozio ) moglo gondolom na Sljeme iz Zg-a

    evo sada gledam, kaze wikipedia da Maribor ima 114000 ljudi, pa zbilja je grad, pravi pravcati!
  • Objavljeno: 17. prosinca 2013.   16:25h

    Član od:
    04.12.2006.

    Mjesto:
    Slovenija, Ruše

  • Objavljeno: 17. prosinca 2013.   10:04h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " .....po tim kriterijama bi onda u toj konkurenciji bio jedini grad za skijanje Zagreb...milijonski grad i iznad njega staza za svijetski kup..
    "

    (Član skiman)

    Upravo tako

Prikazano 10 od 20 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 8052
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr