SKIJALIŠTA

»

NJEMAČKA

18.11.2009.      

Autor: Ivan Kašuba

Photo: Skijanje.hr

 

Sudelfeld

Prije 110 godina otkriven je prekrasan i jedinstven prirodni krajolik idealan za zimske sportove. Nekada tradicionalni pašnjaci prerasli su u jedno od najljepših skijališta u Njemačkoj.

Sudelfeld
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 491 km
udaljenost od Zagreba 521 km

Sudelfeld je skijalište smješteno u srcu bavarskih Alpa, iznad gradića Bayrischzella, u blizini austrijsko njemačke granice, na samo 80 km od Münchena. Tereni gotovo bez ijednog drveta, otvorene i široke livade s romantičnim planinama pružaju idealne uvjete za uživanje u zimskim sportovima. Iz Hrvatske, točnije iz Zagreba, treba prevaliti 521 km, dok je iz Rijeke kilometraža nešto manja i iznosi 491 km. Put vodi preko Slovenije prema Salzburgu te dalje prema Münchenu. Prilikom dolaska do njemačkog grada Rosenheima potrebno je slijedi putokaz za Innsbruck, te se odvojiti kod izlaska Oberaudorf, gdje počinje planinska cesta (Deutsche Alpenstraße) smjer Bayrischzell sve do parkinga ispod skijališta.

Idete li iz smjera Münchena prema Austriji, odvojiti se treba na izlazu Wayern te pratiti putokaz za gradić "Bayrischzell". Skijalište raspolaže s ukupno 2.500 parkirnih mjesta raspoređenih na 11 mjesta oko njega i većinom se nalaze tik uz samo skijalište, dok se alternativni parking može potražiti u obližnjem mjestu Bayrischzell, udaljenom svega 3 km te se besplatnim ski busom možete odvesti direkt do skijališta. Ukoliko se uputite prema skijalištu iz smjera Oberaudorfa, planinska cesta je redovito čišćena, no doza opreza uvijek je potrebna kao i zimska oprema u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta.

-.--.-

Na skijalište moguće je doći s dvije strane, no postoje 4 punkta gdje se kupuju ski karte, ujedno i 4 ulaza na staze te se ispod svakog nalazi parkiralište. Na svakom ulazu mogu se pronaći sanitarni čvorovi i restorani dok se škole skijanja, poligoni za djecu i iznajmljivanje opreme nalaze na središnjim točkama imenom Unteres Sudelfeld i Grafenherberg, a poneki i na samom skijalištu.

Prvi se smjestio na samom početku ceste koja vodi prema skijalištu iz Bayrischzella gdje je i ujedno i prva stanica ski busa. Izađete li ovdje, do sredine skijališta na 1.240 m nadmorske visine, gdje postoji mogućnost iznajmljivanja opreme, prevozit će vas jednosjed. Ostala 3 punkta Unteres Sudelfeld (1090 m), Grafenherberg (1130 m) i Rosengasse (1200 m) nalaze se ispod samih staza na sjeveroistoku skijališta, do kojih vodi prije spominjana planinska cesta i od tamo prevoze sidra i jedna dvosjedežnica.

Cijena karte za odrasle iznosi 27 Eura (podatak za sezonu 09/10, nap.a.), studenti, mladi do 18 godina i odrasli preko 63 godine plaćaju 23 Eura, dok je za djecu do 15 godina 14 Eura. Djeca mlađa od toga uz predočenje potrebnih dokaza skijaju besplatno. Skijalište ima mogućnost i kupnje karata na točkice. Kako je Sudelfeld član Alpenplus ski regije, želite li kupiti višednevnu kartu za cijelu regiju, ovdje to možete učiniti. Svakako treba spomenuti da je svaka srijeda poslije 13.01. Ladies day što znači da dame plaćaju kartu po dječjoj tarifi. Karte se izdaju na keycard sistemu za koji je potrebno 3 eura depozita, pa se tako nazad mogu dobiti na svim blagajnama od skijališta.

-.--.-

Skijalište ne odlikuje prevelika nadmorska visina, koja se proteže od 800 do 1.563 m, no specifična alpska klima i moderna oprema umjetnog zasnježenja, čije mogućnosti imitiraju prirodne procese bez dodatne kemije, pobrinut će se za dostatnu količinu snijega na većini staza. Sezona traje od početka prosinca, pa sve do kraja ožujka ili početka travnja, sve ovisno o vremenskim uvjetima.

Ukupno s 21 liftom, koji je raspoređen na 31 km skijaških staza (5 km laganih, 23 srednje i 3 km teških, nap.a.) uglavnom blage do umjerene strmine, predstavlja idealan izbor za školske grupe, obiteljska skijanja i manje zahtjevne skijaše. Nekoliko teških terena, pobrinut će se kako bi profesionalci i sladokusci dobili pun tretman za svoj novac. Cijelo skijalište je orijentirano prema sjeveru ili sjeveroistoku, pa tako neki dijelovi u popodnevnim satima znaju biti u sjeni, no zato pri jutarnjem izlasku sunca skijalište upija prve zrake i izgleda predivno.

Staze drže dosta dugo i dobro su uređene. Valja pripaziti jedino na stazu broj 9. koja upravo zbog svojih neravnina, velike strmine u početku i bočne nagnutosti na nekim dijelovima zaslužuje crnu markaciju. Za sve ljubitelje neuređenih staza u Sudelfeldu nećete ostati uskraćeni. Naime, prva polovica staze označena crnom markacijom, koja kreće od vrha jednosjeda prema dolini, se ne uređuje. Doduše nije pretjerane dužine (oko 100 m, nap.a.), no svojom strminom, velikim hupserima i dubokim snijegom bit će pravi test za svakog boljeg skijaša, a i mogućnost izleta izvan staza je uvijek otvorena.

-.--.-

Ostale staze su većinom plave i crvene, dosta široke i većinom blage te tako su pogodne za škole skijanja i učenje prvih koraka. Najljepšu, mogli bi izdvojiti crvenu stazu broj 2. Široka, te ne pre strma predstavlja odličan izbor za sve tehnike skijanja, ujedno ju povezuje novi četverosjed i mogućnost nastavka skijanja do doline. Što se liftova tiče, u Sudelfeldu je isti problem kao i kod većine malih bavarskih skijališta,  a to je 80 posto vučnica, koje višednevna skijanja čine zamornim. Skijalištem prevoze 3 sjedežnice (jednosjed, dvosjed i četverosjed, nap.a.) te čak 18 vučnica. Povezanost liftova je vrlo dobra, osim nekih malih dijelova koji nisu vrijedni spomena. Gužve na stazama ovdje nisu uobičajene no ponekad se znaju stvorit na liftovima, gdje se više staza spaja.

Od ukupno 11 restorana i barova, 10 ih je smješteno na skijalištu, od kojih većina ima i mogućnosti smještaja. Cijene su jednake kao i na ostalim skijalištima, možda su za pokoji Euro niže, ovisno o restoranu. Svakako treba preporučiti toplu čokoladu i kolač od jabuka s preljevom od vanilije u restoranu Waleralm (1.412 m) ispod crne staze broj 10., odakle puca predivan pogled na bavarske Alpe. To je ujedno i najviši restoran na skijalištu. Smještaj je komforan te ga je moguće pronaći ili na samom skijalištu ili u obližnjem Bayrischzellu, ovisno o željama. Domaćini i radnici su gostoljubivi što je i za očekivati od Bavaraca, točni, precizni i pouzdani.

Skijalište u ponudi, što na njemu što u obližnjem gradiću, osim skijanja ima i zimski zabavni park, snježni vrtić za djecu, skijaško trčanje, klizanje te snowtubing te tako zaokružuje svoju ponudu sa pregršt mogućnosti. Treba spomenuti kako je Sudelfeld već niz godina domaćin LG Snowboard FIS World Cupa i Skicross Europa cupa, koji se većinom održavaju u prvom ili drugom mjesecu.

Prirodan, sportski i obiteljski, mogli bi u tri riječi opisati ovo skijalište. Malo, ali jako lijepo, s širokim i pretežno blagim stazama, s romantičnim pogledom na vrhove Alpa, pruža jedinstven doživljaj u skijanju koji svakako treba isprobati. Ukoliko se zateknete u blizini, a željni ste uživanja u snijegu na bilo koji način, za jednodnevno ili vikend skijanje, svakako preporučamo posjet ovome ski centru.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 56400
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr