SKIJALIŠTA

»

OSTALA

25.12.2015.      

Autor: Skijanje.hr

 

Europa bez snijega, a Amerika pod debelim pokrivačem

Od posljednjih konkretnijih snježnih padalina prošlo je točno mjesec dana. U tom periodu Alpama vlada stabilna anticiklona koja nam osigurava stabilno, suho i vrlo toplo vrijeme.

Na prvi ovosezonski snijeg već smo zaboravili, a stabilno vrijeme se nastavlja i u zadnjem tjednu 2015. godine. Iako neki modeli najavljuju postupno zahladnjenje, nove padaline još uvijek nisu na vidiku.

-.--.-

Uvjeti za skijanje na većini skijališta su vrlo loši, a snijega nedostaje gotovo po svuda. Francuske Alpe tako nude nesvakidašnju situaciju u kojoj popularni (i najviši!) skijaški centar u Europi, Val Thorens (slike gore), gotovo uopće nema snijega na 2.300 mnv. Današnja slika s webcama nikako ne djeluje optimistično, no ono što je najgore, slično vrijeme se nastavlja i dalje (aktualna prognoza za Val Thorens - slika dolje).

-.--.-

No dok s jedne strane Europa s nestrpljenjem iščekuje novi snijeg, američka skijališta ponovo ne oskudijevaju sa snijegom. U Coloradu je prvi ozbiljniji snijeg pao još u listopadu, a na većini skijališta ga je prije Božića bilo preko 100-tinjak cm. U Beaver Creeku tako trenutno ima oko 90 cm, u Vailu 110, dok Aspen prekriva oko 150 cm snijega. Trenutna temperatura na većini skijališta u Coloradu kreće se ispod -10 stupnjeva Celzijevih. Ništa lošije nije ni na kalifornijskim skijalištima. Tako je primjerice u Squaw Valleyu (slika dolje) palo više od 50 cm snijega samo u jednom danu.   

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 28. prosinca 2015.   02:20h

    Član od:
    25.11.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    Tuzni su ti prizori na skijalistima bez snijega, konkretno, gledam web kamere u Nassfeldu i stvarno gotovo je bez snijega tamo, zalosno je to sto se moze vidjeti za ovo doba zime. Znalo je biti zadnjih godina dosta malo snijega u to vrijeme, ali ove godine stanje je ocigledno problematicno. Problem je sto vise taj manjak snijega nije lokalnog karaktera nego cijela regija suocena je s problemom, a to traje vec neko vrijeme, a po prognozi se bas i ne mogu ocekivati neke padaline slijedecih dana. Ski odredista koja su prijasnjih godina bila gotovo uvijek sigurna po pitanju snijega ove godine i mnoga od njih trpe. Prema svemu sudeci ako se ovakvi trendovi nastave slicne situacije mogle bi nas docekati i slijedecih godina. Prave zime sve kasnije pocinju i sve krace traju. Sve se to izokrenulo, generalno, vrijeme nije niti priblino primjereno dobu godine, pravo pitanje sto ocekivati slijedecih mjeseci, a prvenstveno u narednim godinama. Razliciti vremenski ekstremi sve su ucestaliji i sve se to medusobno odrazava na odreden nacin, vidjet cemo sto nas ceka i kako ce se to odraziti i na skijanje izmedu ostaloga. Nadajmo se da je ovakvo stanje samo privremeno te da se u buducnosti nece ucestalo nastavljati slicne situacije, iako je to vrlo upitno prema dosadasnjim isustvima iz posljednjih godina.

    [Editirano] 28. prosinca 2015. u 02:30h
  • Objavljeno: 26. prosinca 2015.   16:07h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Btw falili ste s slikom val Thorensa... na webcamu izgleda puuuuuno bolje....i radi skoro cijelo skijaliste!
  • Objavljeno: 26. prosinca 2015.   11:46h

    Član od:
    19.01.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Pred 7, 8 godina skijao sam oko Bozica i Nove na tri metra snjega na Voglu, Kaninu na metar snijega na Krvavcu, Goltama pa sam poceo bjezati u Francusku, Italiju, Austriju na vece visine a sad nemas kuda. Gledam bergfex sve otvotreno na 50% oko staza zelena travica. Nadamo se da je to samo jedna losa epizoda a ne trajna katstrofa od pocetka zime.

  • Objavljeno: 26. prosinca 2015.   06:13h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Uzas.....el Nino....! Ali ima nade....Prognoza se mijenja iza Nove, nesto sitno bi trebalo pasti i idu minusi dobri!

Prikazano 4 od 4 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 16468
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr