SKIJALIŠTA

»

OSTALA

08.09.2007.      

Autor: Ivan Dobrila, www.klifton-service.com Photo: Ivan Dobrila, Skipressworld.com 

Perisher Blue

Predstavljamo vam najveće australsko skijalište i najveće skijalište južne hemisfere - Perisher Blue.

Perisher Blue najveći je skijaški centar na južnoj hemisferi. Nalazi se u nacionalnom parku Kosciuszko, među prekrasnim snježnim planinama u južnom New South Walesu u Australiji. Skijalište se nalazi 450 km jugozapadno od Sydneya, odnosno na dva sata vožnje od glavnog grada Australije - Canberre.

Većina posjetitelja koja stiže na boardanje i skijanje dolazi iz okolice Canberre i Sydneya, ali i iz ostalih dijelova Australije. Polazišna točka za skijalište Perisher Blue je gradić Jindabyne, u podnožju nacionalnog parka Kosciuszko, od kojeg je udaljen 33 km. Za vezu između gradića i skijališta na raspolaganju stoji skijaški vlak, koji je izgrađen zbog velikog broja posjetilaca te zaštite samog nacionalnog parka. Vlakom se do skijališta stiže za samo 10 min.




Skijalište se sastoji od četiri manja skijaška mjesta, Perisher Valley (1.720 m), Smiggin Holes (1.680 m), Guthega (1.640) i Blue Cow (1.890 m), koja se prostiru na 1.245 hektara.

Perisher Blue pogoni 50 ski liftova, a za sve zainteresirane tu su 4 Snow Parka te Half Pipe. Skijalište je vrlo prostrano, s raznolikim tipovima staza, za početnike, napredne i odlične boardere i skijaše. Jedna stvar ipak pričinjava veliki problem australskim skijalištima, a to je vjetar. Zbog toga su izgrađene mnoge vučnice (sidra i tanjurići), dok samo manji broj sjedežnica stoji na raspolaganju skijašima.

Pejzaž u okolici skijališta je iznimno zanimljiv, te umnogome različit od onog na koji smo navikli u Alpama. Konkretno, drveće je sasvim drugačije vrste; nema borova i velikih stabala, već samo nisko raslinje i zimska verzija Eukaliptusa - Snowy Gum Tree!

Prosjek snježnih padalina u posljednjih 15 godina bio je 1.9 m u sezoni. Skijaška sezona počinje prvog vikenda u lipnju, i završava sredinom listopada. Za razliku od prosjeka, prošla sezona bila je druga najlošija sezona u povijesti, dok tekuća ulazi među prvih 5 (u trenutku pisanja ovog članka na skijalištu je 1.5 m snijega, nap.a.).

Australski snijeg je zaista poseban - uglavnom je vlažan, osim prilikom svježih padalina, kada je vrlo suh, ali ga gotovo nikad ne padne puno kao u Hrvatskoj bližim krajevima.

Bordanje i skijanje po dubokom snijegu vrlo je rijetko, a i kada padne novi snijeg to je približno nekih 20-30 cm. Snijeg je izrazito grub zbog stalnog topljenja i ponovnog zamrzavanja te učestalih vjetrova.

Skijaške staze su relativno kratke, te uglavnom prevladavaju staze srednje dužine, s dosta poveznica. Klasifikacija staza je nešto drugačija od ostatka svijeta. Dijele se na zelene 22% (lagane), plave 60% (srednje) i crne 18% (zahtjevne). Najduža staza na Perisher Blue skijalištu broji 3 km dužine, s visinskom razlikom od 355 m. Najviša visinska točka iznosi 2.054 m, a najniža 1.605 m.

Topovima je pokriveno 40 hektara staza, sa 154 snježna topa i 19 ratraka. Gondola na skijalištu nema, ali postoje moderne 8-sjedežnice, dok je najviše (ukupno 4) dvosedežnica. Tu su još 2 trosedežnice, 21 sidro, 4 baby lifta, te pokretne trake za početnike. Kapacitet skijališta je 52.903 skijaša na sat. Noćno skijanje postoji, a radi utorkom i četvrtkom.

Perisher Blue posjeduje četiri vrhunska snowparka. Početnički park s 2 kickera od 3 m, box od 3 m, rail dugačak 3 m i corner. 2 parka za naprednije korisnike, sa 6-8 kickera od 5-12 m, velikim izborom railova i boxova svih oblika i dužina. Za napomenuti je da gotovo svakodnevno mijenjaju oblik i dužinu parka.

Postoji i Pro park za najnaprednije boardere i skijaše, te se sastoji od 4 pro kickera (14, 16, 18 i 22 m), te pro boxova i railova od 8 i 10 m dužine. Od nedavno postoji i najduži rail na svijetu, od 80 metara dužine (!!!). Halfpipe je dug 150 m, te širok 17 m s wall-ovima od 5 m. Svi parkovi su svakodnevno uređivani!

Cijene ski karata su izrazito visoke, jer 6-dnevna ski karta košta, primjerice, 492 dolara (2.215 Kn), ali ako se uzme paket ski karta i škola skijanja, ili boardanja, sve skupa iznosi 533 dolara (2.400 Kn). Time uprava potiče ljude da nauče pravilno boardati i skijati, iako još uvijek postoji veliki broj ljudi, pogotovo azijskog podrijetla, koji vrlo lošom tehnikom često ugrožavaju ostale ljude na skijalištu. S druge pak strane, Australci su vrlo uporni skijaši i borderi, ne odustaju ni kada pada kiša nego još i zakazuju privatne satove... ništa im ne smeta!

Noćni život je raznovrstan. Od gostovanja bandova, vrhunskih DJ-a, koji dolaze iz cijele Australije, do raznih koncerata za nešto stariju publiku. U svakom slučaju, pronađe se za svakoga po nešto.

Ono što je nas posebno rastužilo je činjenica kako nema velikih Apres Ski partya kao na europskim skijalištima, ali solidan nadomjestak su odlični australski pubovi.

U Bowling klubu može se dobiti vrč pive (1.125 ml) za relativno jeftinih 9 dolara, a uobičajena cijena pive u boci je 5 dolara. Cijena hrane je dosta visoka, u prosjeku tjesteninu možete pojesti za 15 dolara, hamburger za 8 dolara, a gazirana pića možete popiti za 3 dolara. Istaknuli bi još i odličnu Thai i kinesku kuhinju, s prvoklasnim odrescima za 25 dolara, te porcije raznih azijskih specijaliteta za 9 dolara po osobi.

Riječ je o jakom skijaškom središtu, koje svakako valja posjetiti pruži li vam se prilika. No dojam da su europska skijališta na puno višoj razini i dalje je prisutan.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 144475
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr