SKIJALIŠTA

»

SLOVENIJA

09.02.2006.      

Autor: Goran Razić

Photo: sc-bela.si i arhiva Skijanje.hr

 

Bela

SC Bela smješten je na području Dolenjske, Bele krajine i Suhe krajine, u neposrednoj blizini Novog mesta i Semiča, stotinjak kilometara od Zagreba. Jedno od manje poznatih slovenskih skijališta, no blizu granice s Hrvatskom, isplati li ga se posjetiti?

Bela
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 132 km
udaljenost od Zagreba 105 km

Od Zagreba put vodi ili preko Novog mesta ili preko Karlovca pa na Bosiljevo i onda preko Metlike do Črmošnjice. Od Novog mesta direktno se ide putem za Črmošnjice, no kako ne bi bilo sve jednostavno pobrinuli su se slovenski prometni putokazi.

Putokazi su u tom dijelu Slovenije vrlo loši, tako da neće biti rijetkost ako naiđete na putokaz koji je okrenut na način da vam nije vidljiv, ili da jednostavno ne postoji. Uz pomalo lutanja te odabiranja puta prema "pravoj" Črmošnjici (postoje dvije, nap.a.), za cca sat i pol do dva sata stići ćete do parkinga skijališta.

Skijalište se proteže na visini od 700 do 965 mnv i prema papirima ima 8 km staza.

Preciznijim mjerenjem otkrili smo da taj podatak nije baš istinit. Sukladno mišljenju novinara Skijanje.hr-a kilometara staza ima ipak nešto manje.

Skijalište ima 6 ski liftova, od čega je jedna trosjedežnica i čak pet vučnica. Prema parkingu, koji je čuvan i dovoljno velik, spuštaju se dvije crvene skijaške staze, s tim da se druga pred kraj pretvara u plavu.

Staze su podjednake dužine, od 1,3 km, i pripremljene su umjetnim snijegom, no prilikom našeg obilaska snijeg nije bio visoke kvalitete, te isto tako i ne prevelike debljine. Ono što je pohvalno je podatak da paralelno uz te dvije staze, a na kojima je ujedno i najveća frekvencija ljudi, voze čak dvije vučnice te sjedežnica, tako da se gužva sasvim dobro uspijeva razrijediti.

Preostali dio skijališta okrenut je na drugu stranu i do njega se dolazi isključivo s vrha (nakon silaska sa sidara ili sjedežnice). Na toj strani postoje tri staze, po papirima i četiri, no zadnja je samo staza koja se razdvaja i dolazi na isto. Staze s te strane su dužine od 450 do 500 m i na njima se ne bilježi tolika gužva. Crvenog su i plavog karaktera, a pokrivene su dvjema vučnicama (sidrima).

Želite li obnoviti svoje skijaško znanje, ili pak krenuti s prvim skijaškim koracima, skijaški centar Bela ima i svoju ski školu, popularnog imena "Roški medvedi".

Parking se ne naplaćuje, dok je cijena dnevnog ski passa za odrasle cca 16 eura (podatak iz sezone 2005/2006.). Gostima su na raspolaganju dva ugostiteljska objekta no niti jedan nema sanitarni čvor, stoga smo dojma kako nedostaje jedan malo veći restoran koji bi imao ipak malo bolju ponudu.

Na samom skijalištu moguć je i najam skijaške opreme tako da i u slučaju da nemate svoju, ne morate brinuti. Prema navodima djelatnika skijališta, budući da su uvjeti vrlo dobri, moguć je budući razvoj i noćnog skijanja, kojim bi se osvijetlila crvena staza u dužini od 1,3 km. Osim noćnog, već sad u ponudi stoje i staze za skijaško trčanje te staza za sanjkaše, a kao najbolji dokaz tome kako mali skijaški centar može biti vrlo aktivan i raznolikog sadržaja ide i podatak da se na Beli redovito održavaju utrke lokalnog skijaškog kluba, "Krka Rog", a koji broji čak 1000 skijaša.

Skijalište koje je malo veće od Sljemena, i s većim brojem vučnica, svakako je dobar odabir za dnevno skijanje, pogotovo uzme li se u obzir blizina od Zagreba. Dojma smo da je ljudima iz karlovačke regije ovo vrlo dobar izbor, jer nakon malo vožnje imaju prilike uživati na sasvim solidnom, malom skijalištu.

Mali skijaški centar, lokalnog karaktera, spada u tzv. "treću ligu" slovenskih skijališta, no to nikako nije nedostatak.

Male gužve, domaća atmosfera, jeftinije ski karte te solidne rekreativne staze, naći će svoje ljubitelje među mnogim skijašima i boarderima. Još kad bi se popravila kvaliteta podloge, kada bi se postavila novija sjedežnica, te kada bi postojao jedan pravi restoran, našoj sreći ne bi bilo kraja... ili možda tražimo previše?

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 24718
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr