SKIJALIŠTA

»

SLOVENIJA

21.10.2008.      

Autor: Elinka Barišić 

Slovenija: Noviteti u sezoni 08/09

Rado posjećena slovenska skijališta i u ovu sezonu ulaze s novim tehnološkim pomacima

Slovenska skijališta iz godine u godinu sve više tehnološki napreduju, držeći tako korak sa susjednim i bogatijim skijalištima u Austriji i Italiji. I sezona 08/09 donijet će ponešto novih žičara koje će zasigurno obradovati hrvatske skijaše i bordere.

Slovensko "najsmučišče" koje je u samom vrhu i slovenskog i hrvatskog izbora za najbolje skijalište godine, Krvavec, u ovoj će sezoni imati još jednu novu sjedežnicu. Nakon što su prije nekoliko sezona postavili šesterosjed "Vrh Krvavca" koji je bitno rasteretio gužve na skijalištima, na red je došla i jedna od najstarijih sjedežnica na skijalištu, dvosjed "Tiha dolina". Na njeno mjesto postavljena je nova četverosjedežnica s pokretnom trakom. Postavljanje nove sjedežnice uzrokovalo je i modifikacije na stazama, pa će se tako izmijeniti i gornji dio staze Ror. Kako bi protok skijaša bio nesmetan, te kako ne bi dolazio u koliziju sa skijašima koji silaze sa nove četverosjedežnice, skijati će se moći s lijeve i desne strane gornje stanice sjedežnice (vrijedi samo za gornji dio). Isto tako, u izgradnju kreće i manji skijaški tunel, koji će skijaše voditi od gornje stanice Tihe doline prema Njivicama. Tunel će imati sasvim blagi pad od 5%, a dug će biti 8 metara, dok će njegova širina iznositi 30 m.

I Mariborsko Pohorje ove će sezone dobiti novi, dva kilometra dugi šesterosjed s kupolama protiv lošeg vremena. Cijela investicija vrijedna je 9 milijuna eura, a proizvođač nove sjedežnice koja će nositi ime "Pisker" je Leitner. Pisker će povezivati sektore Areh i Ruš, a gradnja nove žičare otvorit će i nove skijaške staze.

Zasigurno jedan od najvećih noviteta u sezoni 08/09 trebao je biti spajanje Kanina s talijanskim skijalištem Sella Neveom. Iako su radovi u već poodmakloj fazi i krajem protekle sezone se najavljivalo kako će spoj biti otvoren već ove sezone, nedavno je pristigla vijest kako se cijela priča odgađa na godinu dana. Razlozi kašnjenja su manjkava papirologija te zakašnjelo ishodovanje građevinske dozvole, što je pomaknulo i početak gradnje završne faze, koja će tako morati pričekati ponovno proljepšanje vremena idućeg proljeća i ljeta.

Kako to i inače biva, novu sezonu obilježit će i nove, skuplje cijene ski karata. No o tome detaljnije u posebnoj temi, posvećenoj ovosezonskim cijenama karata.

I za kraj jedan novitet iz Slovenije koji ne dolazi sa skijališta, ali će skijašima definitivno olakšati i ubrzati putovanje do istih. Nakon dugo godina konačno je probijen te pušten u rad tunel ispod Ljubljane. Tako više nije potrebno s autoceste, putujete li iz pravca Rijeke ili Zagreba, ulaziti u Ljubljanu te nakon niza semafora, kraj teniskih terena skretati desno ponovno za autoput, već je autocesta sad kompletirana i nema potrebe izlaziti s nje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 244038
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr