SKIJALIŠTA

»

SRBIJA

02.07.2013.      

Autor: Goran Razić 

VIDEO: MoReSCE Summit na Kopaoniku probio led

Kopaonik je proteklog vikenda bio domaćin prvog međunarodnog summita posvećenog prvenstveno razvoju skijališta. 30-ak govornika te stotinjak uzvanika i novinara imalo je prilike prisustvovati vrlo zanimljivom okupljanju.

Kada se početkom ljeta na nekom skijalištu okupi kritična masa stručnjaka iz skijaške industrije, a sve s inicijativom najviših državnih struktura, onda je jasno da je interes za razvoj skijaškog businessa u ovoj regiji neupitan. 

Organizaciju Summita odradili su tvrtka Skijališta Srbije, Centar za istraživanja i studije turizma iz Novog Sada te Udruženje hotelijera Kopaonik. Trodnevna izlaganja ponudila su brojne zanimljive teme iz više raznih segmenata razvoja skijaških centara. Tako su se mogla čuti predavanja o izradi master planova koji su temelj razvoja bilo kojeg turističkog odredišta. O toj temi pričao je predsjednik tvrtke Ecosign, koja je u posljednjih 35 godina odradila više od 200 master planova za brojna svjetska skijališta, među kojima su i centri iz europskog pa i svjetskog "topa 10". Paralelno s time mogla su se čuti iskustva razvoja i planiranja izgradnje Whistlera, La Moline, ali i Zermatta te Silverette Montafon te mnogih drugih skijališta poput bugarskih ili ukrajinskih zimskih centara. 

Svoj doprinos u tehnološkom smislu svakako su dali i predstavnici Skidate, Dopplemayra i Leitnera, ali i Liskia te agencija koje se direktno bave organizacijom sigurnosti na skijalištima. Nekoliko riječi te statističkih podataka dali su i predstavnici udruženja europskih skijališta, brojni konzultanti iz skijaškog businessa, predsjednik Svjetske turističke organizacije itd. 

Isto tako na panelu su aktivno prisustvovali i predstavnici slovenske, srpske, ali i hrvatske Gorske službe spašavanja, koji su još jednom okupljenima prenijeli svoja iskustva, teškoće i metode spašavanja na skijalištima. 

Kako je osim edukacije i razmjene iskustava jedna od glavnih smjernica bila i dodatna promocija srpskih skijaških centara, novinari su imali prilike pobliže upoznati Kopaonik, ali i čuti planove razvoja ostalih skijališta u okruženju. Zanimljivo je bilo čuti faze razvoja Kopaonika koji je do sada nekoliko desetaka milijuna eura već uspješno investirao u sve kvalitetniju mrežu žičara, topova, ratraka, ali i prilaznih cesta, parkinga te komunalne infrastrukture poput kanalizacije, dalekovoda itd. Sve to već je do prošle godine rezultiralo povećanjem broja dolazaka stranaca na srpska skijališta kojih je nekad bilo samo 7%, dok je sada taj broj samo malo niži od 40%. 

Osim Kopaonika i Tornika, u koje je već puno uloženo i koji će se i dalje razvijati svaki prema svojim planovima, na panelima su se mogli čuti i planovi ulaganja u Staru planinu, svojevrsni skijaški dragulj istočne Srbije, a za koju Ecosign ima već spreman master plan koji u najoptimističnijim varijantama predviđa kapacitet skijališta dostojan za skidanje s trona nekih od najvećih europskih ali i svjetskih skijališta. No za povratak u realnost ipak su bili zaduženi lokalni politički dužnosnici koji iako s puno optimizma ipak daju do znanja da će razvoj biti dug i mukotrpan, ali smjer napretka je barem jasan. 

Nakon svega preostaje jedino žal da ovakvom događanju koje je osim edukacijske naravi nudilo puno i u onom neslužbenom i teško mjerljivom smislu kao što je prikupljanje iskustva, profesionalnih spoznaja, ali i mogućnosti uspostave vrijednih veza i poznanstava, nije prisustvovao gotovo nitko iz Hrvatske. Ako ne računamo pripadnike hrvatskog GSS-a jasno je da jedino vlasnicima hrvatskih skijališta, ili barem onoga što je od njih ostalo, ovakav summit očito nije bio zanimljiv.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 03. srpnja 2013.   17:54h

    Član od:
    14.06.2006.

    Mjesto:
    Kanada, Kelowna

    ...a jednog dana cemo mozda i imapti skijalista pa ce onda biti i predstavnika! ...ili da sve dademo u najam Skijalistima Srbije???

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 136943
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr