SKIJALIŠTA

»

ŠVICARSKA

09.02.2011.      

Autor: Ante Pašalić 

Laax

Jedno od najvećih švicarskih skijališta nudi 220 km staza te ponajbolji noćni provod u Alpama. Predstavljamo vam Laax.

Laax
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 710 km
udaljenost od Zagreba 824 km
 

Laax se može pohvaliti dugim i raznovrsnim skijaškim stazama, izloženim južnoj sunčanoj strani. Skijalište je moderno opremljeno, a u ponudi ima i jedan od najvećih snow parkova u Europi. Noćni život također je jedan od glavnih aduta ovog prekrasnog švicarskog skijališta.

Do Laaxa možete doći preko Italije i to putem Ljubljane, Udine-Milano(A4), Como(A9), San Bernardino pass, pa prema Churu, prije kojeg je potrebno skrenuti za Disentis/Flims. Nakon izlaska s autoceste za desetak minuta dolazi se do mjesta Laax. Postoji nešto duža alternativa okolnim putem preko Salzburga i Műnchena, pa prema Churu, no ipak preporučujemo talijansku varijantu.

Mjesto se nalazi u Graubünden regiji, a dijeli se na tri manja mjesta: Falera, Laax i Flims. Mjesta ukupno broje ne velikih tisuću stanovnika. Ono po čemu je Laax vjerojatno najpoznatiji je održavanje Burton European Opena, najvećeg otvorenog snowboard natjecanja u Europi, a koje se održava svake godine u siječnju. Laax je u nekoliko navrata proglašavan najboljim skijalištem na svijetu prema nekim časopisima, a u geografskom smislu je najpoznatiji kao mjesto gdje izvire rijeka Rajna.

-.-Skijanje.hr-.-

Staze su na jednom dijelu dosta položene te su uglavnom plave markacije. No prema dolini, sve su gotovo crvene ili crne te je konfiguracija terena odlična. Cijelo skijalište opskrbljuje nekoliko velikih gondola, koje vas direktno voze do vrha, a opcija je i nekoliko presjedanja na modernim četverosjedežnicama i šesterosedežnicama.

Staze su duge, široke i s obzirom na kapacitet skijališta relativno prazne. Raznovrsnost, isprepletenost staza i odlična konfiguracija terena je ono što Laax čini odličnu tjednu destinaciju. Na vrhu La Siala (2.810 mnv), koji strši preko puta Vorab ledenjaka, moguće je pronaći velik broj crvenih i ponešto plavih staza, koje završavaju u Flimsu. Crap Sogn Gion (2.228 mnv) je centralno mjesto cijelog skijališta. Osim mnogobrojnih dućana ski opreme, restorana, kafića, snowparka pa čak i umjetnih stijena za penjanje, sjecište je skoro svih staza.

-.-Skijanje.hr-.-


Od tuda se pružaju spustevi prema sva tri mjesta (Falera, Laax i Flims), odnosno uspon prema vrhu Vorab (3.018 mnv) preko Crap Masogn (2.477 mnv). Na stazama na samom vrhu prevladavaju vučnice, no napomena je da su staze jako blage, odnosno ravne, što se može uzeti ipak kao određena mana ovom prekrasnom skijalištu. Kako su staze isprepletene, a većina ih leži na savršeno konfiguriranim terenima, freeridea ne nedostaje, tako da na powder dan staze ne morate niti koristiti. Cijelo skijalište je okrenuto prema jugu, pa je gotovo cijeli dan izloženo suncu, što je još jedna karakteristika Laaxa. Napomenimo da se na skijalište može doći iz sva tri mjesta i to s ekspresnim gondolama, koje vode do samog vrha, a jedino iz mjesta Falera vodi šesterosjedežnica. Staze i gondole su izuzetno dobro povezane, a kompletna transportna infrastruktura skijališta je gotovo u potpunosti nova.

-.-Skijanje.hr-.-


Jedini minus, iz našeg kuta gledanja, je udaljenost od Hrvatske (oko 800 km, nap.a.), sve ostalo je na zavidnoj razini i podređeno upravo boravku i uživanciji na snijegu. Ovo švicarsko skijalište je idealno za skijaše/snowboardere svih nivoa, od početnika do profesionalaca.

Ljeti je u funkciji glečer Vorab, koji se nalazi na 3.018 metara nadmorske visine, no bitno je spomenuti da rade samo dvije staze te snowpark koji je otvoren u predsezoni.

-.-Skijanje.hr-.-


Snowpark


Podijeljen je u tri dijela, s malim početničkim parkom s doslovno nekoliko mini elemenata, na kojima će vaši prvi koraci u freestyle svijetu biti izuzetno lagani i sigurni. Zatim slijedi središnji park, u kojem caruje nekoliko desetaka boxova i railova svih dužina, širina i oblika, definitivno odredište svih jibbera. Pro park se pak dijeli na profesionalni Halfpipe, zbog kojeg bezbroj raznih reprezentacija svijeta dolazi na trening, uključujući našu Anju, Nikolu i Morenu. Osim halfpipea, postoji tri velika kickera namijenjena profesionalcima, jer najmanji je od 15 metara pa na dalje. Park se uređuje na dnevnoj razini, osim Pro dijela s kickerima, koji se "pušta u promet" tek nakon Burton European Opena.

Gastronomska ponuda je izuzetno bogata u svim restoranima, a preporuka su manje brvnare i restorani na samom skijalištu koji će vam osim iskonske švicarske atmosfere ponuditi i odlična jela i pića.

-.-Skijanje.hr-.-

Noćni život je raznolik te se koncentrira u tri mjesta podno samog skijališta. Klubovi poput Boarders Palace i Caprilounge Bara su odlična mjesta za tulume, a pretežito mlada populacija posjetitelja garantira nezaboravne provode. Za one mirnijeg duha romantična Falera sa svojom autohtonom arhitekturom je savršena za odmor. Sva tri mjesta imaju restorane, pošte, kafiće i dućane, tako da vam je gotovo sve nadohvat ruke. Bitno je spomenuti i da se parking naplaćuje 5 CHF dnevno te su brojni automobili parkirani tik do glavne gondole.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 02. prosinca 2011.   23:34h

    Član od:
    02.12.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Udaljenost se brzo zaboravi kada dođete i vidite tu ljepotu, a i nije toliko skupo osim ako niste u hotelima. Osobno, puno bolje i ljepše od Francuske koja je također daleko,a kvaliteta staza, apartmana, chaleta i ostalih sadržaja je na najvišem nivou.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 192127
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr