21.09.2007.      

Autor: Goran Vukelić 

Bombardino

Bomba u čaši, servirana na talijanskim snježnim stazama, promrzlim skijašima brzo vraća rumenilo na obraze i osmijeh na lice.

Bombardino je piće koje ćete obavezno naći u ponudi barova na talijanskim skijalištima, a kombinacija slatko-alkoholno-zagrijano zaslužna je za popularnost ovog napitka.

U osnovi, piće se spravlja od tri glavna sastojka: 1/3 šlaga, 1/3 vov-a i 1/3 brandyja. Vov je talijanski naziv za slatki liker od jaja čija receptura datira još od sredine 19. stoljeća, a nastao je u jednoj ljekarni u Padovi. Zagrijani se liker od jaja pomiješa s brandyjem te posluži u čaši za irsku kavu. Na vrh se još doda šlag i uživanje može početi!

Legenda kaže da je prvi Bombardino ispijen u pokrajini Lombardiji, na skijalištu Livigno 1974. g. Četvorica prijatelja koji su zimu provodili na planini u rifugiu Mottolino razmišljali su kako se zagrijati pod naletima ledenog vjetra i snijega. Studiozan pristup zadanoj temi doveo je do zaključka da će svrsi najbolje poslužiti lagano zagrijana kombinacija likera od jaja, viskija i mlijeka. Probavši je, jedan je gost uzviknuo: "Accidenti! È una bombarda!" (u slobodnom prijevodu: "Dovraga! Pa to je top!"). I piće je dobilo ime!

S vremenom, mlijeko se zamijenilo šlagom, a viski brandyjem. No, ljubomorno čuvan recept ipak je došao u ruke konkurenciji zahvaljujući jednom potkupljivom zaposleniku rifugia Mottolino. Od tada, Bombardino je postao opće mjesto na karti svakog bara uz skijaške staze u Italiji.

Razvile su se i varijante napitka, poznate pod nazivima Calimero (espresso kava, vov, šlag), Pirata (rum, vov, šlag) i Scozzese (viski, vov, šlag). Danas postoji i gotovi Bombardino koji se može kupiti u gotovo svakoj prodavaonici hrane i pića. Ipak, rustikalni ambijent rifugia uz stazu potpomognut snijegom pokrivenim Alpama prirodno je mjesto za ispijanje Bombardina.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 240464
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr