14.11.2010.      

Autor: Elinka Barišić 

Carski drobljenac (Kaiserschmarrn)

Neizostavni desert svih austrijskih i bavarskih skijališta. Ako ga poželite i doma spremiti, ništa jednostavnije - evo recepta.

Pored germknedli, koje su vjerojatno najpoznatiji skijaški desert, barem što se austrijskih i bavarskih skijališta tiče, nakon neizostavnih štrudela od jabuke (apfelstrudel) ili sira (topfenstrudel) najčešće nuđen desert je Kaiserschmarrn.

Naš prijevod ovog jela je carski drobljenac, od njemačkog Kaiser = car, te schmarrn =  mrvice, komadići. Iako podsjeća na neuspjeli rezultat pečenja palačinki, recept za ovo jelo se ipak donekle razlikuje od klasičnog za palačinke.

Za 2 (malo gladne) ili 1 (jako gladnu) osobu potrebno je pripremiti:

- 2 jaja
- 6 dag glatkog brašna (može i pola glatkog, pola oštrog)
- 125 ml mlijeka
- jušna žlica šećera (oko 15g)
- malo soli
- ulje ili maslac za pečenje
- šećer u prahu za posipanje
- umak po želji
- po želji grožđice i/ili rum i/ili vanilin šećer

-.--.-

Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Pomiješati mikserom žumanjke sa šećerom, brašnom, mlijekom i prstohvatom soli u jednoličnu smjesu. Po želji se može dodati ruma, ako želite slađe i mirišljavije može i vanilin šećer, a za one koji ih vole mogu i grožđice (njih umutite rukom, ne mikserom). Posebno ulupati bjelanjke u čvrsti snijeg te pažljivo umješati u prvu smjesu.

-.--.-U velikoj tavi zagrijati ulje ili maslac te u nju ubaciti smjesu (ako imate više smjese ili manju tavu, pecite u više tura). Kada se "palačinka" zarumeni s jedne strane okrenite je na drugu i ne brinite ako se pritom raspadne. Tako i onako ćete ju nakon još par minuta krenuti komadati kuhačom na neravnomjerne komade, koje još malo popržite sa svih strana.

Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Austrijanci tradicionalno uz ovo služe umak od kuhanih jabuka ili šljiva, no u nedostatku istog možete improvizirati s pekmezom od šljiva (kao mi na naslovnoj fotografiji), šumskog voća, jagoda i sl.

Dobar tek! 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 197801
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr