30.11.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Ozljede na skijanju - meniskusi

Često imamo priliku da je netko na sportskim aktivnostima ozlijedio meniskuse. Ta vrlo česta ozljeda nekako je postala stalni pratitelj gotovo svih sportova ne samo skijanja.

Menikusi kao svojevrsni shock absorberi i kontrolori trenja između kostiju u koljenu donose manje fatalne ozljede, iako bolne i neugodne, a često su posljedica ozljede ligamenata koljena. Predstavljaju dio koljena koji se najčešće ozljeđuje. Građeni su obliku slova C i nalaze se sa vanjske (kolateralni) i unutarnje (medijalni) strane svakog koljena. Meniskus ima nekoliko fukcija:

Stabilnost - Kao sekundarni stabilizatori, ako su u dobrom stanju djeluju kao stabilizatori ligamenata, a najefikasniji su kad su okolni ligamenti također neoštećeni.

Podmazivanje i čuvanje kostiju - Budući da djeluju kao svojevrsni odjeljivači između femora i tibie sprečavaju trenje i oštećivanje između te dvije kosti i omogućuju difuziju zglobne tekućine koja prekriva krajeve kostiju i na taj ih način štiti i u zrelijim godinama sprečava artritis.

Apsorbiranje i amortizacija udaraca - Meniskusi sprečavaju djelovanje jakih sila direktno na zglobnu hrskavicu i na taj je način čuva.


Ozljede najčešće nastupaju pri jakom i naglom zavrtanju koljena, posebice kad je težina cijelog tijela baš na jednoj nozi, tj. koljenu koje se okreće, odnosno savija (odnso kad se tibia i femor po vertikalnoj osi zakreću u suprotnim smjerovima). Tada se meniskus može naći između femora i tibie i dolazi do oštećenja ili pucanja meniskusa. Vrlo često prati ozljede prednjeg križnog i/ili medijalnog ligamenta koljena.

SIMPTOMI

Često se sa puknutim ili oštećenim meniskusom osoba može čak i normalno kretati. No, nakon nekoliko dana nakon ozljede može doći do ukrućivanja i oteklina, nakupljanje tekućine (tzv. voda u koljenu), i naravno, bol. Bez tretiranja ozljede, okrhnuti dio meniskusa može slobodno šetati po zglobu uzrokujući često ukočenost koljena obično pri 45 stupnjeva. Kad posjetite doktora, on će vas vjerojatno uputiti na RTG snimanje i naposljetku eventualno na MR (slika desno pokazuje snimku magnetne rezonancije koljena ša oštećenjem meniskusa obojanim u crveno radi lakšeg uočavanja).


Meniskus može (na)puknuti na nekoliko načina (slika lijevo); longitudinalno, kao što se događa većini aktivnih sportaša, rjeđe puca radijalno, dok se kod starijih osoba javlja degenerativna promjena sa oštećivanjem unutranjih bridova meniskusa.


Lakše ozljede se tretiraju na konzervativan način klasičnim i svima dobro poznatim metodama: mirovanjem, hladnim oblozima, elevacijom noge i anti inflamatornim (protiv upala) analgeticima. Vanjske strane meniskusa su prokrvljene, što znači da se manje ozljede sa vanjske strane mogu zaliječiti same od sebe i to manja puknuća jednostavnim mirovanjem. No, u slučaju potpunog puknuća ili ozljeda koje nisu s vanjskih perifernih strana i odvajanja fragmenata meniskusa, bit će potrebna operacija, imobilizacija i nakon toga neizbježna rehabilitacija. Operacija meniskusa spada u rutinske stvari, i nakon artroskopskog zahvata, samo od operacije meniskusa se možete potpuno oporaviti u prosjeku u roku četiri tjedna, no rehabilitacija i oporavak mogu potrajati dulje ovisno o stupnju ozljede i složenosti operativnog zahvata.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 27280
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr