19.09.2004.      

Autori: Željko Mihalić, Petra Milašinčić 

Skijanje i prehrana po zoni

Kako je u posljednje vrijeme sve popularnija prehrana po zoni, kako je naziva njen autor dr. Barry Sears, evo i kratkog vodiča kako probati uskladiti prehranu i omiljene nam sportove na snijegu.

Budući da svi pomalo razmišljamo zimskim praznicima, o provoda na snijegu i svježem planinskom zraku, vjerujem da i dobar dio vas razmišlja o tome kako se što bolje pripremiti za ipak nešto povećane napore. Osim fizičkih priprema mišića i vježbi rastezanja i zagrijavanja, možete se dobro pripremiti i prehranom.
Ne znam koliko je vas ikada čulo za prehranu u zoni i koje sve benefite ovakva prehrana donosi, barem kako tvrde njezini zagovornici, no donosimo vam mali osvrt na to kako poneki nutricionisti vide pripremu za snijeg putem jelovnika.

Prehrana može uvelike pridonijeti vašem fizičkom stanju, bolovima u zglobovima i mišićima. I iako ćete često čuti kako je za sportaše iznimno važan unos ugljikohidrata, nutricionisti koji se zalažu za primjenu "zonske prehrane" ipak malo drugačije vide kompletno stanje stvari, pogotovo za rekreativce.

Počnite od doručka, koji je iznimno važan. Zona kaže da pripravite balansirani doručak od proteina, ugljikohidrata i bjelančevina u zonskim omjerima (link), tako da si priskrbite dovoljno energije za nekoliko sati skijanja. Budete li za doručak jeli uglavnom ugljikohidrate (kruh, žitarice, alkohol, slatko.....) vrlo ćete brzo biti u hipoglikemiji v(snižena razina glukoze u krvi) i mogli biste sami sebe uloviti kako već u 11 sati sjedite za stolom s tanjurom pečenih krumpira ili tjestenine.

Ako vam je namjera cjelodnevno skijanje, nemojte se prejesti za ručak, jer poslije obilnog ručka, mišići u pravilu ne dobivaju dovoljno energije, jer probava rezervira veliku količinu krvi da odradi veliki zadatak koji ste joj nametnuli obilnim obrokom. Ručak ne morate nužno imati u apartmanu, već možete sasvim solidno složiti adekvatan ručak iz ponude koju ćete naći po restoranima na skijalištu. Iako, ti su obroci mahom preobilni, gotovo da će jedan obrok biti dovoljan za dvije osobe. Preporuke je stručnjaka iz "zone" da se umjesto krumpira kao prilog mesu odabere kuhano povrće, kiseli kupus, rajčica, razne salate i sl. Ako pak treba nadomjestiti manjak ugljikohidrata uvijek možete pojesti neko voće ili malo deserta. Ako ipak nemate povrća u ponudi, pojedite malo krumpira ili tjestenine.
Osim toga računajte sa još dva obroka nakon toga: međuobrok poslije skijanja i večera. Večera, naravno ne smije biti obilna, već planirajte (opet balansirani) obrok sastavljen od npr. svježeg sira, jaja, maslina, rajčica ili nemasne šunke. Ovakav lakši i balansirani obroci koji se uzimaju i do pet puta dnevno garantiraju spremniji metabolizam koji lakše podnosi fizičke napore.

No, ako ste odsjeli u nekom polupansionskom smještaju, tada vas navečer čeka kuhana večera. Stoga se preporuča dobar balansirani doručak ujutro, a do večere da se uzmu još dva manja balansirana obroka, jedan oko podne ili 13h, a drugi poslije skijanja oko 16 ili 17 sati. Obratite pažnju na pridjev "manja" obroka.

Naravno da je ovaj članak samo informativnog tipa i da za detaljan pristup balansiranoj prehrani treba konzultirati i profesionalce i stručnu literaturu. Ako vam trebaju savjeti glede izbora literature savjetujem da nam pošaljete mail pa vam glede toga možemo dati i konkretnije savjete.

Dosta toga se može pročitati i na:
www.zonazazdravlje.com

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 113544
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr