SKIJANJE

»

ŠKOLA

28.09.2009.      

Autor: Goran Razić 

Rad hrvatskih učitelja skijanja u inozemstvu

Da je Hrvatska kojim slučajem alpska zemlja situacija bi bila posve drugačija. U takvom sklopu okolnosti većina učitelja radila bi u domovini. No kako to nije slučaj, velika većina učitelja glavninu svojih odrađenih dana provede upravo u inozemstvu

Metodika i sistematika rada ne odudaraju puno od zemlje do zemlje, barem ne bi trebali, no pored možebitno različite metodike i principa učenja skijanja, najčešće se kao glavna prepreka radu hrvatskih učitelja skijanja u stranim zemljama postavlja birokracija, koju mnogi više ili manje (ne)vješto izbjegavaju. Prije svega, u startu je vrlo dobro poslušati savjete struke te se pridržavati određenih bilateralnih ili multilateralnih dogovora i ugovora, što službenih, što neslužbenih. Za takva pitanja i informacije najbolje je kontaktirati Hrvatski zbor učitelja i trenera skijanja, koji će u svakom slučaju pokušati pronaći odgovor na pitanja i nejasnoće svakog svoga člana.

-.-Skijanje.hr-.-Hrvatski učitelj skijanja ili snowboarda, da bi uopće imao mogućnost rada u inozemstvu, mora biti licenciran. No u startu je potrebno odvojiti dvije vrste angažmana, koje u mnogome kompliciraju ili pak pojednostavljuju odrađeni posao.

Ovisno o vrsti rada u inozemstvu i procedura legalnog ishođenja dozvola se umnogome razlikuje. Prva vrsta angažmana obuhvaća rad u inozemstvu za stranu školu skijanja, u kojoj dobivamo posao kao učitelj tamošnjih (u pravilu stranih) gostiju. Relativno mali broj hrvatskih učitelja odlučuje se na ovakav angažman, budući da je ponekad barijera stranog jezika dosta velika, a posebice je tu problem što je zanemarivo mali broj hrvatskih učitelja koji su profesionalci u svom poslu te je stoga vrlo teško objediniti obaveze na redovnom poslu (fakultetu i sl.) i obaveze rada u inozemstvu koji je najčešće ugovoren na duži vremenski period. Kako bi uopće došli u mogućnost raditi u inozemstvu, prema pravilima struke, svaki učitelj morao bi posjedovati profesionalnu licencu učitelja skijanja - ISIA-u. S tom licencom dokazuje svoju stručnost i znanje te dokazuje dobro poznavanje metodike i didaktike, isto kao i poznavanje stranog jezika, koji je preduvjet za dobivanje ISIA licence.

Poneke strane škole u situacijama povećanog obima posla počinju zanemarivati ovu licencu te ako im velik broj prijavljenih polaznika dolazi u kratkom vremenskom periodu, često znaju zažmiriti i angažirati učitelja s IVSI licencom. No pravila se razlikuju od zemlje do zemlje te posebice od regije do regije. Tako primjerice u Italiji, poznatoj kao iznimno "tvrdoj" po pitanju angažmana stranih učitelja skijanja postoje regije (Trentino npr., nap.a.) koje po najnovijim pravilima traže od učitelja osim ISIA licence i da su porijeklom iz neke od zemalja Europske Unije. Iako ovakvo pravilo i nema velikog rezona, budući da je ISIA osnovana s ciljem probijanja svih barijera te posebice s ciljem objedinjavanja i zaštite profesionalnih učitelja skijanja bez obzira na porijeklo, ovu odluku treba poštivati i shvatiti je vrlo ozbiljno.

U Francuskoj je situacija još gora. Francuski zakoni još su krutiji te iznimno dobro štite interese francuskih učitelja skijanja. Iako je Francuska također članica ISIA-e te bi se sukladno tome morala pridržavati potpisanih sporazuma, u stvarnosti to izgleda ovako: Ako želite posao u francuskoj školi i na francuskom skijalištu prije svega morate znati francuski jezik. Ako je taj kriterij riješen onda morate polagati za tzv. "Euro pro ski card", a koji se ishoduje u nadležnom ministarstvu sporta više mjeseci prije planiranog početka rada. Nakon toga dobiva se važeća dozvola koja vrijedi određeno vrijeme.

-.-Skijanje.hr-.-Posebno je bitno napomenuti kako niti u jednoj regiji nije dovoljno imati odgovarajuću licencu i raditi samostalno školu skijanja. To se također smatra radom na "crno". Svaki učitelj mora biti prijavljen u nekoj školi skijanja te mora svoju plaću dobivati na legalan način.

Ako ipak ne želimo svoj kruh osigurati učenjem stranaca nego isključivo Hrvata, koji svoj odmor provode na stranim skijalištima, situacija je malo pozitivnija, ali ne nužno lagana. Dobrim vezama Hrvatskog zbora učitelja i trenera skijanja (HZUTS) i Zborova susjednih zemalja postoje brojne skijaške regije (prvenstveno talijanske, nap.a.) u kojima nije potrebno da učitelji imaju ISIA licencu, odnosno barem polovica učitelja ne treba imati ISIA licencu, već je dovoljna državna IVSI licenca, učitelja skijanja amatera. Ovo svakako ide na ruku hrvatskim učiteljima kojih samo između 15 % i 20 % posjeduje ISIA licencu. Osim što je potrebno posjedovati sve licence potrebno je i ishodovati i dozvole skijališta, tj. regija ili pokrajina za legalnim odrađivanjem škole.

Tako je primjerice potrebno poslati pisma namjere upravama skijališta, područnom Zboru određene regije, a nije loše poslati dopis i na domicilne škole, koje imaju koncesiju na određenom skijalištu. Ovdje najčešće presuđuje međusobni dogovor i ako se ide ovakvim putem prepreka ne bi smjelo biti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 166740
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr