SKIJANJE

»

TEHNIKE

27.03.2004.      

Autor: Goran RazićIzvor: "Skijanje" (Jurković) 

Prestupna tehnika

Njezin je tvorac Švicarac Jozef Dahinden, a najpoznatiji predstavnici u natjecateljskom svijetu su Bojan Križaj i Ingemar Stenmark.

Ingemar Stenmark

Na Interski kongresu skijaških učitelja koji je održan u Zaoou (Japan) 1978. g., uspjela se razriješiti inicijativa koja je postojala već jako dugo, a tiče se udruživanja svih škola skijanja u cijelome svijetu kako bi prihvatili jedinstvenu skijašku tehniku po kojoj bi se mogli učiti ljudi bez obzira u kojoj zemlji skijali....

Tri su glavne karakteristike ove skijaške tehnike: "prijestup", "odraz" i "vođenje skije". Do tada su sve tehnike imale jednu sličnost, a to je da se cijelo vrijeme skijalo na obje skije sa jednakim pritiskom. No pojavom ove tehnike to se drastično promijenilo.

Voženje prijestupnim stilom među ostalim znači da je težište uvijek na vanjskoj (donjoj) skiji, dok je unutarnja (gornja) skija služila isključivo kao "stabilizator", na njoj je pritisak bio cca 30 % od ukupne težine skijaša i u samom zavoju je slijedila vanjsku skiju te se lagano podizala kako bi se spojila sa vanjskom skijom (prijestup).

Zavoj se radio jakim kružnim gibanjima u koljenima i u struku, dok je tijelo uvijek "gledalo" prema padini. Takvi zavoji "Aktivnog skretanja" su od velikog značaja na velikim strminama i kod brzih promjena smjera. Vizualno vrlo prepoznatljiva tehnika jer je njena karakteristika veliko bočno odsklizavanje repova što je bilo neophodno radi geometrija tadašnjih skija koje su bile vrlo visoke te zbog ravnih (nestrukiranih) linija skije. A prepoznatljiva je i iz razloga što je vrlo dugo bila aktualna u Svjetskom skijaškom kupu.

Tehnika je pokrenula čitavu lavinu napretka skijanja u budućnosti. Još je i danas aktivna, još se nađe određeni broj skijaša koji je učio skijati u eri s kraja sedamdesetih i početkom osamdesetih, no mali je broj onih na koje nije utjecao kasniji razvoj skijanja i novijih tehnika poput Carvinga. Najveći je broj skijaša koji skija kombiniranjem Prestupne tehnike te blagim utjecajem Carvinga koji se osjeti većinom radi korištenja strukiranih skija. Ipak je potrebno puno rada kako bi se sa Prestupne tehnike počeo voziti Carving.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 198261
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr