26.12.2011.      

Autor: Danko Puškarić

 

2 tajna trika kako bi spremni dočekali otvaranje hrvatskih skijališta (video)

Snijeg koji pada proteklih dana zabijelio je sva HR skijališta te ovog tjedna možemo očekivati konačan početak skijaške sezone u Hrvatskoj, u susjednoj nam BIH, ali i u Sloveniji, gdje su do sada u radu bila samo ona veća skijališta.

Planirate na skijanje? Odlično! Otkrit ćemo vam 2 tajna trika kako da postanete najbolji skijaš ili border u društvu. Znat ćete i kako zaštiti sebe i svoje prijatelje od ozljeda.

Što se tiče ozljeda, skijašima najviše stradava koljeno, a istraživanja su dokazala da je tu ozljedu moguće smanjiti za velikih 62% ukoliko skijaš pročita upute za prevenciju.

Kod bordera najviše stradava zglob šake što jako boli i može uzrokovati dugoročne posljedice. Uz upotrebu pravilnih štitnika opasnost ozljede ovog zgloba moguće je smanjiti za između 67-85%.

Trik 1: Prevencija ozljede koljena

Zanimljivo je da se ova ozljeda događa najčešće kod blagih nagiba staze i sporog skijanja.. Prvo i osnovno što možete učiniti da smanjite rizik od ozljede koljena jest da na skijanje dođete pripremljeni i u dobroj fizičkoj kondiciji. Ako ste jaki u nogama, bolje ćete kontrolirati skije i nećete dopustiti da vam svaka prepreka na stazi uzrokuje pad i da vam skije bježe svaka na svoju stranu. Također, trebati će proći duže vremena dok se ne umorite i postanete manje oprezni.

-.-Danko Puškarić-.-Trik 2: Prevencija ozljede zgloba šake

Preko 40% ozljeda ručnog zgloba događa se borderima koji su potpuni početnici. Kako bi to spriječili, svaki imalo dobar instruktor snowboarda započet će prvu lekciju s uputama i demonstracijom za ispravno padanje. Prilikom padanja prvo je potrebno što više spustiti težište tijela kako biste pali sa što manje visine. U slučaju padanja prema naprijed snijeg prvo dodirujemo s koljenima koji su puno jači i bolje apsorbiraju udarac, a zatim s laktovima i podlakticama te prsima. Kod padova unazad, snijeg prvo dodirujemo sa stražnjicom a pad amortiziramo tako da se nastavimo gibati prema nazad kao na slici. S takvim gibanjem, tj. kotrljanjem dijelimo energiju udarca na veće dijelove tijela.

Kako da se jako brzo pripremite za skijanje te druge važne trikove za prevenciju ovih (i svih drugih) ozljeda, saznajte tako da odmah pogledate ovaj video: Skijaške tajne

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 217356
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr