SNOWBOARD

»

INFO

19.12.2013.      

Autor: Majda Gregorović Čolović 

Kratka povijest snowboarda

Danas rijetki mogu reći da nikada nisu čuli za snowboarding, koji je ujedno i olimpijski sport, ali kako je on nastao i kada, mnogima je misterij.

Snowboard je zimski sport koji je nastao u 50-im godinama prošlog stoljeća, kao mješavina surfanja na valovima, skateboardinga i skijanja, odnosno kada su surferi i skateri tražili zimsku alternativu svom omiljenom sportu. 

Sve je krenulo sa “Snurferom”
Moderno doba snowboarda započinje na Božić 1965. godine, kada je inženjer iz savezne države Michigan, Sherman Poppen izradio za svoju kćer igračku koju je nazvao Snurfer (snow + surfer). Od tada je sve doslovno krenulo nizbrdo jer je novi sport brzo doživio popularnost, te su uslijedila i prva natjecanja, a do 1976. godine prodano je više od milijun snurfer dasaka u cijelom svijetu. 

70-te i rane 80-te godine obilježilo je rivalstvo, kako na natjecateljskom, tako i na proizvođačkom terenu, dvaju novih pionira i inovatora ovog sporta. Oni su Jake Burton Carpenter, osnivač Burton Snowboardsa i Tom Sims, osnivač Sims Snowboardsa. 

-.-povijest snowboarda-.- 

Novi materijali učinili su ga boljim
Prvi veliki preobražaj iz snurfera prema snowboardu dogodio se 1977. godine kada je Burton na svoj snurfer dodao prvi oblik vezova, odnosno trake za fiksiranje stopala, te počeo drvo savijati uz pomoć pare. Već 1979. godine Tom Sim i Chuck Barffot izradili su prvi snowboard od fiberglasa. Uz njihovo nadmetanje, postupan napredak tehnologije, dodavanjem plastike, metalnih rubnika (1985.) i drugih novih materijala snowboardi su postajali sve sličnijima današnjim. 

80-te su uglavnom prošle u blještavilu “fluorescentnih kombinezona”, ali su se dogodile i mnoge vrlo važne stvari za razvoj sporta. 1982. godine u Suicide Sixu, savezna država Vermont, u organizaciji Jake Burtona, održano je prvo internacionalno snowboard natjecanje u SAD-u u disciplinama spust i veleslalom, a 1983. godine Sims je organizirao prvo halfpipe natjecanje u Soda Springs, Kalifornija. Prvo natjecanje svjetskog kupa održano je u austrijskom mjestu Zürs, 1985. godine, kada je snowboard priznat kao službeni sport.

-.-povijest snowboarda-.- 

Ubrzan razvoj do današnjih dana
U devedesetim godinama prošlog stoljeća snowboard napokon postaje opće prihvaćeni sport. 1985. godine, samo je 7% skijališta u Sjevernoj Americi i Europi dozvoljavalo pristup borderima, a već 1997. godine ta brojka se popela na 97% u cijelom svijetu. 

Tijekom 90-ih razvili su se novi stilovi i discipline (1991. boardercross), mnoga natjecanja koja poznajemo i danas (Air & Style, X Games), pojavila su se neka od najvećih imena u povijesti sporta poput Terje Haakonsena, popularnost sporta raste i kod ženske populacije, a 1998. godine snowboard je uvršten u program Olimpijskih igara u Naganu u disciplinama halfpipe i veleslalom.

-.-povijest snowboarda-.- 

Od inovacije do stila života
U novom tisućljeću snowboard doživljava vrhunac i postaje kakvim ga poznajemo danas. Imena koja su se dominantno pojavila na pobjedničkim postoljima na početku tisućljeća poput Shaun Whitea i Kelly Clark, i danas, nakon više od 10 godina, predstavljaju najveće favorite za osvajanje zlata u halfpipeu na predstojećim ZOI u Sočiju. Osim već ustaljenih disciplina halfpipe, paralelni veleslalom i boardercross, ZOI u Sočiju uključivati će i dvije nove olimpijske snowboard discipline, a to su paralelni slalom i slopestyle. 

Ukratko, snowboard se transformirao od teško upravljive krute drvene daske bez rubnika i vezova, u elegantni, lagani i fleksibilni proizvod kompleksne konstrukcije i vrhunskih performansi, s vezovima koji su potpuno prilagodljivi korisniku. Natjecanja su se transformirala od pogibeljnog ravnog spusta do nevjerojatnih akrobacija, triple corkova i rotacija za 1620 stupnjeva, a jedan neprihvaćeni sport postao je stil života i stvorio zasebnu subkulturu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 215849
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr