SNOWBOARD

»

INFO

05.10.2004.      

Autor: Ante Pašalić 

Ozljede i zaštita na snijegu

Ne na snijeg! Prije nego saznate ove činjenice…

Da li ste ikada imali nesreću i ozlijedili se u ski/board nezgodi? Idete na snijeg po prvi puta? Hoćete samopouzdanje da možete napraviti sve trikove koje vidite da profesionalci rade?

Izbjegavanje pada ili sprječavanje neke ozbiljnije nezgode, znači nositi odgovarajuću zaštitnu opremu za snowboard ili skijanje. Ali znači da morate biti dobro odmoreni, naspavani, ako ste umorni nemojte ići na skijalište. Ako ne vozite dobro uzmite instruktora da s vama poradi na vašoj vožnji, tehnici ili bilo kojem segmentu vožnje koji vam ne ide baš najbolje.

Svake godine 150,000 ozljeda dogodi se u padovima na skijalištima. Zbog toga morate biti pripremljeni fizički (kondicija) i psihički (odmorenost).

Neki od razloga ski/snowboard ozljeda na skijalištima:
  • Nedostatak vještine
  • Bol u mišićima
  • Umor ili neispavanost
  • Mamurnost ili pijanost na stazi
  • Slaba vidljivost
  • Tupi rubovi u ledenim uvjetima
  • Strah
  • Vozite prebrzo za svoje mogućnosti
  • Hupseri
  • Čvrsti snijeg ili led


    Ovaj članak će vas uputiti u zaštitnu opremu za skijaše i bordere. Ovaj članak je namijenjen svima, ali posebno onima koji se namjeravaju baviti ekstremnijim bordanjem ili skijanjem, tj. trikovima.

    Skijanje i snowboard spadaju u ekstremnije sportove sa povećom dozom mogućnosti za ozljede, od malih ogrebotina do jakih udaraca i prijeloma.

    Početnici se najviše ozljeđuju s malim ozljedama (stražnjica, koljena i zglobovi), a napredniji se, zbog veće opuštenosti, nedostatka koncentracije, veće brzine mogu jako ozbiljno ozlijediti.

    25% ozljeda na snowboardu dogodi se zbog dokazivanja pred prijateljima, ostatak zbog loše fizičke pripremljenosti, nepažnje i sl.

    Da bi izbjegli nepotrebne ozljede, početnici bi trebali razmisliti o kupnji zaštitne opreme. Nabrojati ću neke važnije dijelove opreme:

    "Wrist Guards " – Štitnici za zglobove ruku.
    Najčešća snowboard ozljeda, uglavnom kod početnika. Uzrok je padanje prema naprijed ili nazad te pokušavanje dočeka rukama. Uglavnom je ruka natučena ili osjećate bol. U gorim slučajevima prijelom. Specifični štitnici za zglobove sprječavaju takve probleme, pa preporučamo korištenje, posebno za početnike.


    Štitnici za koljena
    Sve ozljede koljena na snowboardu su jaki udarci ili padovi (udarac koljena u drvo ili pad koljenima na led). Štitnici za koljena apsorbiraju udarce i sprječavaju većinu udaraca ili padova. Ovakve štitnike možete naći gotovo svugdje po pristupačnim cijenama.


    "Crashpads" – Štitnik za stražnjicu a.k.a Guzobran
    Guzobran vam štiti stražnjicu i trticu od učestalih padova, a i grije vas dok sjedite u snijegu ili na žičari. Rastezljiv je i oblači se kao bokserice. Ova stvarčica je malo skuplja, ali isplati se. Ako ste početnik ili ćete to postati raspitajte se dali možda imaju u rentu, u obližnjim dućanima ili klubovima. Imajte na umu da i pro vozači nose "guzobrane", jer pad s 5 metara na trticu nije nimalo ugodan.



    Helmetinjo – kaciga ili glavobran
    Udarci s prirodnim elementima kao što su, drvo, tvrdi snijeg, led, kamenje i udarci kao što su railovi ili boxovi u snowparku, mogu ozbiljno ugroziti vašu glavu. Tako da su kacige jako, jako važne, jer udarac u glavu, makar bio slab, može dovesti vaše zdravlje u velike probleme. Kacige su možda najosnovniji dio zaštitne snowboard/ski opreme.

    Preporuka da se upustite u trošak kupnje kacige, jer isplatit će vam se sigurno. Posebna napomena da je za djecu ovaj dio opreme obavezan na svim skijalištima!!!

    I nemojte si dozvoliti da zbog vašeg možda smiješnog izgleda zaboravite na sigurnost.

    Safety Leash -sigurnosna vezica
    Snowboard sigurnosna vezica se stavlja na prednju nogu i povezuje se na vez ili na samu dasku. Cilj ove male vezice je da vam daska ne odleti niz brijeg i ne ozljedi nekoga, ili da vam se ne otkači na žičari i pogodi nekoga ispod vas, ili u krajnjoj liniji da ne izgubite vašu dasku.


    Štitnik za leđa a.k.a. "kornjača"
    Štitnik za leđa je oprema koja je pod "obavezno" ljudima koji planiraju izvoditi trikove u snowparkovima. "Kornjača" se stavi leđa i pričvrsti s tregerima i povezom preko trbuha. Ovaj komad opreme je jako važan za gore spomenutu ekipu, tako da svakako preporučamo.



    Fullcoat – štitnik za leđa, ramena, laktove, prsa
    Isto kao i kornjača s dodatkom za ramena (može biti teških ozljeda ramena), i laktove, oblači se kao majica i ugodna je za nositi. Štitnici za prsa i manje više možete u rat sa svim elementima koji vam nanose bol. Paprena cijene za ovakvu zaštitu, ali rješenje sve u jednom.




    Waistcoat
    Kornjača na "zip" s dodatkom zaštite prsa. Slično fullcoatu samo praktičnije. Lakše se kreće i osjećaj je bolji.


    I za kraj samo da vas još jednom podsjetim da divljanje i pravljenje važnim pred prijateljima može ozbiljno zapečatiti vašu snowboard/ski budućnost i natjerati vas da provedete koji mjesec po bolnicama. Zato je ova oprema jako važna, pa probajte izdvojiti novac, jer će vam se zasigurno vratiti uloženo.

    Vidimo se na snijegu !



     

     

     

     

    KOMENTARI

    Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

    login:

    lozinka:

    Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 362
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr