SNOWBOARD

»

INFO

28.10.2009.      

Autor: Ante Pašalić 

Snowboard daske i razlike

Snowboard daske i razlike između njih, osnovne razlike između snowboard dasaka.

Postoje tri osnovna tipa snowboarda: Freestyle daske, freeride daske i alpine ili carving daske. Tip daske koju vozite trebao bi odgovarati stilu vožnje koji volite voziti. Napomena je da se sve snowboard daske mogu voziti po svim vrstama terena ili prepreka. Razlika među ovim daskama je ta da je svaka od njih specijalno napravljena za određeni tip vožnje.

Krenimo redom...

Freestyle daske se koriste za halfpipe i park. Većina freestyle dasaka su twin tip daske ili directional twin tip daske. Twin tip daske imaju centrirani "stance" il stav, sa nosom i repom identičnim jedan drugom. Directional-twin tip daske izgledaju na prvi pogled kao obične twin tip daske, jedina razlika je ta što im je rep tvrđi od nosa. Većina freestyle dasaka je mekša, za razliku od alpine ili freeride dasaka, što ih čini lakšim za vožnju kroz hupsere, izvođenje raznih trikova i lakše je radikti zavoje. Freestyle daske su dobre za početnika, zato što je lakše s njima manevrirati i njihov twin tip dizajn omugaćava lakšu vožnju unatrag (fakie/switch).

Freeride daske su dobre all-mountain daske, koje su dizajnirane da plutaju u powderu. Imaju direkcionalni oblik, što znači da je nos drugačiji od repa daske (rep je uglavnom uži, spljošteniji i kraći od vrha nosa). Freeride daske mogu isto biti vožene unatrag (fakie), usprkos njihovog direkcionalnog oblika. Tako je i "stance" na freeride daskama malo drugačije postavljen, više je pomaknut unatarag, prema repu. Freeride daske su isto nešto tvrđe od freestyle dasaka, ali i daje su poprilično mekane. Freeride daske su isto dobar izbor za početnike.

Jib/Rail: Daske su kraće u dužini, te su iznimno mekane, sa velikim flexom. Jib daske imaju isključivu namijenu za park i street vožnju! Posebne daske su „dweler“ koje uopće nemaju metalne rubnjake, te daske su namjenjene isključivo „street“ vožnji!

Fish snowboard daske su sličnog oblika kao i freeride daske, sa kraćim repom i izduženim nosom. Širi i duži nos snowboarda olakšava vam „float“ prilikom freeride-a, odnosno lakšu kontrolu tokom vožnje u dubokom snijegu.

Alpine ili carving daske su korištene od strane snowboard "race" natjecatelja. Alpine daske imaju jako uzak struk ("waist"), sa sploštenim repom i jako su čvrste i neflexibilne. Dobre su za raditi brže zavoje i izgledaju kao jedna velika skija. Takva daska nije baš namjenjena za početnike.



Freestyle daske, freeride daske i alpine daske su osnovna tri modela snowboard dasaka.

Zapamtite da daska koju vozite, mora odgovarati načinu na koji volite vozite. Ako ste početnik ili još nemate definirani stil, freestyle daska je najbolja opcija za vas.

Za početnike su dobre i freestyle i freeride daske. Fish daske su namjenjene freeride-u u jako dubokom snijegu, a Jib i Rail daske su isključivo namijenjene iznimno naprednim snowboarderima koji znaju što rade!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 16. veljače 2012.   17:15h

    Član od:
    15.02.2012.

    Mjesto:
    Bosna i Hercegovina, Doboj

    hvala na odgovoru,broj stapala mi je 46-47 pa mi je i obuću teško nać a o bucama da ne pričam xD .usput ovu dasku vozim sa gojzericama i ajmo reć da se može
  • Objavljeno: 16. veljače 2012.   07:51h

    Član od:
    21.10.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    daska ti je ok duzine za tvoju visinu i tezinu, i inace gledaj da ti bude 162-170 cm, ovisno o tome kako i gdje zelis vozit jednom kad naucis. a ako ti je stopalo vece od broja 45, postoje i takozvane wide daske na kojima ti stopalo nece toliko viriti van pa ti nece zapinjati za snijeg

    [Editirano] 16. veljače 2012. u 07:52h


    [Editirano] 16. veljače 2012. u 07:54h
  • Objavljeno: 16. veljače 2012.   07:49h

    Član od:
    21.10.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    kao sto sam ti vec napisala u drugoj temi, daska ti je ok za probat bordanje. bez uvrede, to je vec muzejski primjerak, pravi raritet, koliko je tehnologija otisla naprijed.
  • Objavljeno: 15. veljače 2012.   22:38h

    Član od:
    15.02.2012.

    Mjesto:
    Bosna i Hercegovina, Doboj

    pozz
    interesuje me ako neko može prozboriti koju o ovoj dasci,na njoj piše da je free style ali meni nešto ne liči.na najširem dijelu je 24 cm, a visina je 160 cm,napomena da do sada nikada nisam vozio ni board ni skije,ovu sam kupio veoma jeftino pa me interesuje valja li čemu,visok sam 190 a težina 62 :W

    http://desmond.imageshack.us/Himg837/scaled.php?server=837&filename=dsc02823q.jpg&res=medium

    http://desmond.imageshack.us/Himg109/scaled.php?server=109&filename=dsc02824a.jpg&res=medium

    http://desmond.imageshack.us/Himg844/scaled.php?server=844&filename=dsc02826dt.jpg&res=medium
  • Objavljeno: 21. listopada 2011.   10:35h

    Član od:
    21.10.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    pozz
    buduci se tehnologije mijenjaju i svake godine izmisljaju nes novo, mozda nebi bilo lose navesti i neke nove tipove konstrukcija, svaki proizvodac ima svoju verziju, pa navesti neke osnovne karakteristike rocker, camber i hibridnih konstrukcija...

Prikazano 5 od 5 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 36973
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr