SNOWBOARD

»

OPREMA

10.06.2013.      

Autor: Majda Gregorović Čolović 

K2 Kwicker splitboard

Splitboardi su i dalje relativno rijetka pojava, ali više nisu novost. Za novu sezonu 13/14 K2 Snowboards predstavlja inovaciju splitboard sistema.

Zavodljiva privlačnost nedirnutih snježnih padina mami na avanture, ali također potiče i razvoj novih tehnologija.

Do mnogih mjesta moguće je doći isključivo vlastitim naporima, a to često podrazumijeva turno skijanje. Kako se snowboarderi ne bi morali odreći svog najdražeg oblika spuštanja po snježnim padinama i prijeći na skije, sredinom 1990ih izmišljen je splitboard. Splitboard je snowboard koji se po sredini razdvaja na dvije polovice slične skijama kako bi se olakšao uspon, a po dolasku na odredište brzo se ponovno sklapa u cjelinu.

Na splitboardima se koriste vezovi vrlo slični klasičnima, sa highbackom i strapovima, uz dodatke i preinake što ih čini nešto težim od normalnih vezova i kompliciranijim za upotrebu.

Upravo zbog toga iz K2 su konstruirali potpuno novi sistem pod nazivom Kwicker, a bazira se na principu danas skoro izumrlog "step in" sistema.

Dok kod ostalih splitboarda nije važno da su vam buce i vezovi od istog proizvođača, kod Kwickera to nije slučaj. Posebno izrađena buca (model Stark) u potplatu ima ugrađenu kopču kojom se jednostavno spaja na vez. Vez je zapravo aluminijska pločica sa sustavom kopčanja i zaključavanja istog, kako ne bi došlo do neželjenog otvaranja veza, što se ponekad znalo dogoditi kod ranije spomenutih "step in" vezova.

Iz K2 navode da se radi o najlakšem i najbržem splitboard sistemu na svijetu trenutno, a koliko će to sve koštati tek ćemo saznati. S obzirom da sadašnji split kompleti koštaju oko 1.000 eura na više (bez buca, samo daska i vezovi, nap.a.), K2 Kwicker, za koji vam trebaju i K2 Stark buce, zasigurno neće biti mala investicija.

Stark buca s dvostrukim Boa vezanjem proizvodi se u veličinama US 7-13 (39,5 – 48), tako da osobe s manjim ili većim stopalima od ovog raspona mogu unaprijed odustati od maštanja o tako lijepim i, vjerojatno, skupim igračkama. Također, uz turno, odnosno BC verzije veza, dostupna je i verzija za svakodnevnu upotrebu na stazi, odnosno za montažu na klasične snowboarde sa insertima ili kanalom. Osim osnovne opreme, tu je i cijela paleta dodatne opreme, kao što su dereze, kože, teleskopski štapovi, lavinski kompleti i sve ostalo što vam može zatrebati.

Kwicker u svakom slučaju izgleda vrlo jednostavno i atraktivno, a vrijeme će pokazati dali je pouzdan ili je naslijedio poneku boljku starih "step in" sistema.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 11. lipnja 2013.   08:10h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Na kraju ih ekipa neće više ni spajati, hehe...

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 13209
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr