SNOWBOARD

»

OPREMA

18.12.2013.      

Autor: Skijanje.hr

 

Kako proizvesti snowboard?

Iako proces možda djeluje jednostavno, na principu "uzmeš materijale i ljepilo, posložiš ih u jedan sendvič i to je to", stvar je ipak puno kompliciranija.

Još pred kojih 5-6 godina svi snowboardi su bili, više manje, istog, camber profila, te su razlike među njima bile relativno male. Razlikovale su se po tvrdoći, širini ili raznim dodacima za bolji "pop" i slično. Tada je krenuo takav boom inovacija, novih oblika, profila i tehnoloških rješenja da je prosječnom boarderu teško pratiti što se sve događa u snowboard industriji.

Čak je i kupovina odgovarajuće "daske" daleko od jednostavne, jer se treba odlučiti želimo li klasičnu camber dasku, ravnu (flat, zero camber), rocker (negative, reverse camber) ili neku od brojnih hibridnih kombinacija i varijacija cambera i rockera u jednoj dasci. Svaki profil, naravno, ima svoje prednosti i mane, a na korisniku je da odluči koje performanse su mu/joj je najbitnije.

-.--.-

No, zanemarimo sada kupovinu i obratimo pozornost na proizvodnju. Osnovni recept i dalje je isti: na plastičnu bazu dodaje se metalni rubnik, te se na njih epoxy ljepilom slažu ostali dijelovi. Najvažnija je dakako drvena jezgra koja svojom konstrukcijom, te raznim dodacima, kao što je karbon, definira tvrdoću daske. Na kraju se dodaje fiberglas za ojačanje, te topsheet, odnosno, laički rečeno, grafika sa zaštitnim slojem koji je štiti od oštećenja. Nakon prešanja pri kojem dobiva predviđeni profil, daska je spremna za cijeli niz dodatnih procesa, kao što su rezanje ostataka, razna brušenja i slično.

Nije lako zaviriti u pravu tvornicu ski/snowboard opreme, jer se tu strogo čuvaju mnoge tajne zanata. U video uratku u nastavku imate priliku vidjeti dio proizvodnog procesa u Elanovoj tvornici u Begunju.

Elan posljednjih godina uvodi mnoge tehnološke inovacije u svoju paletu skijaških proizvoda, ali definitivno nije zanemaren niti snowboard. Asortiman snowboard proizvoda vrlo je raznolik po pitanju oblika, profila, tvrdoće i novih tehnologija, u želji da se zadovolje potrebe što šire populacije snowboard korisnika.

Skije se u Begunju proizvode u potpuno automatiziranom procesu, dok se snowboardi još uvijek izrađuju poluručno. Dakako, planiraju se nova ulaganja u strojeve kako bi se cijeli proces ubrzao, pojednostavio i poboljšao kvalitetu proizvoda u poluautomatskoj proizvodnji. Zanimljivo je da se većina proizvodnog materijala nabavlja u Austriji, a drvo za jezgru, najvažniji dio, nabavlja se iz Hrvatske i Srbije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 211792
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr