SNOWBOARD

»

OPREMA

09.10.2014.      

Autor: Majda Gregorović Čolović 

Nitro snowboardi i tehnologije 14/15

Sezonom 2014/15. Nitro Snowboards slavi 25 godina postojanja, odnosno proizvodnje snowboarda.

Nitro nije jedan od proizvođača koji se voli razmetati kompliciranim tehnološkim nazivima i objašnjenjima istih. Umjesto toga, koncentrira se na objašnjenje eventualnih novih tehnologija, kao što je to za narednu sezonu Powerpods tehnologija, ili na tehnologije koje su specifične baš za Nitro snowboarde, poput Railkiller Edge tehnologije.

Powerpods tehnologija je, u suštini, proširenje snowboarda na poziciji ispod vezova, a njome se omogućuje dodatna kontrola rubnika i olakšava upravljanje snowboardom. Osim toga, ona umanjuje mogućnost povlačenja prstiju, ili pete, po podlozi, odnosno snijegu.

Za ljubitelje freestylea, osobito railova, boksova i sličnih "tvrdih" objekata, na kojima se uglavnom više troši, i lakše oštećuje, rubnik, ali i sam snowboard, stvoren je Railkiller Edge, koji je dvostruko deblji, napravljen od jačeg materijala i može podnijeti dvostruko više "zlostavljanja" od standardnog rubnika.

-.--.-

U svakom slučaju Nitro ima izrazito raznoliku ponudu u svim snowboard segmentima. Mnogi proizvođači smanjuju "lepezu" svojih proizvoda, a Nitro je čak i povećava, i proširuje. Još jedna specifičnost za ovaj brand je to što se ne koristi standardna shema pregleda snowboarda - freestyle, freeride, allround - već se shema slaže prema konstrukciji, odnosno, profilu, te su zasebno izdvojene još serija Quiver i Split serija.

Tako u sezoni 14/15. Nitro nudi snowboarde u četiri od ranije poznate konstrukcije te dvije nove. Standard Camber konstrukcija ne zahtjeva objašnjenje, jer je već svima dobro poznata, ali je zato nova Lowrider Camber konstrukcija - ublažena verzija standardne, odnosno, jedina razlika između standardne, i lowrider, je u visini cambera, koji je niži u slučaju nove konstrukcije. Ona i dalje zadržava stabilnost, i pop, cambera, ali nema njegovu agresivnost te je to čini ultimativnim freestyle camberom.

Ako vam je rocker previše opušten, a standardni camber previše krut, i agresivan, Zero Camber je "zlatna sredina" i riješenje za vas. Ovaj svestrani profil kombinira beneficije cambera i rockera te je sve češći izbor ridera koji voze park i urbane elemente.

Roofchop Camber nastao je u želji da se stvori snowboard sa što uglađenijim performansama. Njegova osobitost je u tome da je kombiniran nizak, standardni camber, s ravnom centralnom zonom među vezovima, čime pruža odličan pop, i jednolik pritisak rubnika bez "zagriza", agresivnosti standardnog cambera.

-.--.-

Danas svi proizvođači imaju svoju verziju camber/rocker hibrida, a Nitrov se javlja pod nazivom Gullwing Rocker. Središnji rocker omogućuje vrhunsku plovnost u powderu, a budući se pod vezovima izdiže u cambere, pruža i odličnu upravljivost i odaziv daske.

Drugi novi profil za sezonu 14/15. je Flat/Out Rocker, odnosno, hibridni profil koji kombinira Zero camber u sredini, i rocker u nosu, i repu, daske. Ovaj profil pruža vrhunsku okretnost i plovnost u dubokom snijegu te je odličan za sve, od početničkih koraka do ekspertnog freeridea.

Nitrova impresivna ponuda od 46 različitih modela za muškarce, 10 za žene te 6 modela za djecu, i mlade, započinje Quiver serijom u kojoj se nalaze Quiver Rail u zero camber, te Quiver pow i Quiver Team u standard camber izvedbi.

Split boardovi su još uvijek skupa rijetkost u trgovinama, a ove sezone Nitro nudi čak 4 različita modela. Točnije, 3 modela za muškarce; Thunder i novi model Thunderbolt u standard camber izvedbi, također novi Nomad u flat/out rocker izvedbi, i 1 novi model za žene, u istoj izvedbi, pod nazivom Volta.

-.--.-

Kako smo već spomenuli, osim ove dvije zasebne serije, nadalje se snowboardi dijele prema profilu, tako da u standard camber izvedbi možemo pronaći modele: Ultimate, Blacklight, Team i Team Wide s All terrain flexom, Pantera SC, Pantera SC Wide, Pantera i Pantera Wide sa Mountain flexom.

U Lowrider seriji nalaze se Eero Ettala Pro Model i Justin Bennee directional twin modeli s All terrain flexom te T1.5, Viking One-Off i Bad Seed twin oblika s Park flexom.

Roofchop camber seriju predstavljaju Űberspoon, koji je all mountain twin s all terrain flexom, Magnum i 38 Special directional oblika, i Mountain flexa, te posljednji predstavnik serije Addict park flexa, i directional oblika.

Pyro asimetrični twin park flexa, Elias Elhardt, T1 i T1 Wide twin oblika i park flexa, Taxwood/Hobush Swindle i Swindle Wide twin oblika i urban flexa, Prime Stacked i Prime Stacked Wide directional oblika i all terrain flexa predstavnici su Zero Camber serije.

U novoj Flat/Out rocker konstrukciji izvedeni su slijedeći modeli: Glory Stomper, Nitro X Love, Stance, Stance Wide i Sub Zero twin oblika, urban flexa i Jon Kooley twin park snowboard.

-.--.-

Posljednju skupinu, odnosno Gullwing Rocker seriju, predstavljaju Blacklight Gullwing directional/all terrain, Slash tappered oblika/all terrain flexa, Team Gullwing, Team Gullwing Wide, Team Gullwing X Sullen i Team Gullwing Wide X Sullen directional twin oblika i all terrain flexa, te Cinema i Cinema Wide twin/park.

Nitro nudi i vrlo raznolik izbor za žene, pa tako možemo pronaći sljedeće modele: Victoria standard camber/directional/mountain flex; Fate roofchop camber/directional twin/all terrain; Zero camber izvedbi nude se 3 modela, Fate Zero directional twin/all terrain, te Lectra Bold i Lectra Bright directional/all terrain; Spell je izvedena kao flat/out rocker/twin/urban flex. Gullwing rocker također nudi 3 modela za žene, a oni su redom Slash Womens tappered/all terrain, Runaway directional twin/park i posljednji Mystique directional twin/all terrain.

-.--.-

Serija za mlade i za djecu podijeljena je na dvije konstrukcije tj. dva modela u Gullwing rocker izvedbi: Demand i Desire, oboje u twin/all terrain izvedbi; i četiri modela u Zero camber konstrukciji: Markus Kleveland twin/park i Ripper, Ripper Wide i Ripper Youth twin oblika i urban flexa.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 23574
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr