SNOWBOARD

»

OPREMA

06.10.2004.      

Autor: Ante Pašalić 

Snowboard

Prije nego počnete tražiti svježi snijeg i rulati po stazama, morali bi saznati što sadrži ta daska pod vašim nogama.

U ovom članku saznat ćete od čega se sastoji board, razlike, i na koju foru funkcionira koji dio. U današnjem svijetu snowboardi su jako tehnički razvijeni i s tim dolaze u podosta oblika. Ako već imate snowboard, identificirajte sljedeće dijelove daske.

Base
To je donja strana snowboarda, dio koji dodiruje snijeg prilikom vožnje. Većina snowboard baza se radi od polietilen materijala koji se zove P-Tex. Te baze su "sintered" ili "extruded" tipa.

Extruded baze se prvo tope i zatim režu u oblik. Duže traju i lakše se popravljaju, ali istovremeno takve daske su najsporije i drže manje voska nego ostali tipovi baza.

Sintered baze su prvo grijanje, prešane i onda izrezane u željeni oblik. Sintred baza je superiorna naspram extruded baze – brža je, izdržljivija i bolje drži vosak, ali skuplja i teže se popravlja.

Ako tražite visoke performanse i kvalitetnu dasku, tražite snowboard sa sintered bazom, ali ako vam snježni budžet ne dopušta previše, extruded modeli će poslužiti bez problema.

Drug tip snowboard baze koji je bolji od sintered P-Tex baze je "grafitna" baza. Grafitna baza je najbrža baza za snowboard i ima veći kapacitet zadržavanja voska. U graftinoj bazi, grafit je dodan na polietilenske kuglice koje se koriste u izradi baze. Ovaj tip snowboard baze je uvijek crn i najčešće se nalazi na brzim racing daskama.



Camber
(eng. Savinut, izbočina na dasci)
Ovaj dio daske je onaj mali luk koji se vidi kada je daska položena na ravnu površinu. Camber je najbliži savitljivom dijelu daske. Što je višlji camber, više se pritiska stavlja na nos i rep snowboarda. Skroz ravni camber znači da se daska može savijati lagano, što može biti dobro za određene trikove. Kod rabljenih dasaka može biti znak da je daska istrošena. Kod novijih dasaka tražite da camber bude lagano elastičan, jer pomaže stabilizirati dasku pri većim brzinama i na čvrstom tvrdom snijegu, a i lakše se rade zavoji.

Contact Points – kontaktne točke
To su dijelovi snowboarda pomoću kojih daska dolazi u kontakt sa snijegom, bez bordera na dasci. Kontaktne točke možete vidjeti tako da položite dasku na glatku, ravnu površinu I provučete papir ispod daske od repa do nosa, tako možete odrediti koje su vam kontaktne toče na snowboardu.

Edge - rubovi
To su metalni rubovi na dasci. Termin "rub prstiju" znači da je to rub gdje su vam nožni prsti, što znači da je "rub peta" rub gdje su vam pete na snowboardu.

Effective Edge – efektivni rub
Dužina metalnog ruba na dasci koji dodiruje snijeg u trenutku zavoja je efektivni rub. Naravno ne uključuje rub nosa i repa. Efektivni rub je u kontaktu sa snijegom dok je daska u zavoju. Duži efektivni rubovi pomažu u stabilnijoj vožnji, manji efektivni rubovi su za lakše zavoje.

Flex Point – točka savijanja
Točka savijanja se nalazi između vezova. Čvršći flex daje dasci bolju kontrolu u tvrdom snijegu i na ledu. Mekši flex daje dasci manji "response", ali je manje zahtjevna za samog bordera. Lakši borderi i početnici preferiraju mekši flex zato što se njime prolazi bolje hupsere i lakše je raditi zavoj. Freestyle daske su najmekše, zatim freeride i na kraju carving daske.

Nos – vrh daske
Vrh snowboard daske. Ako snowboard ima isti nos i rep onda ona strana koja je malo izduženija je nos. Alpine daske uglavnom imaju istaknuti nos, tj. malo izduženiji.

Dužina nosa
To je dužina daske od najšireg dijela nosa do vrha nosa.

Širina Nosa
Najširi dio daske kod nosa.

Ukupna dužina
Mjeri se od vrha nosa do vrha repa, uglavnom u centimetrima.

Radijus
To je mjerenje koliko duboko ili plitko je snowboard rez od nosa do struka ili sredine. Radijus pomaže dasci da napravi zavoj. Dakle, što manji radijus, manje zavoje ćete moći napraviti, a daska s većim radijusom može napraviti veće zavoje. Radijus kruga je odgovoran za oblik pješčanog sata kakvog ima snowboard daska. Radijus ide u kombinaciji s dužinom daske.

Stomp Pad
Gumena naljepnica koju zalijepite na dasku ispred zadnjeg veza. Stomp pad pomaže pri silasku sa sjedežnice ili pri vožnji sidrom da vam pridržava nogu, da ne morate stavljati nogu u vez. Korisna stvarčica, preporuka svim početnicima.

Tail - rep
Rep je zadnji dio snowboarda, nasuprot nosu. Neke alpine daske imaju razdvojeni rep, zbog veće snage u zaokretu velikih brzina.

Tail Length
To je dužina daske od najšireg dijela nosa do vrha nosa.

Tail Width
Najširi dio daske kod nosa.

Top/Deck – gornji dio daske
Suprotno od baze, gornji dio daske je onaj gdje se vezovi šarafe.

Waist Width – struk ili srednji dio daske
Najuži dio daske. Struk daske je normalno u sredini daske između vezova. Širina struka bi trebala biti isto široka kao i vaša noga. Ako imate nogu veću od 46 pripazite na struk daske, da kasnije ne utvrdite da vam je daska uska.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 242599
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr