27.07.2014.      

Autor: Goran Vukelić 

Boarderi koji slušaju glazbu dožive manje ozljeda

Studija kanadskih znanstvenika pokazala da boarderi koji slušaju glazbu tijekom boravka u snowparku doživljavaju manje ozljeda, ali su one teže.

Snowboarderi što tijekom izvođenja vratolomija u snowparku slušaju glazbu sa svojih prijenosnih playera imaju manju mogućnost da dožive nesreću, rezultat je znanstvene studije provedene u Kanadi. Do iznenađujućih je rezultata došla Kelly Russel sa svojim suradnicima sa Sveučilišta u Calgaryju, a studija je objavljena u British Journal of Sports Medicine.

Istraživanje je provedeno tijekom sezona 2008/09 i 2009/10, a sudjelovalo je 1.594 snowboardera, od čega su 333 doživjela ozljedu u snowparku. Od ozlijeđenih koji su potražili pomoć ski patrole ili lokalne hitne pomoći, njih 21% je priznalo da je slušalo glazbu s nataknutim slušalicama. Među neozlijeđenim je onih koji slušaju glazbu bilo 34%. No, u studiji ističu i da su oni koji su slušali glazbu u pravilu pretrpjeli teže ozljede.

Ove, pomalo iznenađujuće rezultate da je među ozlijeđenima bilo manje onih koji slušaju glazbu dok boardaju, u pitanje dovodi Marshall Emig sa Sveučilišta u Coloradu. On nije bio uključen u studiju, a za Reuters je izjavio da s oprezom treba uzeti "priznanja" u vezi slušanja glazbe koja su boarderi dali ski patroli. Njih boarderi, prema Emigovim riječima, smatraju "neprijateljima" pa je teško očekivati da budu potpuno iskreni. Također ističe da slušanje glazbe možda i nije problem u snowparku gdje su uvjeti koliko-toliko kontrolirani, ali tijekom boardanja na skijalištu zvuk iz slušalica može omesti boardera da čuje drugu osobu, ratrak ili nešto slično što bi moglo uzrokovati nesreću.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 17. kolovoza 2014.   22:59h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Hehe... Dobar si. Ali i dalje mislim da je to ekipa partijanera koja je bauljanje po skijalištu formulirala u znanstvenu metodu.
  • Objavljeno: 16. kolovoza 2014.   22:34h

    Član od:
    22.10.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Matulji

    " Ma ja... Baš ma zanima znanstvenost ove studije i tko su ti znanstvenici. "
    (Član minja)

    Samo za tebe...
    originalni rad
    autorica
  • Objavljeno: 30. srpnja 2014.   20:21h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Ma ja... Baš ma zanima znanstvenost ove studije i tko su ti znanstvenici.

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 131169
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr