29.09.2015.      

Autor: Goran Razić

Foto: arhiva Skijanje.hr, Zrinko Amerl

 

Gondola s Kronplatza na novom hrvatskom skijalištu

U Hrvatskoj planova i ideja nikad nije falilo, ali kada je riječ o realizaciji tih ideja, situacija je malo drugačija. Ovoga puta predstavljamo jedan novi/stari projekt koji već dobiva prve jasne konture.

Pred nekoliko godina krenula je priča kako privatni investitor planira uložiti novce u potpuno novo skijalište u Gorskom Kotaru. Riječ je bila o skijalištu Jelenča neposredno uz planinu Tuhobić. Nekoliko novinskih napisa predstavilo je projekt, kojemu se nakon 2012. godine ponovo gubi svaki trag. Tako je bilo sve do prošle godine, kada su se počeli događati neki značajniji pomaci.

Jelenča je projekt nekolicine privatnih investitora na čelu s tvrtkom S.P. Fužine (Sport park Fužine, nap.a.) i g. Arsenom Sihtarom. Još pred nekoliko godina tvrtka je naišla na pozitivne reakcije lokalne samouprave te je krenula s pripremom i postupnom realizacijom ovog velikog projekta.

-.--.-

Skijalište bi u budućnosti trebalo imati nekoliko skijaških žičara, te 6 ili 7 skijaških staza koje bi se prostirale na ukupno oko 150 hektara površine. Prema navodima začetnika projekta kompletno skijalište bi bilo pokriveno i sustavom umjetnog zasnježenja, što bi garantiralo trajanje skijaške sezone od minimalno 100-tinjak dana. Tereni skijališta prostirali bi se na padinama od cca 740 mnv sve do 1.106 metara visokog vrha Jelenčić, koji je prvi južni susjed gotovo podjednako visokog vrha Tuhobić.

Vjerojatno najveća prednost ovog skijaškog centra leži u iznimno dobroj prometnoj povezanosti. Gosti skijališta mogli bi doći do skijaških staza bez da izlaze s autoceste Rijeka - Zagreb, što bi tijekom zimskih mjeseci i većih snježnih padalina ovaj centar činilo gotovo uvijek prometno dostupnim. Skijalište bi imalo dvije polazne točke - jedna sa same autoceste (neposredno prije tunela Tuhobić) i druga sa suprotne strane - sa stare magistralne ceste između Benkovca Fužinskog i Zlobina. Ovime smo došli i do prvih konkretnih pomaka. Obje ključne skijaške žičare već su nabavljene. Prošle je godine kupljena četverosjedežnica, koja bi trebala povezivati skijalište s južne strane, dok je ove godine kupljena i uskladištena gondola, nabavljena ni manje ni više nego od talijanskog diva - Kronplatza.

Riječ je o popularnoj gondoli Belvedere, koja bi u nešto izmijenjenoj trasi na Jelenči bila u funkciji u duljini oko 1.200 metara (s oko 300 - 400 metara visinske razlike). Na trasi bi u funkciji bile 32 kabine ukupnog kapaciteta od oko 3.300 skijaša na sat.

-.-Zrinko Amerl-.-

Ove dvije velike investicije na svu sreću slijedi i prijeko potrebna papirologija. Autocesta Rijeka - Zagreb investitoru je dala u podzakup teren za odmorište neposredno prije tunela Tuhobić (zemljani radovi već su započeli i vidljivi su neposredno uz autocestu, nap.a.), a ishodovane su i brojne lokacijske dozvole za postavljanje žičara i brojnih objekata.

Osim navedenog u fazi izrade je i studija utjecaja na okoliš, koja će, ukoliko bude pozitivna, označiti početak izgradnje prve faze s ugostiteljskim objektima i hotelom uz samu autocestu A6. Isto tako, valja spomenuti kako je u planu i izgradnja nekoliko objekata na samom skijalištu. Druga faza izgradnje trebala bi obuhvaćati i apartmansko naselje u sklopu skijališta, no dinamika navedenih radova ovisit će ponajprije o financijskim sredstvima investitora.

Kako bi se ipak vratili u hrvatsku realnost investitor nam se potužio kako je trenutno usporio dinamiku radova, budući da su trenutno iscrpljena sva dostupna financijska sredstva, te se trenutno intenzivno traže dodatni izvori financiranja. Ukoliko se financije pronađu i sve bude po planu, možda bi već nagodinu mogli pratiti izgradnju gornje i donje stanice gondole, dok je početak rada skijališta u ovome trenutku nemoguće sa sigurnošću prognozirati. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 01. listopada 2015.   09:59h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Prolazio bas jucer tamo i vidi se pocetak zemljanih radova. Nekoliko bagera i kontejner...
  • Objavljeno: 30. rujna 2015.   22:02h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Tocno ovako kako je Zaak napisao Oni koji voze cesto tim dijelom sigurno znaju gdje su vatrogasci nakon tunela Tuhobic - e od tamo bi trebala ic gondola. Ja se samo nadam da ce napraviti i neki prolaz sa suprotne strane

    I nek naprave odmoriste za kampere za ljeto, toga u Hr strasno fali a vani je to normalno da postoji uz bilo koju gondolu koja radi ljeti.

    Ne znam jel me vise veseli ljetna ili zimska varijanta, ako se realizira sigurna sam da cemo tamo bit jaaako cesto
  • Objavljeno: 30. rujna 2015.   21:26h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Živi bili pa skijali tamo!
  • Objavljeno: 30. rujna 2015.   19:51h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    ovo jezero je 99,99% jezero lepenica, ova cesta je autoput i kada bi nastavili desno jos malo ( ne vidi se na slici ) usli bi u tunel Tuhobic
    sada sam namjesti otprilike isti kut na GE i to je to 100%
  • Objavljeno: 30. rujna 2015.   19:22h

    Član od:
    21.02.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Velika Gorica

    Jel ovo jezero pri dnu postoji ili je u planu? Otvaranje bude 2060. god., ili možda prije? Volio bih vidjeti to skijalište, ali bojim se da 2060. neću biti tu
  • Objavljeno: 30. rujna 2015.   18:24h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    svu srecu im zelim i neka ovo skijaliste proradi i da bude bolje od platka.

    Iako, osobno, uopce mi nije jasno tko je lud ulagati lovu u skijaliste u jednoj hrvatskoj na ispod 1000m .
  • Objavljeno: 30. rujna 2015.   16:19h

    Član od:
    14.08.2015.

    Mjesto:
    Hrvatska, Jaska

    Ajde napokon da se i kod nas nešto događa,za svaku pohvalu...

Prikazano 7 od 7 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 145075
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr