13.09.2014.      

Autor: Goran Vukelić

Foto: arhiva Skijanje.hr, s-dolomiten.com, funivie.org, ski.it

 

Italija: Noviteti u sezoni 2014/2015

Konačno smo dočekali spajanje dva lokaliteta iznad talijanskog Sesta (Sextena) na Alta Pusteria – Sextner Dolomiten, no novostima tu nije kraj budući da se to skijalište vlakom povezalo s Kronplatzom.

Približavanjem jeseni aktualiziraju se najave o novim investicijama u skijašku infrastrukturu. Iznimka nisu niti talijanska skijališta na kojima se proteklog ljeta radilo kako bi zimu 2014/15 dočekala spremna za skijaše uvijek željne noviteta. Najzvučnije glasi najava o (konačnom) spajanju  dva lokaliteta iznad talijanskog Sesta (Sextena).

Skijalište Alta Pusteria – Sextner Dolomiten tako bi od 29. studenog 2014. (za kada je zakazano otvaranje) konačno trebalo zaživjeti u proširenom i povezanom izdanju. Radovi na izgradnji su trebali biti okončani još prošle godine, no zbog problema o kojima smo pisali rok se prolongirao. Sada su u tijeku završni radovi oko izgradnje dvije nove kabinske žičare s osam mjesta imena "Tre Cime" i "Orto del Toro" te pripadajućih staza duljine 2,3 i 1,3 km. Sa skijališta najavljuju da će ovime imati 90 km skijaških staza čime će postati najveće skijalište u istočnom dijelu Dolomita.

-.--.-

Novostima iz Pusterie tu nije kraj budući da će od 14. prosinca s radom krenuti nova željeznička veza između Alta Pusterie i Kronplatza. Riječ je o vlaku kojim se već moglo doći do stanice Perca u podnožju Kronplatza i ukrcati izravno na žičaru. Sada će linija biti produžena sve do Versciaca-Helma gdje je također napravljena veza s tamošnjom žičarom. Putovanje između dva skijališta bi trebalo trajati 30 min, a vlakovi će kretati svakih sat vremena.

-.--.-

Sjajna je to pogodnost za one koji kupe Dolomiti Superski ski kartu budući da će u jednom danu moći skijati na oba skijališta bez da koriste vlastito vozilo i brinu oko gužvi i parkinga. Uzme li se u obzir da se na drugoj strani Kronplatza, u Piculinu, ravno sa staze može skibusom doći do Alta Badie, treba priznati da se polako ostvaruju svojevremene tvrdnje odgovornih da će učiniti sve da povećaju komoditet skijašima poboljšanjem infrastrukture. Ne treba svakako zanemariti niti povoljan utjecaj na osjetljivi planinski eko sustav.

U Alta Badiji, pak, grade se dvije nove žičare. Skijaše će od zime prevoziti nova šesterosjedežnica Pralongia umjesto stare trosjedežnice. Osim toga, gradi se i nova kabinska žičara Borest koja će zamijeniti postojeću četverosjedežnicu, ali s malo produženom linijom kako bi se omogućio veći komoditet skijašima.

-.--.-

U Val di Fassi/Carezzi se na predjelu Carezze stara trosjedežnica Tschein mijenja novom šesterosjedežnicom čime će se vrijeme puta prepoloviti s 12 na 6 minuta. Iznad Pozze di Fassa je iskrčena nova crna staza znakovitog imena "Vulcano". Duljine 2 km i visinske razlike od 566 m trebala bi predstavljati poslasticu znalcima za posljednji spust dana. Što se ostatka skijališta tiče, njega kako smo već najavili čeka spajanje dva dosad odvojena lokaliteta Canazei Belvedere i Ciampac Buffaure, ali za to će trebati pričekati prosinac 2015.

-.--.-

U Folgaridi/Marillevi se gradi nova četverosjedežnica Vigo bitna za spoj prema Madonni di Campiglio. Novom će se žičarom vrijeme putovanja skratiti sa 7:15 minuta na samo 2:48 minute.

-.--.-

U Soldi (Suldenu) blizu Passo Stelvia niče nova kabinska žičara Rosim koja će poboljšati protočnost skijaša između dvaju lokaliteta ovog skijališta koje se penje sve do 3.250 m n/m Uz to se gradi i nova, 2,5 km dugačka skijaška staza crveno-crne markacije.

-.--.-

Radovi su u tijeku i na Preseni gdje se gradi nova kabinska žičara koja će spajati ledenjak i Passo Tonale. No, za to će trebati pričekati još godinu dana. Najave govore da bi i skijalište Plose iznad Bressanonea trebalo dobiti novu žičaru kojom će biti moguće izravno iz mjesta doći do staza, no i za to će trebati pričekati budući da se o ideji najprije planira provesti referendum među lokalnim stanovništvom.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 245822
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr