04.12.2016.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Ilka Štuhec, arhiva Skijanje.hr

 

Jansrud i Štuhec obilježili vikend. Zubčić 13. u veleslalomu

Proteklog vikenda održane su utrke Svjetskog skijaškog kupa u Lake Louiseu i Val d' Isereu. U ženskoj konkurenciji dominirala je Ilka Štuhec, dok je u utrkama muške konkurencije svoje sposobnosti iskazao Kjetil Jansrud. Zubčić sjajan na 13. mjestu

Velika skijaška iznenađenja i sjajne vijesti stižu nam s utrka Svjetskog skijaškog kupa što su se protekli vikend održale u Lake Louiseu i Val d'Isereu. Lake Louise bio je domaćin ženskom dijelu skijaške karavane te su održane dvije utrke spusta i superveleslalom. Već u prvoj utrci spusta, održanoj u petak, dogodilo se senzacionalno iznenađenje. Fantastičnom, nadasve sjajnom vožnjom, sa startnim brojem 29, prvo je mjesto osvojila slovenska skijašica Ilka Štuhec, pritom ostvarivši vrijeme od 1:45.48. Ne moramo posebno napominjati kako je to rezultat karijere izvanredne dvadesetšestogodišnje skijašice. No da tu ne bi bio kraj slovenskoj bajci, Ilka se pobrinula već sljedeći dan. U subotnjoj, drugoj po redu, utrci spusta potvrdila je svoju sjajnu formu i s vremenom od 1:24.95 ponovila je uspjeh ostvaren prethodnog dana. Time je pokazala kako se s pravom može računati na nju te se čini kako je Slovensko skijanje dobilo pravu nasljednicu legendarne Tine Maze u brzim disciplinama. Lake Louise pokazao se kao sretno mjesto Slovenske skijaške reprezentacije.

U obje utrke spusta pobjede Ilke Štuhec nisu označile kraj iznenađenja. Štoviše, u izostanku Lindsey Vonn i Anne Veith, neke su druge djevojke dobile priliku za svojih pet minuta slave. U prvom spustu sezone, sa zaostatkom od 0.22 sekunde, drugu je poziciju osvojila sjajna Talijanka Sofia Goggia. To je za nju već drugo postolje sezone, nakon osvojenog trećeg mjesta u veleslalomu Killingtona. Treću poziciju u petak je osvojila švedska reprezentativna skijašica Kasja Kling, sa zaostatkom od 0.31 sekundom za pobjednicom. Kasja je možda i najmanje iznenađenje tog dana, iako je bilo teško očekivati da će završiti na postolju.

U subotnjoj utrci spusta malo se promijenio poredak iza trijumfalne Ilke Štuhec. Tako je drugu poziciju osvojila Lara Gut sa zaostatkom od 0.11 sekundi, inače četvrtoplasirana u utrci prethodnog dana, dok je do trećeg mjesta doskijala mađarska reprezentativka Edit Miklos i pritom zaostala 0.43 sekunde. Definitivno je subotnja utrka donijela nešto manje iznenađenja, nego ona prethodnog dana.

Zbog novonapadalog snijega, posljednja utrka vikenda održala se sa zakašnjenjem od sat vremena. U toj utrci superveleslaloma do pobjede je uspjela doći aktualna osvajačica velikog Kristalnog globusa, Lara Gut, s vremenom od 1:02.68. Drugo mjesto osvojila je, pomalo zaboravljena, sjajna predstavnica Lihtenštajna Tina Weirather sa zaostatkom za Gut od samo 0.10 sekundi. Do svog drugog, ukupno trećeg postolja stigla je Talijanka Sofia Goggia, koja je zaostala 0.59 sekundi. Cjelokupni vikend svojim sjajnim nastupima obilježila je Ilka Štuhec čime je dodatno zaoštrila borbu u brzim disciplinama.

U natjecanjima brzih disciplina Svjetskog skijaškog kupa došlo je do promjene u startnom redoslijedu. Po uzoru na tehničke discipline, od ove sezone najbolji skijaši i skijašice startaju na samom početku, a ne od 15. do 30. mjesta kako je to do sada bilo uobičajeno. Kako će ta promjena utjecati na sam ishod natjecanja vrijeme će pokazati.

Utrke muške konkurencije nisu donijele neka senzacionalna ostvarenja. Sve se odigralo u granicama očekivanja. U petak je održano natjecanje Svjetskog skijaškog kupa u superveleslalomu, dok je u subotu na rasporedu bio spust, a dan kasnije i veleslalom, kao jedina tehnička disciplina održana ovog vikenda. U utrkama brzih disciplina, svoju je dominaciju iskazao sjajni Norvežanin Kjetil Jansrud. Poput izvanredne Slovenke Štuhec, ostvario je pobjede u oba natjecanja. Već je u petak pokazao kako je trenutno u najboljoj formi skijaških kamikaza. Iako nije odskijao nevjerojatno dominantno, s vremenom od 1:22.66, ostvario je svoju prvu pobjedu ove sezone. Puno je dominantnije i savršenije odskijao subotnju utrku spusta te je s vremenom od 1:59.51 najavio svoju kandidaturu za najviša ostvarenja. Vidljivo je po Kjetilovim vremenima da je subotnji spust bio dosta duži od superveleslaloma.

Odlična ostvarenja učinio je i Kjetilov reprezentativni kolega i povratnik u natjecanja Svjetskog skijaškog kupa, izvanredni Aksel Lund Svindal. Nakon što ga je prošlogodišnji pad u austrijskom Kitzbuhelu udaljio sa staza, Aksel se vratio jači nego ikad. Unatoč svojim zdravstvenim poteškoćama, u superveleslalomskoj utrci osvojio je drugo mjesto sa zaostatkom od 0.17 sekundi, dok je u utrci spusta završio na trećoj poziciji sa zaostatkom od 0.33 sekunde. Definitivno sjajni rezultati Aksela i odlična najava za nastavak sezone.

Osim Aksela i Kjetila, na postolju su se pojavila i dva talijanska reprezentativca. U superveleslalomskoj utrci treću je poziciju osvojio Dominik Paris sa zaostatkom od 0.41 sekundi, dok je u utrci spusta talijanski dio pobjedničkog sendviča činio Peter Fill, aktualni osvajač malog Kristalnog globusa s spustu, osvojivši drugu poziciju sa zaostatkom od 0.26 sekundi za Jansrudom. Stoga se svakako može konstatirati kako su to bile Norveško-Talijanske uspješnice u francuskom Val d' Isereu.

Nedjeljnja utrka veleslaloma donijela je bitno drugačiji raspored reprezentacija. Francuska je reprezentacija još jednom pokazala svu svoju snagu u navedenoj disciplini. Pomalo iznanađujuće, prvo mjesto u navedenoj utrci osvojio je Francuz Mathieu Faivre s vremenom od 2:25.01. Mathieu je uspio povezati dvije sjajne vožnje i potpuno je zasluženo stigao do svoje prve pobjede u karijeri. Glavna francuska uzdanica, Alexis Pinturault, u nedjeljnjoj je utrci završio na trećoj poziciji sa zaostatkom od 1.11 sekundi za pobjednikom. Nakon prvog dijela natjecanja držao je šestu poziciju, no izvanrednom drugom vožnjom doskijao je do postolja. Aktualni pobjednik Svjetskog skijaškog kupa, Marcel Hirscher, tako je već drugu veleslalomsku utrku završio bez pobjede. Nakon prve vožnje Marcel je bio prvoplasiran, no u drugom dijelu nije uspio odgovoriti na sjajnu vožnju Faivrea, što mu je bilo dovoljno za drugu poziciju. Zaostao je 0.49 sekundi, što samo pokazuje kakav je rezultat ostvario spomenuti Francuz.

Filip Zubčić bio je jedini hrvatski predstavnik ovog vikenda. Nastupio je u utrci superveleslaloma te je pritom završio na 58. mjestu sa zaostatkom od 3.81 sekundi za pobjednikom. U nedjeljnjoj utrci veleslaloma ostvario je puno bolji nastup. S izvanrednom drugom vožnjom doskijao je do sjajne 13. pozicije sa zaostatkom od 2.69 sekundi. Sam Filip bio je vrlo zadovoljan svojim nastupom: "Jako sam sretan. Bio sam jako razočaran nakon utrke u Soldenu. Danas je bio cilj osvojiti pokoji bod, no na kraju sam ušao u petnaest najboljih i stvarno sam zadovoljan. Utrka je bila dosta zahtjevna, pogotovo u prvom dijelu, ali moram reći kako mi odgovara ovako dugačak veleslalom. Veselim se sljedećim utrkama."

Odličan nastup Filipa zasjenio je pad Natka Zrnčića Dima. Naime, Natko je doživio pad na treningu spusta te nije mogao nastupiti u planiranim utrkama. Iskreno se nadamo kako će se čim prije oporaviti i vratiti utrkama Svjetskog skijaškog kupa.

Nastavak natjecanja Svjetskog skijaškog kupa slijedi već u subotu 10.12. i nedjelju 11.12. Ženski dio skijaške karavane vraća se u Europu te odlazi na utrke tehničkih disciplina u talijanski Sestriere, dok muškarci ostaju u Val d'Isereu gdje ih također očekuju utrke veleslaloma i slaloma. U svakom slučaju, pred nama je još jedan vikend bogat skijaškim radostima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 223396
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr