06.01.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Skijanje.hr (Sport-IT)

 

Održan 8. muški slalom na Sljemenu

Sljeme je jučer dobilo novog snježnog kralja. U najuzbudljivijem slalomu sezone pobjedu je odnio talijanski skijaš Manfred Moelgg.

Nakon ženske slalomske utrke, jučer je održana i muška, osma po redu, sljemenska slalomska utrka FIS Svjetskog skijaškog kupa. Malo tko se mogao nadati ovako spektakularnoj utrci. Iako se vrijeme poigravalo s organizatorima utrke, uz puno truda, uspješno privedena kraju. Teško je ne spomenuti sjajnu sljemensku publiku koja je tijekom cijele utrke pozorno pratila sva događanja i zdušno bodrila svakog novog natjecatelja. Još je jednom prekrasna slika sa Sljemena obišla Svijet.

-.--.- 

Sama utrka donijela je mnoštvo uzbuđenja. Malo tko je mogao prognozirati da nakon prve vožnje niti jedan od dvojce najvećih favorita neće biti među tri najbolja skijaša. Ta su mjesta pripala Manuelu Felleru sa startnim brojem 21, Francuzu Julienu Lizerouxu te pravoj senzaciji, Amerikancu Marku Engelu, koji je niz stazu krenuo 45. Nakon prvog dijela natjecanja, Hirscher se nalazio na četvrtoj poziciji, dok je Kristoffersen držao tek sedmu poziciju. Za vrijeme prve vožnje uvjeti su bili najteži onim najboljima jer je u to vrijeme padao vrlo gust snijeg. U svakom slučaju, bio je to pravi zalog za sjajni nastavak natjecanja.

U drugoj vožnji snijeg više nije činio probleme, no zato se pojavio iznimno jak vjetar. Zima je pokazala sve svoje čari, kao i skijaši u drugom dijelu natjecanja. Na samom kraju najbolje se snašao tridesetčetverogodišnji Talijan Manfred Moelgg te je s vremenom od 2:00.03 stigao do svoje treće pobjede u karijeri. Manfred je bio iznimno zadovoljan što je ostvario pobjedu nakon punih osam godina te je pritom izjavio kako je "nevjerojatan osjećaj opet pobijediti. Bila je to teška utrka, teški uvjeti, ali u Zagrebu je uvijek posebno i jako sam sretan što sam došao do krune".

Manfred je odskijao dvije sjajne vožnje te njegovu pobjedu nisu mogli ugroziti niti skijaši poput Hirschera i Kristoffersena. Toga je bio svjestan i Moelgg: "Nadam se da i mogu malo zagorčati život i zakomplicirati stvari u poretku. Danas sam pokazao kako ih se može pobijediti, moraš jako brzo odvoziti obje vožnje i to bez pogreške. Meni je to danas uspjelo, a nadam se da će i još koji put".

-.--.- 

Do druge pozicije stigao je Nijemac Felix Neureuther. On je sjajno odskijao drugi dio natjecanja te je potpuno zasluženo završio na postolju. Za pobjednikom je zaostao 0.72 sekunde. Time je na Sljemenu već treći put osvojio drugu poziciju. Felix je bio izuzetno zadovoljan: "Sretan sam zbog ovog rezultata, jer je Zagreb za mene uvijek posebna utrka. Bila je teška utrka i teški uvjeti, ali divim se organizatorima koji su i ove godine, kao i svake do sada, napravili sjajan posao." Pritom je izrazio i svoju veliku želju: "Nadam se da će se utrka na Sljemenu voziti zauvijek u Svjetskom kupu".

Treću poziciju osvojio je, jedan od glavnih favorita, Norvežanin Henrik Kristoffersen te je pritom za pobjednikom Moelggom zaostao 0.77 sekundi. Od svih skijaša na postolju, činio se najmanje zadovoljan, no izjavio je kako je "Zagreb uvijek Zagreb, a ja sam zadovoljan i ovim trećim mjestom".

Hrvatska je imala čak šest predstavnika, no nažalost niti jedan nije uspio ući u drugu vožnju. Najbliži tome je bio Istok Rodeš, koji je završio na 33. poziciji, a do ulaska u drugu vožnju nedostajalo mu je samo 0.13 sekundi. Elias Kolega završio je na 41. mjestu, dok je Matej Vidović zauzeo 48. poziciju. Filip Zubčić i William Vukelić nažalost nisu uspjeli završiti utrku.

Naš najbolji skijaš svih vremena, Ivica Kostelić, završio je na 51. poziciji i pritom je vjerojatno zadnji put pozdravio sljemensku publiku u ulozi natjecatelja. Našem dragom Ivici želimo zahvaliti za sve prekrasne trenutke u kojima nas je učinio ponosnima. Bila je velika čast i ogromno zadovoljstvo doživjeti takvog čovjeka i sportaša.

-.--.- 

Još se jednom može konstatirati kako je Sljeme definitivno jedna od najzanimljivijih postaja Svjetskog skijaškog kupa. I ovoga puta se pokazalo kako na toj utrci nema favorita te da svatko može postati kralj Sljemena. Već se sada veselimo sljedećoj sezoni i novom izdanju Snježne kraljice.

Nakon Zagreba najbolji svjetski skijaši odlaze u švicarski Adelboden gdje ih već ovaj vikend očekuju natjecanja u tehničkim disciplinama FIS Svjetskog skijaškog kupa. Ženski dio skijaške karavane već se zasigurno nalazi u Mariboru gdje ih također očekuju utrke tehničkih disciplina. Valja naglasiti kako će se ovaj vikend od skijanja oprostiti Tina Maze, u subotnjoj utrci veleslaloma. Sezona se potpuno zahuktala te smo vidjeli kako su iznenađenja itekako moguća. Biti će zanimljivo vidjeti što nam donosi budućnost.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 11443
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr